Η συνάντηση αυτή συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες και εκπροσώπους των φορέων, που στόχο είχαν να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Ελισαίος Μαυρατζώτης, καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Σάμου, πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι από σημαντικούς παραγωγικούς φορείς όπως η Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος.
Στην αρχή της σύσκεψης, έγινε εκτενής ενημέρωση σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το οποίο καθοδηγείται από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η συλλογή προτάσεων και παρατηρήσεων από τους τοπικούς φορείς. Αυτές οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν και θα εξειδικευτούν, ώστε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να μπορέσει να προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Τίμος Χατζηλαγός, υπογράμμισε τη σημασία των αποφάσεων που θα ληφθούν, καθώς αυτές θα καθορίσουν την αναπτυξιακή κατεύθυνση του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες. Επισήμανε την ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη, η οποία δεν θα επικεντρωθεί μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά θα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ποικιλομορφία της οικονομίας του νησιού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ελισαίος Μαυρατζώτης συμφώνησε, τονίζοντας ότι η μονομερής ανάπτυξη είναι επικίνδυνη και ότι οι περιοχές θα πρέπει να σχεδιαστούν με γνώμονα την υποστήριξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και άλλων βασικών τομέων. Η μηχανικός του δήμου, Ευτυχία Γιοβάνη, ανέφερε επίσης ότι οι πολεοδομικές αλλαγές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να υποστηρίζονται από την απαραίτητη πολιτική βούληση.
Η σύσκεψη έκλεισε με την κοινή δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να συνεργαστούν στενά, για να εξασφαλίσουν ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινότητας και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Οι προτάσεις και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη σύσκεψη αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και προοδευτικού μέλλοντος για την Ανατολική Σάμο.