Στις 20:30 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τελετή έναρξης, που για πρώτη φορά θα γίνει εκτός σταδίου, θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα. Θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.

Των ολυμπιακών αποστολών προηγείται η ελληνική με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τελευταία στην πομπή θα είναι η αποστολή της οικοδέσποινας Γαλλίας, που φιλοξενεί τους Αγώνες για τρίτη φορά.

85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ. Οι θεατές θα πάρουν τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με 45.000 αστυνομικούς και τον στρατό να βρίσκονται επί ποδός. Αναμένονται 300.000 θεατές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

H τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και όλη η διοργάνωση θα μεταδοθεί μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ. Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα, τις ώρες, τα κανάλια, τις μεταδόσεις.

Οι σταρ που θα τραγουδήσουν

Η εκδήλωση έχει σχεδιαστεί υπό άκρα μυστικότητα, όμως οι διαρροές είναι αρκετές, με αναφορές στα ονόματα της γαλλόφωνης τραγουδίστριας Άγια Νακαμούρα (το τραγούδι Djadja» του 2018 που έχει φτάσει τις 970 εκατομμύρια προβολές στο YouTube), της Lady Gaga και της Σελίν Ντιόν, στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιαφ και του Σαρλ Αζναβούρ.

Από τότε που το όνομα της 29χρονης Νακαμούρα αναφέρθηκε στον Τύπο τον Μάρτιο, η ακροδεξιά της χώρας έχει εξαγριωθεί. Μια μικρή ομάδα είχε αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα τη φωτογραφία ενός πανό, απλωμένου στις όχθες του Σηκουάνα, που έλεγε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η Άγια, εδώ είναι το Παρίσι, όχι η αγορά του Μπαμάκο!».

Οι θαυμαστές της Lady Gaga θυμούνται ότι η Αμερικανίδα ερμήνευσε στα γαλλικά, το «La vie en rose», της Έντιθ Πιάφ, στο «A star is born» (2018), σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Μπράντλεϊ Κούπερ.

Η Σελίν Ντιόν δεν έχει τραγουδήσει ζωντανά από τον Μάρτιο του 2020, μεταξύ της παγκόσμιας κρίσης υγείας και της αποκάλυψης μιας ασθένειας που την κατατρώει, το σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου (SPR), μια σπάνια νευρολογική παθολογία, χωρίς γνωστή θεραπεία. Λίγοι τη φαντάστηκαν στο Παρίσι όταν παρακολουθούσαν πρόσφατα το συγκλονιστικό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Je suis: Céline Dion», όπου εμφανίζεται συγκλονισμένη από σπασμούς, κυριευμένη από τον πόνο, εν μέσω κρίσης.

Το δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης δείπνο στο Λούβρο σε ηγέτες και διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Το γκαλά είχε 500 καλεσμένους όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο βασιλιάς της Ισπανίας με την γυναίκα του, Λετίθια, η Τζιλ Μπάιντεν που εκπροσωπεί τον Αμερικανό πρόεδρο, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου και της Δανίας.

Ακούστε το podcast «Το ΒΗΜΑ Σήμερα»: Γιατί παραμένουν σημαντικοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες