Σε μια αποκάλυψη σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, προχώρησε η ιστοσελίδα insidestory.gr. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «κοινούς στόχους» ανάμεσα στην ΕΥΠ και στο κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator», καταδεικνύοντας κοινό επιχειρησιακό κέντρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του inside story, το ένα τρίτο των στόχων του «Predator» είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της ΕΥΠ. Ειδικότερα, από τον έλεγχο που έκαναν οι δύο πραγματογνώμονες που όρισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχ. Ζήσης, βρέθηκε ότι από τα 87 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από «Predator», για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ, γεγονός που δείχνει ότι «οι νομότυπες (και συχνά καταχρηστικές) επισυνδέσεις και οι παράνομες παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και είναι σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου».

Ανάμεσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης υποκλοπής επικοινωνιών βρίσκονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, αλλά κι ένας εφοριακός, ένας εισαγγελέας και μια τραπεζικός.

Ολόκληρο το κείμενο από το ρεπορτάζ του inside story και των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου:

Στις 17 Ιουνίου 2024, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, μαζί με δύο πραγματογνώμονες που όρισε ο ίδιος –έναν καθηγητή πανεπιστημίου με αντικείμενο τη ρομποτική/μηχανοτρονική και έναν Αστυνόμο Β’ με ειδίκευση στα εφαρμοσμένα πληροφοριακά συστήματα– πέρασαν το κατώφλι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Οι τρεις άνδρες είχαν μαζί τους μια λίστα με 116 τηλεφωνικούς αριθμούς. Ο κατάλογος αυτός περιείχε τους ταυτοποιημένους από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αποδέκτες SMS που ήταν μολυσμένα με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator που εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa.

Σκοπός της επίσκεψης στην ΕΥΠ ήταν ένας: να ερευνήσουν για ποιους από αυτούς τους 116 αριθμούς είχαν εκδοθεί διατάξεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφαλείας. Τα ευρήματα της έρευνάς τους πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό που γράφουμε εδώ και χρόνια: ότι οι νομότυπες (και συχνά καταχρηστικές) επισυνδέσεις και οι παράνομες παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και είναι σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η λίστα με τους 116 τηλεφωνικούς αριθμούς προέκυψε από την έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η ΑΠΔΠΧ ήδη από τον Ιούλιο του 2022 σχετικά με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω Predator. Αφορμή ήταν η στόχευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη.

Τον Απρίλιο του 2023 και αφού είχε καταφέρει να ταυτοποιήσει με τη βοήθεια των εταιρειών κινητής τους 115 από τους 116 παραλήπτες μολυσμένων μηνυμάτων, η Αρχή ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών – που ερευνούσε τότε την υπόθεση, προτού της αφαιρεθεί απροειδοποίητα τον Οκτώβριο του 2023 με απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του ΑΠ Αχιλλέα Ζήση.

Η πολυπόθητη διασταύρωση αυτής της λίστας, δηλαδή η αντιπαραβολή της με όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που έχουν διαταχθεί, άργησε 14 ολόκληρους μήνες (Απρίλιος 2023 – Ιούνιος 2024). Οι οκτώ μήνες πέρασαν όσο την υπόθεση χειρίζεται ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ενώ τους προηγούμενους έξι οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, όπως και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τη διασταύρωση, συναντούσαν συνεχώς εμπόδια στο να προχωρήσουν τον έλεγχο. Αποκορύφωμα ήταν η αντισυνταγματική αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων είχε ολοκληρωθεί η θητεία, από την κυβερνητική πλειοψηφία και η αντικατάστασή τους με άλλα της αρεσκείας της και φυσικά η απότομη αφαίρεση της υπόθεσης από τα χέρια των δύο Εισαγγελέων Πρωτοδικών, που είχαν ζητήσει από την ΑΔΑΕ να προχωρήσει στον έλεγχο.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό πόρισμα της ΑΠΔΠΧ, από τους 115 αριθμούς των οποίων οι κάτοχοι ταυτοποιήθηκαν, οι 32 ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, οι 64 ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και τα 19 νούμερα είναι κινητά «μίας χρήσης», ή αλλιώς burners, δηλαδή νούμερα που έχουν καταχωρηθεί σε ονόματα υπηκόων ασιατικών χωρών και φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιο δοκιμαστικό από τους χειριστές του Predator.

