Ελληνική δύναμη πυρός στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα

Τα τέσσερα υποβρύχια τύπου 209/1100 έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων (και κυρίως των γειτόνων) στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στη Μεσόγειο, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι εκσυγχρονισμοί είναι αναγκαίοι, δίνοντας ποιοτική παράταση ζωής στις υφιστάμενες μονάδες.

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε, αλλά η δύναμη πυρός της Ελλάδας στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, αυξάνεται ώστε να παραμείνει κυρίαρχη στην περιοχή. Πρώτα τα στελθ υποβρύχια, τύπου 214 «Παπανικολής», τα οποία έχει αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό και οι δυνατότητές τους καθώς και η ισχύς τους φάνηκαν στο πεδίο κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis. Εν συνεχεία, τα drones υποβρύχια που ετοιμάζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και οι νέες τορπίλες που έχουν εφοδιαστεί, και σήμερα ο εκσυγχρονισμός, στα 20 χρόνια ζωής τους και των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 209/1100 (δηλαδή τύπου «Γλαύκος»).

Το ένα («Τρίτων») πάει Γερμανία (στα ναυπηγεία Κιέλου) και τα άλλα τρία («Πρωτεύς», «Γλαύκος» και «Νηρεύς») ο εκσυγχρονισμός τους γίνεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος (πρώτη φορά σε ελληνική ναυτική βάση γίνεται εκσυγχρονισμός υποβρυχίων). Μαθαίνω λοιπόν ότι αποτελούσε όρο των Γερμανών για την ολοκλήρωση των εργασιών το ταξίδι στη Γερμανία για την πραγματοποίηση δοκιμών σε ειδικό χώρο των ναυπηγείων του Κιέλου. Να σκεφτείτε ότι όταν πήγαν στην Γερμανία με την σειρά και τα τρία υποβρύχια που εκσυγχρονίστηκαν στην Ελλάδα, οι Γερμανοί έμειναν άφωνοι από το επίπεδο των εργασιών.

Όταν λέμε όμως εκσυγχρονισμό υποβρυχίων τι ακριβώς εννοούμε; Πρόκειται για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με άλλα πιο σύγχρονα και αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους ειδικά στα όπλα. Τέλος, θα πρέπει να θυμίσω στους νεότερους ότι τα τέσσερα αυτά υποβρύχια έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων (και κυρίως των γειτόνων) στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στη Μεσόγειο, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι εκσυγχρονισμοί είναι αναγκαίοι, δίνοντας ποιοτική παράταση ζωής στις υφιστάμενες μονάδες.

***

Γιατί δεν διαγράφουν τον Πολάκη και από το κόμμα

Και τώρα τι γίνεται; Το ερώτημα που πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα διαγράψει τον Παύλο Πολάκη και από το κόμμα. Οι συνεργάτες του κοστολογούν τα θετικά και αρνητικά μιας τέτοιας κίνησης, ενώ κάποιοι ήδη τάσσονται υπέρ των ριζικών λύσεων. Όπως οι «87» του κλίματος Τσίπρα, οι οποίοι θεωρούν ότι «μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση».

Όπως θυμίζουν μάλιστα ο Πολάκης «δεν είναι ένα απλό μέλος της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων», αλλά είναι μέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Σύμφωνα με την άποψή τους «η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα δε μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής».

«Αν είναι έτσι, θα πρέπει να επανεξεταστεί», έλεγαν και σε κάθε περίπτωση πιστεύουν ότι «αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνσή του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τότε θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στη κοινή γνώμη». Και προτρέπουν τον κ. Κασσελάκη: «Πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Όποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό».

Η εικόνα που έχω είναι ότι στο επιτελείο Κασσελάκη το σκέφτονται πάρα πολύ και μάλιστα ήδη κάποιοι αντιτείνουν το προηγούμενο Αυγενάκη που διαγράφηκε από την Κ.Ο. της ΝΔ, όχι όμως και από το κόμμα, με αφορμή την χειροδικία κατά υπαλλήλου του «Ελ. Βενιζέλος». Δεν ξέρω αν είναι μια απόπειρα συμψηφισμού προκειμένου να προετοιμαστεί επικοινωνιακά το έδαφος για την μη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του, αλλά το σίγουρο είναι ότι και διαγραμμένος ο κ. Πολάκης θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον κ. Κασσελάκη ο οποίος του οφείλει στην πραγματικότητα την ανάδειξή του στην κομματική ηγεσία…

***

Ποιον θα προτιμήσει η Κάμαλα, τον αστροναύτη ή τον δισεκατομμυριούχο;

Δύο είναι οι βασικότεροι υποψήφιοι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Κάμαλα Χάρρις πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ένας πρώην αστροναύτης και ένας νυν δισεκατομμυριούχος.

