Άσπρα σπίτια, καλντερίμια, βραχώδες τοπίο, δυνατοί αέρηδες. Όλα τα χαρακτηριστικά που αποδίδουμε στους κυκλαδίτικους προορισμούς, αυτή τη φορά περιγράφουν ένα νησί των Δωδεκανήσων. «Η πεταλούδα του Αιγαίου» στέκει στη νοτιοανατολική μεριά του πελάγους και ισορροπεί ανάμεσα σε δύο ταυτότητες, την κυκλαδίτικη και τη δωδεκανησιακή, γοητεύοντας και συγκινώντας τους επισκέπτες της.

Πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, έμβλημα της είναι το Ενετικό Κάστρο που στεφανώνει το λόφο της Χώρας. Χτίστηκε από την οικογένεια Quirini τον 13ο αιώνα και έχει τυπικό οχυρωματικό χαρακτήρα. Όταν ο κίνδυνος των πειρατών πέρασε, ο πληθυσμός μετακινήθηκε εκτός των τειχών, επεκτείνοντας τον οικισμό στους πρόποδες του λόφου και στο λιμάνι του Πέρα Γιαλού. Σήμερα, ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου στέκουν και δύο εκκλησίες: της Παναγίας του κάστρου και του Αγίου Γεωργίου.

Στο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, την Αστυπάλαια ή Χώρα, τον επισκέπτη καλωσορίζουν οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 18ο ή 19ο αιώνα και στεγάζουν βιβλιοθήκη, γκαλερί, και άλλες δράσεις πολιτισμού. Στη βόλτα σας στα γραφικά ανηφορικά καλντερίμια, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Βρίσκεται στη θέση Ροδιά, λίγο πριν από την είσοδο του κάστρου, και προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα. Τον Δεκαπενταύγουστο στην αυλή της εκκλησίας πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι με μουσικές από ντόπιους οργανοπαίχτες, χορό και παραδοσιακά φαγητά. Στο λεγόμενο «τραπέζι της αγάπης» προσφέρονται σε ντόπιους και επισκέπτες πιάτα που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του νησιού.

Επισκεφτείτε την Παναγιά την Πορταϊτισσα για να θαυμάσετε τη θέα και να επισκεφτείτε το μουσείο της. / Φωτό: Δήμος Αστυπάλαιας

Αν σας αρέσει η εξερεύνηση – και η θερμοκρασία το επιτρέπει -, ανακαλύψτε τις ομορφιές και το ανάγλυφο του νησιού πεζοπορώντας στα μονοπάτια του. Θα σας οδηγήσουν σε πανέμορφους κόλπους με καταγάλανα νερά, σε εξοχές που ξεχειλίζουν από θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και την ξακουστή ζαφορά ή κρόκο Αστυπάλαιας, που συλλέγεται το φθινόπωρο. Βότανα και άλλα τοπικά καλούδια θα βρείτε σε διάφορα σημεία, όπως το παραδοσιακό παντοπωλείο «Κέρανθος» (Πλατεία Δημαρχείου, Τ/ 22430-61243).

Οι πιο περιπετειώδεις, δοκιμάστε το αναρριχητικό πεδίο στα «Φτερά», περίπου 20 λεπτά από τη Χώρα. Ο ασβεστολιθικός βράχος έχει χωριστεί σε δύο θέσεις αναρρίχησης και έχουν χαραχτεί 20 διαδρομές με ποικίλους βαθμούς δυσκολίας.

