Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μια Τελετή Έναρξης διαφορετική από τις άλλες

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα μείνει στην ιστορία για την διαφορετικότητά της σε όλους τους τομείς - Δείτε εικόνες και βίντεο από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς.

Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει ένα σόου που τα είχε όλα τόσο από πλευράς μουσικής όσο και θεματολογίας, κάτι που σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι.

Την Τελετή Έναρξης  παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού. Για την ακρίβεια όσο άντεξαν γιατί η βροχή έκανε αρκετούς να αποχωρήσουν νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, περίπου 45.000 αστυνομικοί βρίσκονταν παντού για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές  είχαν αναπτυχθεί στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής.

Η πλωτή παρέλαση στον Σηκουάνα

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης του Παρισιού 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων δεν πραγματοποιήθηκε σε στάδιο. Αντίθετα, δεκάδες σκάφη μετέφεραν περίπου 7.000 αθλητές και καλλιτέχνες σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα.

Τα σκάφη ήταν εξοπλισμένα με κάμερες που επέτρεπαν σε όσους παρακολούθησαν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση είχε την ελληνική αποστολή με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ως σημαιοφόρους.

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη και ακολούθησαν οι υπόλοιπες αλφαβητικά.

Ο «κλέφτης» της φλόγας βγαλμένος από βιντεοπαιχνίδι

Οι διοργανωτές θέλησαν να κάνουν ένα ταξίδι στη γαλλική ιστορία. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε ότι η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα. Έναν ακροβάτη ο οποίος σε πολλούς θύμισε ήρωα βιντεοπαιχνιδιού.

Αυτός ο ήρωας κατά τη διάρκεια της τελετής ταξίδεψε σε πολλά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και σε συνδυασμό με βίντεο που έπαιζαν και δρώμενα που διεξάγονταν ζωντανά οι Γάλλοι προσπάθησαν να κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία και να αναδείξουν κομμάτια της γαλλικής κουλτούρας.

Για αυτό το λόγο είδαμε και πράγματα τα οποία δεν είχαμε συνηθίσει, όπως η πασαρέλα.

Από την Lady Gaga στα Minions και από το Imagine στο καλπασμό αλόγου στα νερά του Σηκουάνα

Υπήρξαν αρκετές στιγμές που ξεχώρισαν σε αυτή την τελετή έναρξης. Όπως για παράδειγμα το σόου της Lady Gaga που ήταν εμπνευσμένο από το Μουλέν Ρουζ.

Φυσικά, ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε και στο Imagine που τραγούδησε η Juliette Armanet και την συνόδευσε στο πιάνο η Sofiane Pamart.

Το γύρο του κόσμου έκανε και η επιλογή να υπάρξει ένα κομμάτι στο οποίο εμφανίστηκαν τα αγαπημένα Minions τα οποία έκλεψαν την Μόνα Λίζα, η οποία λίγο αργότερα εμφανίστηκε στα νερά του Σηκουάνα.

Δίχως αμφιβολία ωστόσο η μεταφορά της Ολυμπιακής Σημαίας στο Τροκαντερό με ένα άλογο που κάλπαζε πάνω στα νερά του Σηκουάνα ήταν από τις εντυπωσιακές στιγμές.

Το εντυπωσιακό άναμμα του βωμού της φλόγας

Ο Ζινεντίν Ζιντάν (Ποδόσφαιρο) πήρε τη φλόγα από τον παράξενο κουκουλοφόρο και εκείνος την έδωσε στον Ραφαέλ Ναδάλ (τένις), ο οποίος την πήρε και μπήκε σε ένα σκάφος μαζί με τηνΣερένα Γουίλιαμς (τένις), Νάντια Κομανέτσι (ενόργανη γυμναστική) και τον Καρλ Λιούις (στίβος).

Αυτοί παρέδωσαν τη φλόγα στην Αμελί Μορεσμό (τένις) και εκείνη με τη σειρά της στον Τόνι Πάρκερ (μπάσκετ).

Έπειτα οι δυο τους συνάντησαν άλλους σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες  όπως η Ναντενίν Κεϊτά (παραολυμπιονίκης στον στίβο), ο Αλέξις Ανκινκάν (παραολυμπιονίκης στο τρίαθλο), ο Μισέλ Γκιγκου (χάντμπολ), η Άλισον Πινό (χάντμπολ), η Φελίσια Μπαλανζέ (ποδηλασία), ο Φλοριάν Ρουσό (ποδηλασία), η Εμιλί λε Πενέκ (γυμναστική), η Κλαρίς Αγκμπεγκνενού (τζούντο), ο Αλέν Μπερνάρ (κολύμβηση), η Λορ Μανοντού (κολύμβηση), ο Ρενό Λαβιλενί (στίβος) και ο Σαρλ Κοστ (ποδηλασία).

Στο τέλος όλοι μαζί έδωσαν την δάδα στον θρυλικό Τζουντόκα Τεντί Ρινέ και την τεράστια αθλήτρια του στίβου Μαρί-Ζοζέ Περέκ, που ήταν εκείνοι που μαζί άναψαν τον βωμό στη βάση ενός αερόστατου. Κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η καθηλωτική ερμηνεία της Σελίν Ντιόν

Η μεγάλη έκπληξη έγινε τελικά. Η Σελίν Ντιόν για πρώτη φορά μετά την μάχη που δίνει με την σπάνια ασθένειά της, εμφανίστηκε ζωντανά στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και θαυμασμού σε όλους τους φίλους της μουσικής.

Η τεράστια ερμηνεύτρια επέλεξε να τραγουδήσει το «Hymne à l’amour» τον ύμνο στον έρωτα που τραγούδησε πρώτη μια άλλη σπουδαία τραγουδίστρια η Édith Piaf.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που εμφανίζεται σε Τελετή Ολυμπιακών Αγώνων καθώς είχε προηγηθεί η παρουσία της στην Ατλάντα το 1996.

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της Τελετής Έναρξης

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.