Υποστελέχωση στην Περιφέρεια ΑΜΘ: Προβλήματα και Στρατηγική Αντιμετώπισης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), με την υποστελέχωση να αγγίζει επίπεδα κρίσης.

Στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, με έδρα την Κομοτηνή, και το σύνολο της περιοχής από τον Έβρο έως τη Δράμα, απασχολούνται μόλις 163 υπάλληλοι, καλύπτοντας μόνο το 46,8% των οργανικών θέσεων. Η έλλειψη προσωπικού, επιδεινωμένη από συνταξιοδοτήσεις και κινητικότητα, έχει οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες και υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Παναγιώτη Χαλβατζή, η συνολική εικόνα της Περιφέρειας ΑΜΘ παρουσιάζει καλύτερη κάλυψη. Από τις 1311 οργανικές θέσεις, οι 841 είναι καλυμμένες, ποσοστό 64,14%, ενώ κενές παραμένουν 315 θέσεις, με επιπλέον θέσεις δεσμευμένες για διαδικασίες του ΑΣΕΠ και κινητικότητα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην ΠΕ Ροδόπης, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι ΠΕ Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας και Έβρου με ποσοστά κάλυψης που κυμαίνονται από 63,63% έως 80%. Ο κ. Χαλβατζής, απαντώντας σε επερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύση Κλάδη, ανέφερε ότι η τρέχουσα διοίκηση, υπό τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας.

Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένονται 107 νέες προσλήψεις μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ για άτομα άνω των 55 ετών, με κατανομή των θέσεων στις διάφορες ΠΕ. Από Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται επιπλέον πρόσληψη μέσω άλλου κύκλου προσλήψεων, αξιοποιώντας αποπληρωμές προηγούμενων προγραμμάτων.

Για το 2025, η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει ζητήσει την κάλυψη 129 θέσεων μέσω προϋπολογισμού, ενώ σχεδιάζει και προσλήψεις 31 ΙΔΟΧ. Παρά τις 71 θέσεις που καλύφθηκαν μεταξύ 2020-2024, οι 266 αποχωρήσεις κατά την ίδια περίοδο έχουν αφήσει αρνητικό ισοζύγιο. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η διοίκηση προγραμματίζει τη σύνταξη εσωτερικού κανονισμού και νέου Οργανισμού, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών.

Η διοίκηση της Περιφέρειας υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και αποτελεσματικές λύσεις ώστε να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.