Μάχη με τις φλόγες δίνουν αμέτρητοι πυροσβέστες στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ όπου τα δεκάδες μέτωπα φωτιάς που μαίνονται ανεξέλεγκτα έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης.

Σπίτια έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες, ενώ 720 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης και 134 κτίρια έχουν γίνει στάχτη στο μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο που μαίνεται ανεξέλεγκτο στην απροστάτευτη Καλιφόρνια.

Υποχρεωτικά τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, την ώρα που τα δεκάδες μέτωπα σε όλη την πολιτεία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

«Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Όπως βλέπετε οι συνθήκες είναι ιδανικές για τις φλόγες να δυναμώσουν έστω και με λίγο άνεμο και να εξαπλωθούν. Μέσα σε 24 ώρες αυτή η πυρκαγιά έχει διπλασιαστεί σε έκταση και απόψε οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να την θέσουν υπό έλεγχο», μετέδωσε NBC.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο κομητείες που απειλούνται άμεσα από τις φλόγες.

«Οι Αρχές κατηγορούν αυτόν τον άνδρα τον οποίο και έχουν συλλάβει για εμπρησμό. Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο. Το έβαλε στη νεκρά και το έσπρωξε στο φαράγγι. Υπήρχαν και μάρτυρες» πρόσθεσε το δελτίο.

Πάνω από τριάντα μέτωπα καίνε και στην γειτονική πολιτεία του Όρεγκον. Εκεί 1,600 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν και οι ισχυροί άνεμοι κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Οι Αρχές λένε πως οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς και εξαπλώθηκαν γρήγορα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έφταναν και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.