Η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου έχει προχωρήσει σε μια νέα πρωτοβουλία, με την έγκριση της Περιφερειακής Επιτροπής Κρήτης για την ανάθεση μελέτης που θα εξετάσει και θα αξιολογήσει κατάλληλες θέσεις για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών στην περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση του νερού, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής ως ξηροθερμική. «Η περιοχή του Λασιθίου χρειάζεται οργανωμένη και προγραμματισμένη προσέγγιση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτων», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης. Στόχος του είναι να επιλυθούν άμεσα τα υδρολογικά προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας, ακολουθώντας έναν πρακτικό και ορθολογικό δρόμο. Η στρατηγική περιλαμβάνει την αξιολόγηση των υπαρχόντων δεδομένων και την ενδεχόμενη αναθεώρηση ή ολοκλήρωση φακέλων έργων με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης.

Η προτεινόμενη μελέτη στοχεύει στην καταγραφή και αξιολόγηση των δυνατοτήτων για μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές στην περιοχή του Μεραμπέλλου, όπου αρκετά έργα έχουν βαλτώσει επί χρόνια. Οι περιοχές που μπαίνουν στο επίκεντρο είναι ο Κρούστας και η Φουρνή, καθώς και η περιοχή του Καθαρού, για τις οποίες υπάρχει ήδη προγραμματισμός από προηγούμενες δεκαετίες που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η ανάγκη αυτή για ανανέωση του προγραμματισμού και υλοποίηση των έργων αποδεικνύει την συνεχιζόμενη πρόκληση της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή. Η νέα πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια να αποκατασταθούν και να αξιοποιηθούν αναξιοποίητοι πόροι, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και την προσαρμογή σε σύγχρονες συνθήκες.

Με αυτή την κίνηση, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου επιδιώκει όχι μόνο να αντιμετωπίσει άμεσα τα υδρολογικά προβλήματα, αλλά και να θέσει τις βάσεις για μια βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή.