Όλοι σας και μόνος μου! Τέσσερις -άγνωστοι μεταξύ τους- αθλητές έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δήλωση που χρεώνεται στον αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν πως «αξία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη». Και το ταξίδι στο Παρίσι να προσθέσουμε εμείς!

Ατυχώς, με την ταχύτητα που εναλλάσσονταν τα πλάνα κατά την Τελετή Έναρξης, δεν δόθηκε η ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε τέσσερις χώρες με μία πολύ συγκεκριμένη ιδιατερότητα: τέσσερις χώρες που εκπροσωπούνται από έναν αθλητή η καθεμιά σε αυτή τη διοργάνωση.

Πρόκειται για τη Μπελίζ, το Ναούρου, το Λιχτενστάιν και τη Σομαλία.

Δεν κοστίζουν τα όνειρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Σον Γκιλ είναι αθλητής στίβου στα 100 μέτρα. Στα 31 του χρόνια θα εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά το Μπελίζ σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Τόκιο. Το ατομικό του ρεκόρ είναι 10.57 δευτερόλεπτα και δεν του δίνει περιθώριο μεγάλης διάκρισης. Το Μπελίζ είναι μια μικρή χώρα στη βορειονατολική πλευρά της Κεντρικής Αμερικής και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 400.000 κατοίκους.

Μόλις 12.000 κατοίκους αριθμεί το νησί Ναούρου στην Ωκεανία, αν και δυστυχώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας που υπερβαίνει το 80%. O 23χρονος Γουίνζαρ Κακικέα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ως ο καλύτερος αθλητής στίβου στη χώρα, θα αγωνιστεί στα 100 μέτρα στο «Σταντ ντε Φρανς». Το ατομικό του ρεκόρ στην απόσταση είναι 10.82 δευτερόλεπτα.

Ο Ρομάνο Πουεντενέρ ονειρεύεται να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του Λιχτενστάιν σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας εκ των πλουσιοτέρων ευρωπαϊκών χωρών που αριθμεί μόλις 40.000 κατοίκους. Ο 20χρονος ποδηλάτης θα λάβει μέρος στην Ορεινή Ποδηλασία (Cycling Mountain Bike).

Τέλος, η πολύπαθη Σομαλία, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη με πληθυσμό 17.000.000 κατοίκους θα εκπροσωπηθεί στα 800 μέτρα του στίβου από τον Άλι Ιντόου Χασάν. O 26χρονος δρομέας συμμετείχε στα 1.500 μέτρα στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Να σημειωθεί πως οι διοργανωτές στο Παρίσι έδωσαν και μια πέμπτη χώρα με μοναδικό εκπρόσωπο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μικροσκοπικό Τουβάλου που ωστόσο θα έχει δύο αθλητές βάσει των προσκλήσεων που μοίρασε η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου. Πρόκειται για τον Καράλο Μαϊμπούκα και την Τεμαλίνι Μανατόα, αμφότεροι θα τρέξουν στα 100 μέτρα.

Αυτοί που άνοιξαν το δρόμο

Η μικρότερη -σε πληθυσμό- χώρα που έχει κερδίσει μετάλλιο σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το Σαν Μαρίνο στο Τόκιο, τρία μάλιστα σε σκοποβολή και άρση βαρών.

Η μικρότερη -σε πληθυσμό- χώρα που έχει δει αθλητή της να ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου είναι οι Βερμούδες χάρη στη νίκη της Φλόρα Ντάφι στο τρίαθλο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία.