Έντονη κριτική για «ιδιωτικοποίηση» της καθαριότητας στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αντιπαραθέσεις έχουν ξεσπάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχετικά με την απόφαση της νέας διοίκησης να αναθέσει μέρος των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τις δημοτικές παρατάξεις να ανταλλάσσουν σκληρές δηλώσεις.

Η θέση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Για Όλους»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης, «Θεσσαλονίκη Για Όλους», με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα, εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την απόφαση της διοίκησης Αγγελούδη. «Η νέα διοίκηση κάνει κωλοτούμπες σε πολλά θέματα, από το FlyOver μέχρι τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Η πιο πρόσφατη αφορά την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί μη ιδιωτικοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση. Κατηγορούν τη διοίκηση ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών, χωρίς να έχει προηγηθεί ορθολογική μελέτη διαχείρισης των αναγκών του δήμου.

Η θέση της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» 

Παράλληλα, η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» εκφράζει επίσης ενστάσεις, αν και πιο ήπιες. Επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε η απόφαση, επισημαίνοντας την απουσία δημόσιας διαβούλευσης και την έλλειψη λεπτομερούς ανάλυσης των εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, η παράταξη αναγνωρίζει τις υφιστάμενες αδυναμίες στον τομέα της καθαριότητας και δηλώνει ανοιχτή σε συζήτηση για την ανάθεση μέρους των υπηρεσιών σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διαφάνεια και λεπτομερής προγραμματισμός.

Η θέση της διοίκησης Αγγελούδη

Από την πλευρά της, η διοίκηση Αγγελούδη υπερασπίζεται την απόφασή της, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. «Η ανάθεση υπηρεσιών όπως το σάρωμα των οδών και η πλύση κάδων είναι απαραίτητες για την υποστήριξη του έργου των υπαλλήλων καθαριότητας», αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης. «Η πόλη αλλάζει και βελτιώνεται, και οι πολίτες βλέπουν τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Η αποκομιδή των απορριμμάτων παραμένει υπό τον έλεγχο του δήμου, ενώ τα νέα μέτρα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υπηρεσιών».

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί, με το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προγραμματισμένο για τα τέλη Αυγούστου, όπου αναμένεται να εξεταστούν λεπτομερέστερα οι πτυχές της σύμβασης με τους ιδιώτες και οι επιπτώσεις της στις δημοτικές υπηρεσίες και στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.