Σε μια σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Αρχάνες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης. Στην εκδήλωση με τίτλο «Δημόσιες Υποδομές και Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027», ο κ. Αρναουτάκης τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία της Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της ίδρυσης ενός φορέα για την ενιαία διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Κρήτης, μια πρωτοβουλία που, όπως είπε, αποτελεί στόχο της Περιφέρειας από το 2016. «Η Κρήτη αποτελεί ενιαίο υδροφόρο ορίζοντα, και οποιαδήποτε διαταραχή θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα του νησιού», υπογράμμισε. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να ενσωματώνει την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες της φετινής χρονιάς και την ανησυχητική μείωση των υδατικών αποθεμάτων λόγω ανομβρίας, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι η δράση πρέπει να είναι άμεση. «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη προετοιμάσει και εντάξει μεγάλα αρδευτικά έργα προς χρηματοδότηση», δήλωσε, αναφέροντας συγκεκριμένα έργα όπως αυτά που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020».

Επιπλέον, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση για έργα όπως το Φράγμα της Πλακιώτισσας, το Φράγμα των Ασιτών, και το Φράγμα των Αμιρών.

Στην εκδήλωση, παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης, και άλλοι επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του αγροτικού τομέα. Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους παρευρισκόμενους για την υποστήριξή τους.

Συνοψίζοντας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ότι η ΚΑΠ παραμένει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει το εισόδημα και τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων αγροτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στην εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας τροφίμων. «Η Κρήτη θα παραμείνει στη ζώνη της πρωτοπορίας στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε με αισιοδοξία.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των υδάτων και της αγροτικής ανάπτυξης στην Κρήτη.