Γνωρίστε τα διαφορετικά πρόσωπα της Αστυπάλαιας μέσα από τους οικισμούς της. Επισκεφτείτε τη Μαλτεζάνα, το μικρό ψαροχώρι με τα ουζερί και τα ψαροκάικα στο «Έξω Νησί», όπως λένε οι ντόπιοι την περιοχή μετά το Στενό. Το Λιβάδι με την οργανωμένη παραλία, τα καφέ και τα μαγαζιά συγκεντρώνει κόσμο κάθε ηλικίας – προσφέρεται για οικογένειες και αθλητικές δραστηριότητες. Το απομακρυσμένο Βαθύ, στο βορρά, που μοιάζει με λιμνοθάλασσα. Έχει δύο οικισμούς, το Μέσα και το Έξω Βαθύ, και αξίζει να του αφιερώσετε μια μέρα και να γνωρίσετε την ιστορία του. Ο Πέρα Γιαλός, το παλιό λιμάνι κάτω από τη Χώρα, που πλέον δεν ξεχωρίζει από αυτή, διαθέτει καφέ, εστιατόρια, μαγαζιά, και μια άνετη παραλία για μπάνιο.

Πού να κολυμπήσετε

Απομονωμένες ή με περισσότερο κόσμο, beach bars και ταβέρνες, με άμμο ή βότσαλα, η Αστυπάλαια έχει ποικιλία σε παραλίες, όλες με κρυστάλλινα καθαρά νερά, και καθεμία το δικό της φανατικό κοινό.

Η διάσημη παραλία Καμινάκια. / Φωτό: Shutterstock

Τα Καμινάκια είναι για πολλούς η καλύτερη παραλία του νησιού. Η διαδρομή είναι ένας συνδυασμός επαρχιακού οδικού δικτύου με χωμάτινες διαδρομές που απαιτεί προσεκτική οδήγηση. Θα βρείτε ξαπλώστρες και δύο ταβέρνες. Εξίσου εντυπωσιακή παραλία είναι οι Βάτσες. Η διαδρομή είναι και εδώ χωμάτινη και περιπετειώδης. Υπάρχει beach bar και διάσπαρτα στη μια μεριά της αλμυρίκια και ομπρέλες. Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι κοντά στη Χώρα. Διαθέτει beach bar και προσελκύει όσους αναζητούν εξωστρέφεια, διασκέδαση και χαρούμενη διάθεση.

Παραλία Άγιος Κωνσταντίνος. / Φωτό: Shutterstock

Πού να φάτε

Η κουζίνα της Αστυπάλαιας είναι πλούσια σε γεύσεις και συνδυασμούς. Φημίζεται για τα ψάρια και τα θαλασσινά, αγαπάει όμως και το κρέας, όπως το παραδοσιακό πατατάτο (αρνί με πατάτες), λαμπριανό (αρνί ή κατσίκι γεμιστό με ρύζι). Παντρεύει με τέχνη αλμυρά με γλυκά, όπως τα πουγκιά με χλωρή, που τα σερβίρουν με μέλι. Δίνει γεύση από Αστυπάλαια σε παραδοσιακά πιάτα, όπως οι αραντιστές φακές, που περιέχουν και ζυμαρικό, αλλά και λαμπροκούλουρα που αρωματίζονται με σαφράν.
Ντόπια τυριά, μέλι και βότανα αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους προσδίδοντας γεύση σε πολλά πιάτα της.

Τα καφενεία στα στενά της Χώρας είναι μια κατηγορία μόνα τους. Καθίστε στην Απανεμία (Τ/ 22430-62190) τόσο για πρωινό όσο και ένα τσίπουρο με μεζέ νωρίς το απόγευμα, μετά τη θάλασσα.

Καφενείο Απανεμιά / φωτό: Apanemia

Η βεράντα του Καράι (Τ/22430-61282), πάνω από το παλιό λιμάνι με τη μαγική αιγαιοπελάγιτικη θέα, μαγνητίζει τον επισκέπτη. Θα δοκιμάσετε θαλασσινά, ψάρια, ντόπιους μεζέδες, τυριά, σαλάτες, κ.λπ. Η διαδρομή μέχρι το Βαθύ θα σας ανταμείψει (και) με το φαγητό στη Γαλήνη (Τ/ 2243-771862) μια οικογενειακή ταβέρνα-ουζερί πάνω στην προκυμαία που διατηρεί την ατμόσφαιρα και τους ρυθμούς άλλων εποχών.

