Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας για την παράλυση» του δικτύου της τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV), το οποίο «διαταράχθηκε πολύ», ενημέρωσε η ίδια το AFP, μερικέςώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού.

«Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες» έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: «έγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές» στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία τρένων υψηλής ταχύτητας σε αυτούς τους τρεις άξονες έχει «διαταραχθεί πολύ». «Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση αναφέρθηκε σε πράξεις «δολιοφθοράς».

Σήμερα 250.000 κόσμου θα επηρεαστούν από τις πράξεις δολιοφθοράς σε διάφορα τρένα και σχεδόν 800.000 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Voyageurs.

Χάος στους σταθμούς

Δείτε εικόνες και βίντεο

Βλέπουν «δολιοφθορά» – Τι εξετάζουν

Ομάδες του SNCF Réseau «βρίσκονται ήδη στο σημείο για να κάνουν αποτίμηση και να αρχίσουν τις επισκευές», αλλά «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές», σημείωσε η ίδια.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μόνον μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, καθώς πολλοί ταξιδιώτες προβλέπουν να μετακινηθούν προς την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ σε μετακινήσεις βρίσκεται επίσης μεγάλος αριθμός παραθεριστών.

Οι συστάσεις στους ταξιδιώτες

«Όλοι οι πελάτες θα ενημερωθούν με SMS για την κυκλοφορία των τρένων τους», διευκρίνισε η εταιρεία στο AFP. Η SNCF συνιστά σε «όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μην πάνε στον σταθμό», διευκρινίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι για όλα τα εισιτήρια υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και επιστροφής χρημάτων.

Όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα, ανακοίνωσε παράλληλα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.
Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Υπενθυμίζεται ότι η φαντασμαγορική τελετή έναρξης που για πρώτη φορά θα γίνει εκτός σταδίου, θα αρχίσει στις 20:30 ώρα Ελλάδας, θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα. Θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.