Εδώ και χρόνια υπήρχαν φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για τιμωρία λόγω της απαράδεκτης (για πολλούς χυδαία) συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη, για τον οποίο κλήθηκαν επανειλημμένα να απολογούνται ή να σύρονται πίσω από την προσωπική του ατζέντα με τις γνωστές εμπρηστικές αναρτήσεις του που είχαν προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο και στον Τσίπρα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Μάλιστα για χρόνια πολλοί ήταν αυτοί που είχαν αναρωτηθεί γιατί ο Τσίπρας που είχε καεί τόσες φορές από τον απρόβλεπτο βουλευτή του δεν τον είχε διαγράψει.
Αποδοκίμαζαν μεν τις πράξεις του, αλλά σιωπηλά. Κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούσε να του αντιπαρατεθεί, να ζητήσει την διαγραφή του. Στο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχαν Π.Κ. (δηλαδή προ Κασσελάκη) μια περίεργη στάση έναντι των διαγραφών. Τους διέγραφαν τυπικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν τους απομάκρυναν από το κόμμα και εν συνεχεία τους έβαζαν υποψήφιους και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή για απαράδεκτες δηλώσεις που είχε κάνει. Στην προεκλογική περίοδο τον επανάφεραν πίσω πάραυτα.
Η αλήθεια είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης διαγράφει, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, με περισσότερη ευκολία στελέχη (και το απέδειξε). Αλλά στην περίπτωση Πολάκη δεν είναι λίγοι αυτοί που την θεωρούν… μισή. Τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι όμως από το κόμμα (τουλάχιστον ακόμα). Αλλά κάτι είναι και αυτό, ένδειξη ότι αποδοκιμάζεται όχι μόνον από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα η λεκτική επίθεση που εξαπέλυσε (ελαφρά τη καρδία), εναντίον της συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Η διαγραφή του πάντως προκάλεσε την ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλη τη Βουλή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης είδε την κασέτα από τους χαρακτηρισμούς του, είδε και αυτός την Αθηνά Λινού να δακρύζει, τον Φάμελλο να ζητεί συγνώμη και ζήτησε τη διαγραφή του από την ΚΟ: Αμετανόητος, ωστόσο εμφανίστηκε και μετά τη διαγραφή του ο κ. Πολάκης: Έκανε ανάρτηση, λέγοντας ότι παραμένει ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι… δεν τον σταματά τίποτα, ενώ δηλώνει ότι η διαγραφή του ήταν «στήσιμο κανονικό». Τι είχε προηγηθεί;
***
Δάκρυα στη Βουλή για τη συμπεριφορά του Πολάκη
Το να παρακολουθείς μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακό να δακρύζει από το βήμα της Βουλής δεν είναι κάποια συνηθισμένη εικόνα. Ανατριχιάζεις πώς να το κάνουμε, κυρίως όταν γνωρίζεις ότι η Αθηνά Λινού του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην δύσκολη θέση να απολογείται για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το ψυχιατρικό νομοσχέδιο.
Και ανατριχιάζει κανείς πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνεται γιατί η κυρία Λινού δάκρυσε στη Βουλή. Είχε προηγηθεί η λεκτική επίθεση του βουλευτή Χανίων προς παριστάμενη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη επειδή δεν του άρεσε η έκφρασή της: «Μην στρίβετε τη μούρη σας κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω», είπε ο «αψύς Σφακιανός», κάτι που προκάλεσε ενόχληση καθώς θεωρήθηκε άδικη και απρόκλητη επίθεση στα όρια του κατά της συνεργάτιδος του κ. Γεωργιάδη.
Δεν άντεξε η κυρία Λινού και ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για λογαριασμό του Πολάκη, λέγοντας: «Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας». Μάλιστα στο σημείο εκείνο «λύγισε» και έβαλε τα κλάματα. «Και νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο», πρόσθεσε εμφανώς δυσαρεστημένη για την στάση του συναδέλφου της, την συμπεριφορά του οποίου στηλιτεύσαν και βουλευτές από τα άλλα κόμματα.
Μάλιστα την ώρα που κλαίγοντας απολογείτο η κυρία Λινού, ο φακός «συνέλαβε» συγκινημένη και την συνεργάτη του υπουργού Υγείας, η οποία έχει δεχθεί και στο παρελθόν φραστική επίθεση από τον κ. Πολάκη στην Ολομέλεια.
Ο Πολάκης εξόργισε, όπως ήταν αναμενόμενο και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που τον χαρακτήρισε «χυδαίο ζήτουλα προσοχής» και του έκοψε αμέσως τη μισή βουλευτική αποζημίωση.