Η θέα από το Καράι / φωτό: Karai

Τι να δείτε

  • Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από το ενετικό κάστρο. Οι Ενετοί ήταν κυρίαρχοι του νησιού για 300 χρόνια και άφησαν έντονα το σημάδι τους στο μέρος. Ο Βενετός ευγενής Ιωάννης Querini, στον οποίο παραχωρήθηκε η Αστυπάλαια μετά την κατάλυση του βυζαντινού κράτους, έχτισε το πρώτο οίκημα, που αποτέλεσε τον πυρήνα της οικιστικής ανάπτυξης που ακολούθησε. Τα εντοιχισμένα οικόσημα των ευγενών Βενετσιάνων, που κατοίκησαν το κάστρο, μαρτυρούν το μεγαλείο της εποχής. Οι Βενετοί έχασαν την Αστυπάλαια το 1537 όταν έκανε την εμφάνισή του ο πειρατής Μπαρμπαρόσα. Σήμερα, από τα ερείπια του κάστρου έχετε απίστευτη θέα προς τη Χώρα και προς τη θάλασσα.
  • Στη τοποθεσία Καρέκλη, στην ανατολική ακτή της Μαλτεζάνας (ή αλλιώς Ανάληψη) υπάρχει παλαιοχριστιανική βασιλική, που μαρτυρά την πρώιμη παρουσία του Χριστιανισμού στην Αστυπάλαια. Εκεί βρίσκεται και λουτρό με θαυμάσια ψηφιδωτά που κοσμούν το λουτρό μπορείτε να δείτε και μωσαϊκά δάπεδα της ίδιας περιόδου. Επίσης στη θέση Λουτρά του Ταλαρά θα δείτε εντυπωσιακά ψηφιδωτά που αποδίδονται με γαλάζια και κεραμιδί χρώματα και απεικονίζουν τις εποχές του χρόνου και τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου. Τα Λουτρά χτίστηκαν στην υστερορωμαϊκή περίοδος (3ος-4ος αιώνας π.Χ.).
  • Στο νησί υπάρχουν σπηλιές και σπήλαια με εντυπωσιακούς σχηματισμούς από σταλακτίκες και σταλαγμίτες. Το Σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες, το σπήλαιο του Δράκου στο Βαθύ και η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής στο Καστελάννο είναι τα πιο γνωστά. Να επισημάνουμε ότι φτάνεις έπειτα από πεζοπορία και δεν είναι οργανωμένοι επισκέψιμοι χώροι. Γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και έμπειροι πεζοπόροι-εξερευνητές θα πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένοι (παπούτσια, ρούχα, καπέλο), εφοδιασμένοι με βασικά είδη (νερό, φακό, σχοινί), ιδανικά να είναι τουλάχιστον δύο άτομα και να έχουν ενημερώσει πού σκοπεύουν να κινηθούν.

Insiders

Για μια διαφορετική εμπειρία, oι ντόπιοι θα σας προτείνουν να εξορμήσετε στα τριγύρω ακατοίκητα νησάκια Τηγάνι, Κούνουποι και Κουτσομύτη. Προσεγγίζονται με καϊκάκια από τον Πέρα Γιαλό και προσφέρονται για μπάνιο, snorkeling, καταδύσεις και χαλαρές στιγμές σε παρθένα τοπία. Στην καινούργια μαρίνα μπορεί να γίνει ανεφοδιασμός σκαφών, θα βρείτε όμως και σκάφη για ιδιωτικές ή ομαδικές περιηγήσεις.

Ημερήσια εξόρμηση στις «εξωτικές» Κουνούπες. / Φωτό: Δήμος Αστυπάλαιας

Ενδεικτικά, δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Astypalea VIP Yachting
όπως και στο Get You Guide
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, κάντε κράτηση τουλάχιστον μία ημέρα πιο νωρίς.