Ο αστροναύτης της NASA και πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με πολλές αποστολές στο διάστημα είναι ο Μαρκ Έντουαρντ Κέλι, που υπηρετεί ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αριζόνα από τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο δισεκατομμυριούχος είναι ο JB Pritzker, 59 ετών, κυβερνήτης του Ιλινόις από το 2019. Η επιλογή του στη θέση του αντιπροέδρου θα μπορούσε να επωφελήσει τους Δημοκρατικούς, καθώς είναι δισεκατομμυριούχος και θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της εκστρατείας. Αυτό θεωρείται αρκετά σημαντική παράμετρος, καθώς ο Τραμπ έχει κερδίσει τεράστια οικονομική υποστήριξης μετά την κακή εμφάνιση του κ. Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον Ιούνιο.

***

Η Βουλή αλλάζει όψη

Την πλήρη αποκατάσταση των όψεων του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προωθεί ο Πρόεδρος της Βουλής  ο οποίος υπέγραψε την σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών με σκοπό να προσδιορισθεί ο τρόπος παρέμβασης και αποκατάστασης των όψεων (επιχρίσματα) του Μεγάρου καθώς και ο προϋπολογισμός του σχετικού έργου που θα ακολουθήσει. Το έργο ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Μαγνήσαλη – Μπιλή» και στόχος της μελέτης είναι, όπως αναφέρεται, η διεπιστημονική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης και η πρόταση της επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι όψεις του Κοινοβουλίου.

Ουσιαστικά η σύμβαση αφορά στην εκπόνηση τεσσάρων τεχνικών μελετών: τοπογραφική, αρχιτεκτονική, στατική και μελέτη συντήρησης υλικών. Και ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των εκατόν τριάντα έξι χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ 136.400,00€ (110.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. 24%) και η συνολική διάρκεια εκπόνησής της ανέρχεται σε 6 μήνες από σήμερα.

Οι εξωτερικές όψεις του Μεγάρου της Βουλής έχουν υποστεί ποικίλες τοπικές επισκευές σε πολλές περιοχές, καθώς σε πλείονες φάσεις της ιστορίας του κτηρίου υπήρξαν αιτίες για την επισκευή ή αντικατάσταση των επιχρισμάτων. Κατά την δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκαν αρκετές τοπικές αποκαταστάσεις στα επιχρίσματα ενώ την δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκαν μόνο μικρής κλίμακας αποκαταστάσεις.

Από το Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε διερεύνηση για την αποκατάσταση των όψεων λόγω των σοβαρών προβλημάτων που είχαν ήδη καταγραφεί. Ήδη στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο παρουσίαζαν ραγίσματα, φουσκώματα και κουφώματα, δίνοντας σαφείς ενδείξεις ότι έχουν χάσει τη συνάφειά τους με τη λιθοδομή, και σίγουρα δεν συνέβαλλαν πλέον στην προστασία της από εισερχόμενη υγρασία.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2024 έπεσαν τμήματα σοβάδων της Δυτικής όψης και χρειάστηκαν παρεμβάσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης. Με τα πολλά αποφασίστηκε ότι μετά από 170 χρόνια ήρθε η ώρα να γίνει η συνολική αποκατάσταση των επιχρισμάτων μετά και την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει δυο χρόνια.

***

Χημεία εντός και εκτός… παρκέ

Μην θεωρήσετε δεδομένο ότι στα υπουργεία οι σχέσεις υπουργών με τους υφυπουργούς είναι οι καλύτερες. Οχι δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκην αυτό, αλλά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η συνεργασία του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου με τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη είναι άριστη και εντός υπουργείου, αλλά και στο παρκέ του μπάσκετ.

Μαζί οργανώνουν την ψηφιακή άμυνα εναντίον των χάκερς, μαζί ξεδιπλώνουν σχέδια για την ψηφιακή θωράκιση της χώρας και όταν βρεθούν μαζί στο παρκέ του μπάσκετ συνεργάζονται, ωσάν να έκαναν από καιρό προπόνηση. Για παράδειγμα τις προάλλες σε αγώνα μπάσκετ της μεικτής ομάδας υπουργών και βουλευτών, με υπαλλήλους της Βουλής και οι δύο του ψηφιακού υπουργείου συνεργάστηκαν άψογα κάτω από τα καλάθια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.