Ο Δήμαρχος, επικρίνοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έκανε λόγο για μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας που, όπως υποστήριξε, στερεί πόρους και αρμοδιότητες από τους δήμους.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που ανέδειξε ο κ. Δούκας ήταν η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας. Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους είναι πλέον ένα πανελλαδικό πρόβλημα, καθώς εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχουν παγώσει οι προσλήψεις. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε απώλεια περίπου 20-25% του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων, κάτι που επηρεάζει σοβαρά την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινότητας. Ειδικά για την Αθήνα, η πίεση είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς η πόλη υποδέχεται 7-8 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες ετησίως, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει τα απαραίτητα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει να μην πιστεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζοντάς την ως απλό εργαλείο της κυβερνητικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, οι πόροι που πρέπει να αποδίδονται στους δήμους είναι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα οι δήμοι λαμβάνουν μόλις 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω μιας μνημονιακής απαγόρευσης που συγκεντρώνει πόρους στο κεντρικό κράτος. Ο κ. Δούκας ανέφερε επίσης την απογοήτευσή του για την αδυναμία επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους προσλήφθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ο Δήμαρχος είναι το τέλος ταφής, μια πολιτική που, όπως εξήγησε, επιβάλλει υπέρογκα ποσά στους δήμους που δεν ανακυκλώνουν επαρκώς. Ο κ. Δούκας χαρακτήρισε αυτή την πολιτική τιμωρητική και ανέφερε ότι αντί να ενθαρρύνει την ανακύκλωση μέσω χρηματοδοτήσεων, η κυβέρνηση επιλέγει να επιβαρύνει οικονομικά τους δήμους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κατέληξε με μια αποφασιστική δήλωση: «Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν λουκέτο στους δήμους. Θα αντισταθούμε και θα διεκδικήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν». Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις για να απαιτήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την αναλογία 1 προς 1 στις προσλήψεις και αποχωρήσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα. Εάν δεν υπάρξει θετική απάντηση έως τον Σεπτέμβριο, η τοπική αυτοδιοίκηση θα κινηθεί σε μια πιο κινηματική κατεύθυνση.

Το μήνυμα του κ. Δούκα είναι σαφές: οι δήμοι απαιτούν σεβασμό και πόρους για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών τους. Η υπερπροσπάθεια που γίνεται σήμερα δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση.