Εκλογές ΗΠΑ: Ο «χριστιανός» Τραμπ και οι τρεις θητείες στον Λευκό Οίκο

Κάθε ρητορικό τακτικισμό επιστρατεύει ο Ντόναλντ Τραμπ για να κινητοποιήσει τα κοινά του - Οι επικλήσεις στη χριστιανική πίστη και οι αντιδράσεις των επικριτών του στις νέες αναφορές του.

Επίκληση στο χριστιανικό φρόνημα επέλεξε να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ που αναζητά νέα ισχυρά ερείσματα στο εκλογικό σώμα πριν από επικείμενη μάχη του με την Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρώην κάτοικος του Λευκού Οίκου δεν πρόκειται ν’ αφήσει τίποτα στην τύχη. Η επιστροφή του στο Οβάλ Γραφείο αποτελεί αυτοσκοπό και η «εργαλοιοποίηση» της πίστης με στόχο την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων φαίνεται πως θα αποτελεί εφεξής ένα σημαντικό μέρος της καμπάνιας του.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε την Παρασκευή σε μέλη χριστιανικής οργάνωσης με ακροδεξιές απόψεις από τη Φλόριντα (Turning Point Action) πως αν τον στηρίζουν όντως με την ψήφο τους τον ερχόμενο Νοέμβριο, τότε δεν θα καταστεί αναγκαίο να το επαναλάβουν το 2028.

«Χριστιανοί βγείτε έξω και ψηφίστε» προέτρεψε χαρακτηριστικά όσους τον άκουγαν και παράλληλα δεσμεύτηκε πως, αν αυτό συμβεί, «θα το έχουμε φτιάξει τόσο καλά, θα είναι μια χαρά» που «δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε πάλι».

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει, για να μην γίνει αντικείμενο σχολιασμού, ότι «εγώ δεν είμαι Χριστιανός», αλλά την ίδια ώρα φώναξε στο πλήθος πως «σας αγαπώ».

«Ο Τραμπ δεν θα φύγει ποτέ από τον Λευκό Οίκο»

Αναπόφευκτο ήταν οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ν’ αντιμετωπιστούν με βιτριολικό τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές του δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες.

«Αυτό δεν είναι λεπτός χριστιανικός εθνικισμός. Μιλάει για τον τερματισμό της δημοκρατίας μας και την εγκατάσταση ενός χριστιανικού έθνους» σχολίασε δικαστικός λειτουργός.

«Με άλλα λόγια ο Τραμπ δεν θα φύγει ποτέ από τον Λευκό Οίκο, εάν επανεκλεγεί» σημείωσε επίσης αναλυτής του NBC.

«Τι θα γίνει αν θέλω να ξαναψηφίσω; Πάντα με μεγάλωναν για να ψηφίζω συνέχεια. Αυτή είναι η Αμερική» επεσήμανε από την πλευρά της χρήστρια στο Χ.

Ξεκάθαρο δεν είναι τι ακριβώς εννοούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην αποστροφή αυτή του λόγου του. Οι Δημοκρατικοί ωστόσο επιμένουν πως τέτοιες πρακτικές συνιστούν απειλή για την ελευθερία του ατόμου.

Οι τρεις θητείες του Τραμπ

Οι αντιδράσεις στην προτροπή του Τραμπ ήρθαν συνδυάστηκαν με την προ μηνών (Δεκέμβριος 2023) αναφορά του πως θα μπορούσε να γίνει «δικτάτορας κατά την πρώτη μέρα» της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο, αλλά μόνο στην αρχή, έτσι ώστε να προχωρήσει σε σφράγισμα των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Όπως φυσικά και με την εισβολή των ψηφοφόρων του στο Καπιτώλιο, την 6 Ιανουαρίου του 2021, προκειμένου να μην ισχύσει η ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Συν τοις άλλοις, τον περασμένο Μάιο ο Τραμπ είχε υποστηρίξει, με κεκαλυμμένο χιούμορ, ότι θα εκτίσει περισσότερες από δύο προεδρικές θητείες στον Λευκό Οίκο.

Επ’ αυτού είχε αναφερθεί στην εποχή του Φρανκλίνου Ρούσβελτ, του μοναδικού προέδρου που είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από δύο θητείες. Το όριο των δύο θητειών προστέθηκε στο αμερικανικό Σύνταγμα μετά το πέρας της προεδρίας του τελευταίου.

«Ο Ρούσβελτ έκανε τέσσερις θητείες. Δεν ξέρω, θα υπολογίσουμε τρεις θητείες ή δύο θητείες;», είχε πει σε συγκέντρωση της National Rifle Association (της οργάνωσης που ασκεί την εντονότερη πίεση για την απελευθέρωση κατοχής όπλων στις ΗΠΑ).

Τι φοβάται ο Τραμπ

Τα σχόλια της Παρασκευής αναγνωρίστηκαν ως απόπειρα ενεργοποίησης κοινωνικών ομάδων που υιοθετούν τις ακραίες απόψεις του. Στις προηγούμενες δύο εκλογικές μονομαχίες που είχε δώσει, ο Τραμπ έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τους ευαγγελιστές. Πιστεύει ότι κάτι ανάλογο είναι εφικτό να επαναληφθεί.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περιοριστεί σημαντικά το σταθερά μεγάλο προβάδισμα που είχε εξασφαλίσει ο Τραμπ έναντι του Τζο Μπάιντεν λίγο πριν αυτός αποσυρθεί από τη μάχη χρίσει την Κάμαλα Χάρις ως αξιότερη διάδοχό του.

Η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα διευκρίνισης των νέων σχολίων του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.