Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για την Υφαντική Τέχνη στο Γεράκι Λακωνίας

Η σύμβαση συνάπτεται μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Ευρώτα και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Ο.Τ.Α. «Πάρνωνας Α.Ε.» και θα ισχύσει για δύο έτη.

Η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση που αφορά τη δημιουργία Πειραματικής Δομής Διδασκαλίας Υφαντικής Τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας.

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και διάδοση της υφαντικής τέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του παραδοσιακού ορθού αργαλειού. Η δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μετάδοσή της σε νέες γενιές, προκειμένου να συνεχιστεί η παράδοση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της σύμβασης, σημειώνοντας: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την υφαντική τέχνη του Γερακίου Λακωνίας. Αναγνωρίζοντας την αξία της ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει ήδη πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και την UNESCO, φέρουμε την ευθύνη για τη διάσωσή της.»

Ο κ. Βερούτης υπογράμμισε επίσης ότι η σύμβαση αποτελεί την αρχή μιας οργανωμένης προσπάθειας να γίνει το Γεράκι κέντρο εκμάθησης υφαντικής τέχνης σε πανελλήνιο επίπεδο, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. «Ο Δήμος Ευρώτα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ‘Πάρνωνας’ είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Η νέα δομή αναμένεται να φιλοξενήσει έμπειρες υφάντρες, οι οποίες θα διδάξουν την παραδοσιακή τέχνη του ορθού αργαλειού, προωθώντας την εκμάθηση και τη βιωσιμότητα αυτής της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.