Το Παρίσι είναι αυτήν την εποχή το κέντρο του κόσμου. Φιλοξενώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το επόμενο δεκαπενθήμερο, ελκύει όλα φώτα και βλέμματα. Μαζί αποτελεί και στόχο.

Η δολιοφθορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο SNCF ήταν ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς προκάλεσε τεράστια προβλήματα και χάος στις μετακινήσεις των τρένων υψηλής ταχύτητας λίγες ώρες πριν από την Τελετή Έναρξης.

Η επίθεση ήταν μαζική και μεγάλης κλίμακας, με συνέπεια το σύστημα να επηρεαστεί, το 25% των δρομολογίων της Παρασκευής να ακυρωθεί και επιβάτες (που ήθελαν να βρεθούν κυρίως στην πρωτεύουσα) να μείνουν καθηλωμένοι σε αφετηρίες και σταθμούς επιβίβασης. Αντίστοιχα συνέβη το Σάββατο (27/7) και θα επαναληφθεί την Κυριακή, με δεδομένο ότι ναι μεν υπήρξε μερική αποκατάσταση του προβλήματος, ωστόσο μόνο τη Δευτέρα θα δοθεί όλο το δίκτυο προς χρήση.

«Οι συντηρητές της SNCF δούλευαν όλη τη νύχτα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στη βροχή» ενημέρωσε σχετικώς η εταιρία για την πορεία και την πρόοδο των εργασιών.

Η οργάνωση πίσω από την επίθεση στα τρένα του Παρισιού

Κρίθηκε πως επιθέσεις που συνέβησαν στα συστήματα μετάδοσης σημάτων ήταν καλά οργανωμένες κι άκρως συντονισμένες. Ειδάλλως δεν θα είχαν καταφέρει μια τέτοια επιτυχία.

Όπως προέκυψε εσχάτως, από ένα είδος προκήρυξης που εστάλη σε διάφορα γαλλικά και διεθνή Μέσα (όπως οι NY Times), την ευθύνη αυτή ανέλαβαν ακροαριστεροί. Λεπτομέρειες της ακριβούς ταυτότητας τους δεν έδωσαν, καθώς προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Επειδή όμως, προκειμένου να σταλεί ηλεκτρονικά η σχετική επιστολή χρησιμοποιήθηκε πλατφόρμα που έχει ταυτιστεί με αυτόν τον πολιτικό (ριζοσπαστικό, αναρχικό) χώρο οι Αρχές παρουσιάζονται βέβαιη για τη «ρίζα» της επίθεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε το βράδυ του Σαββάτου η Parisien, η προκήρυξη εστάλη από διεύθυνση sabotagetgvjo@riseup.net και είναι υπογεγραμμένο από μια ανώνυμη συλλογικότητα που εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Γιορτή του εθνικισμού, όχι πάρτι»

«Το λένε πάρτι; Εμείς το βλέπουμε ως μια γιορτή του εθνικισμού, μια γιγάντια σκηνοθεσία της υποταγής των πληθυσμών στα κράτη» φέρεται να αναφέρεται στο κείμενο που συνόδευσε την ανάληψη της ευθύνης από τους αγνώστους.

Φυσικά αυτή η ηλεκτρονική διεύθυνση αποτελεί πλέον αντικείμενο επαλήθευσης ως μέρος του φακέλου που άνοιξε η Εθνική Υπηρεσία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της εισαγγελίας του Παρισιού. Τις έρευνες έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής.

Πώς εκτελέστηκε το σχέδιο

Μέχρι να εξακριβωθεί αν έχει βάση η προκήρυξη, οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν αποκλείσει τις υπόλοιπες εκδοχές και δη πως το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο ήταν έργο ξένης δύναμης. Οι υπόνοιες πέφτουν φυσικά στη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν δήλωσε ότι περίμενε περισσότερη σαφήνεια σύντομα. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για αυτό. Έχουμε αποκαλύψει μια σειρά από στοιχεία που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε αρκετά γρήγορα ποιος είναι υπεύθυνος» υπογράμμισε σχετικώς.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εκτελέστηκε μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής σαράντα καλώδια κάηκαν σε τρεις διαφορετικές διαδρομές. Επρόκειτο για καλώδια τηλεπικοινωνιών, καλώδια ασφαλείας και καλώδια οπτικών ινών. Οι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υλικό για να προκαλέσουν τις εκτεταμένες φθορές στο δίκτυο. Σε μια τέταρτη γραμμή το σαμποτάζ φέρεται πως απετράπη.