***
Ο ενθουσιασμός των Αμερικανών για τα ελληνικά F-35
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.»
«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της», προσέθεσε.
Υπενθυμίζω ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας υπέγραψε την επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance – LoA) για 20 αεροπλάνα F-35 και την απέστειλε στους Αμερικάνους. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας μπαίνει στη «λέσχη» των κρατών, που έχουν αποκτήσει ή πρόκειται να προμηθευθούν τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, τη δεδομένη χρονική στιγμή στην υφήλιο.
Οι νέοι πιλότοι μας που ορκίστηκαν προ μηνός, θα κάθονται σύντομα (το 2028) στη θέση αυτών των αεροπλάνων. Μου λένε ότι δεν είναι μόνο ένα αεροσκάφος «αόρατο» από τα ραντάρ, αλλά μια πλατφόρμα με πολλούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών, με τεράστιες δυνατότητες, ουσιαστικά ένα «υπερόπλο». Αποδείχθηκε πρόσφατα κατά τη χρήση του από τους Ισραηλινούς εναντίον των Χούθι της Υεμένης, την περασμένη εβδομάδα.
Πόσο θα κοστίσει θα μου πείτε; Αρκετά, από ότι πληροφορούμαι γύρω στα 3,5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Η εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χρειάζεται θυσίες. Με τέτοιους γείτονες δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε…
***
Το καταστραμμένο συρραπτικό
Θέλω να σταθώ τώρα σε ένα θέμα που αρχίζει να παίρνει καλοκαιριάτικα διαστάσεις και αφορά τις αποκαλύψεις για το κατεστραμμένο με… συρραπτικό που περιέχει συνομιλίες μέσω του δολοφονημένου δημοσιογράφου Καραϊβάζ με τους Δημητριάδη, Κοντολέοντα, Καραμαλάκη. Σημειώνω ότι το θέμα αυτό το έχει αναδείξει στην Βουλή ο Νάσος Ηλιόπουλος (Νέα Αριστερά) προκαλώντας την δυσφορία βουλευτών της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης να καταγγέλλει απόπειρα φίμωσης.
Ο Ηλιόπουλος, λοιπόν, επανάφερε το θέμα επικαλούμενος όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο και εγείροντας νέα ερωτήματα μετά την καταστροφή του επίμαχου. Όπως είπε, οι συνήγοροι της οικογένειας δήλωσαν ότι έχουν το υλικό από το συγκεκριμένο CD, το δικαστήριο όμως δεν έχει παραλάβει ακόμα το υλικό. Και έθεσε κάποια «απλά ερωτήματα»: τι περιείχε το συγκεκριμένο κατεστραμμένο υλικό, με ποιο «μαγικό τρόπο» από το σύνολο της δικογραφίας καταστράφηκε μόνο το συγκεκριμένο υλικό, γιατί η έδρα δεν έχει αναζητήσει την εύρεση του περιεχομένου και αν θα γίνει έρευνα πειθαρχική για την καταστροφή του συγκεκριμένου υλικού.
Άσκησε μάλιστα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εμφανίζοντάς την ως «οργανωτή του εγκλήματος» των παρακολουθήσεων και καταλογίζοντάς της ότι δεν λέει λέξη για την καταστροφή του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού. Υπήρξαν αντιδράσεις από τα «γαλάζια» έδρανα με τον Δημήτρη Κυριαζίδη να διαμαρτύρεται ότι «μας προσβάλλει με αυτά που λέει» και τον Παναγή Καππάτο να καλεί τον Ηλιόπουλο να ανακαλέσει τα περί «οργανωτών». «Θα πρέπει να ανακαλέσετε διότι είναι ευθεία κατηγορία έως συκοφαντία», του είπε με τον Ηλιόπουλο να του απαντά: «Παρακολουθούσατε το μισό σας Υπουργικό Συμβούλιο και δεν έχετε καν την αξιοπρέπεια να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Καλή σας τύχη».
Λίγο αργότερα ο Χαρίτσης διερωτήθηκε «τι είναι αυτό που ερέθισε τους βουλευτής της ΝΔ;». «Μήπως έχουμε και εδώ οσμή συγκάλυψης όπως έχουμε στην υπόθεση των Τεμπών; Δεν πρόκειται να μας φιμώσετε, να σιωπήσουμε και να αποσιωπήσουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει αφήσει το οργανωμένο έγκλημα να αλωνίζει», είπε, διερωτώμενος γιατί το δικαστήριο δεν έχει παραλάβει ακόμα το επίμαχο υλικό.