Η ενημέρωση του κ. Φαρμάκη ακολούθησε τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και ανέδειξε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών.

Ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι οι απευθείας αναθέσεις, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για χρόνια στη δημόσια διοίκηση, είναι απόλυτα διαφανείς και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο. Όλες οι αναθέσεις ελέγχονται από την Οικονομική Επιτροπή και, όπως σημείωσε, η συντριπτική πλειοψηφία τους εγκρίνεται με ευρεία πλειοψηφία ή και ομόφωνα από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Πόσο υποκριτικό είναι να κατακρίνουμε την διαδικασία την ώρα που την ψηφίζουμε;», αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης, καταλογίζοντας υποκρισία σε όσους δημιουργούν εντυπώσεις διαπλοκής ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει με τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, οι συμβάσεις που σχετίζονται με έργα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έχουν διαφορετική νομική υπόσταση και ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο χαρακτηρισμός τους ως «απευθείας αναθέσεις» είναι, όπως είπε, παραπλανητικός και λαϊκίστικος. Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις που αφορούν προμήθειες, μελέτες και δράσεις τοπικών φορέων, αποτελούν μόλις το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της ΠΔΕ. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο από το 2015 έως σήμερα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 491 εκατ. ευρώ το 2023.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει καταφέρει να γίνει πιο ισχυρή οικονομικά και αυτό μας κάνει περήφανους. Η αύξηση του προϋπολογισμού μας δημιούργησε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για έργα και δράσεις», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας τη θετική επίδραση των δαπανών στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε επίσης ότι οι δαπάνες αυτές έχουν υποστηρίξει πάνω από 1.300 δράσεις, καλύπτοντας περίπου 400 κοινωνικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Ερωτώμενος για το αν θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, κάλεσε τους συμβούλους να το δηλώσουν ξεκάθαρα στη κοινωνία.

Όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε την ύπαρξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων, αλλά σημείωσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση αυτή. Επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν στις αναθέσεις υπήρχαν και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019.

«Η δική μας προσέγγιση είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς αποκλεισμούς και με διαφάνεια», τόνισε ο κ. Φαρμάκης, καλώντας τους συμβούλους να συμβάλουν στην ενίσχυση της Περιφέρειας και να μην προκαλούν εντάσεις που πλήττουν την κοινωνία με πραγματικά προβλήματα.