Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ, κ. Πρόδρομου Μανωλάκη, του Αντιπροέδρου κ. Γεώργιου Αυγουστίδη και του Διευθυντή κ. Πέτρου Καλογεράκη, τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και ανάπτυξη των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Χίου.

Κόρης Γεφύρι

Στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκε το φράγμα της Κόρης στο Γεφύρι. Η επιτροπή του Υπουργείου αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο σύντομα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αποστολή κοινού εγγράφου προς το Υπουργείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Φράγμα Σαραπιό

Η συνάντηση εστίασε επίσης στη διαδικασία για το φράγμα στο Σαραπιό. Ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της ΔΕΥΑΧ ώστε η Περιφέρεια να προχωρήσει με τη μελέτη του έργου.

Κατράρη

Όσον αφορά το φράγμα του Κατράρη, το οποίο έχει κατασκευαστεί για 2 εκατομμύρια κυβικά αλλά διαθέτει μόλις 76 χιλιάδες κυβικά, εξετάστηκαν λύσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης και αποθήκευσης του νερού.

Αφαλατώσεις

Η κατάσταση των αφαλατώσεων στο Θόλος και στο Λιλικα αναλύθηκε, με έμφαση στην ανάγκη για μελέτη από την Περιφέρεια για ενεργειακή αναβάθμιση και αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου νερού.

Λιμνοδεξαμενές

Συζητήθηκαν οι λιμνοδεξαμενές Θηρόλακας, Κουρούνια, Βίκι, Πιτυίος, Άγιος Γεώργιος Συκούσης και Ζυφιά. Η διαχείριση και οι προοπτικές τους ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Αναπτυξιακή Στρατηγική

Η ΔΕΥΑΧ υπογράμμισε την ανάγκη για στρατηγική ανάπτυξης του νερού, επικεντρωμένη στην αποθήκευση, διαχείριση και βελτίωση του δικτύου, το οποίο παρουσιάζει προβλήματα διαρροών.

Συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Αποφασίστηκε η διοργάνωση συνάντησης με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας για τη συζήτηση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αξιοποιώντας τη λιμνοδεξαμενή στο Βίκι.

Μελέτες Δικτύου

Τρεις μελέτες για το δίκτυο της Χίου (βόρειο, νότιο και κεντρικό) βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ΔΕΥΑΧ επισημαίνει την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης για την ενσωμάτωσή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο της Περιφέρειας.

Αποθήκευση Νερού στους Βαβύλους

Συζητήθηκε η δημιουργία ταμιευτήρα ή λιμνοδεξαμενής στους Βαβύλους, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην πεδινή περιοχή ως εναλλακτική λύση στις γεωτρήσεις.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση για στενή συνεργασία και συντονισμό, με στόχο την υλοποίηση των αναγκαίων έργων για τη βελτίωση της διαχείρισης και αποθήκευσης των υδάτινων πόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες των κατοίκων της Χίου.