Η Αρχή εντόπισε περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς 94 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρικά κινητά δηλαδή). Από τους υπολογισμούς έχουν αφαιρεθεί τα burners και οι αριθμοί προσώπων που φαίνεται πως δεν σχετίζονται με απόπειρα εγκατάστασης Predator. Κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα και αποκαλύπτει το inside story είναι ότι μέσα σε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς είναι το κινητό του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, όπως και του δημοσιογράφου και εκδότη του Πρώτου Θέματος, Τάσου Καραμήτσου.

Ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση απέδειξε ότι από αυτά τα 87 πρόσωπα, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Με άλλα λόγια, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας. Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.

Τα νούμερα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά, πιθανότατα δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερα και οι λόγοι είναι δύο:

Διότι η έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει πιάσει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή εστίασε μόνο σε γραπτά μηνύματα που εστάλησαν μόνο το 2021 μέσω δύο συγκεκριμένων SMS center και δεν ασχολήθηκε με αυτά που έχουν σταλεί είτε το 2020 είτε μέσω εφαρμογών (θύμα Predator πήρε μολυσμένο μήνυμα στην εφαρμογή signal για παράδειγμα)

Διότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης μαζί με τους δύο πραγματογνώμονές του επέλεξε να πάει στην ελεγχόμενη για την υπόθεση ΕΥΠ και όχι στους παρόχους. Αν είχε πάει στους παρόχους, θα είχε πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις άρσης απορρήτου

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έκρυψαν 6.705 άρσεις απορρήτου για εθνική ασφάλεια για λόγους εθνικής ασφαλείας, δηλαδή όχι μόνον αυτές που παραγγέλθηκαν από την ΕΥΠ, αλλά και αυτές που εκδίδονται κατόπιν αιτήματος της Αντιτρομοκρατικής και αποτελούν τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, κατά την επίσκεψή τους στην ΕΥΠ δεν είχαν απευθείας πρόσβαση στο αρχείο της Υπηρεσίας, αλλά τα αιτούμενα στοιχεία τούς παρασχέθηκαν.

Τα ονόματα

Πριν διαβάσετε παρακάτω, είναι καλό να έχετε κατά νου ότι οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας έχουν δίμηνη διάρκεια και μπορούν να ανανεώνονται επ’ αόριστον.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι για να ακούει κάποιον η ΕΥΠ για έξι μήνες, πρέπει να έχουν εκδοθεί τρεις εισαγγελικές διατάξεις. Σε όλους, από υπουργούς μέχρι εισαγγελείς, η αιτιολογία ήταν «λόγοι εθνικής ασφαλείας». Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόσωπα που στοχεύθηκαν είναι σχεδόν αδύνατον πρακτικά να ενημερωθούν επισήμως για τον λόγο που κρίθηκε σκόπιμο να προβεί η ΕΥΠ στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους.

2020

Μέσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών τους συγκαταλέγονται υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ένας εφοριακός, ένας εισαγγελέας, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας όπως και μία τραπεζικός.

Στις 31 Μαρτίου 2020 ξεκινά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Μανώλη Γραφάκου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με παύση κάποιων μηνών (Ιούνιος – Νοέμβριος 2020), στις 24 Νοεμβρίου ξεκινά και πάλι η νόμιμη επισύνδεση, η οποία διάρκεσε μέχρι και τα τέλη Μαρτίου 2021. Τον Ιανουάριο του 2021 ο Μανώλης Γραφάκος λαμβάνει το πρώτο μολυσμένο με Predator γραπτό μήνυμα στο κινητό του.

Την 1η Ιουνίου 2020 είναι η σειρά του Γιώργου Μυλωνάκη (τότε Γενικού Γραμματέα της Βουλής), του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη (διορίστηκε στις 23 Ιουνίου 2020) να μπουν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ για «λόγους εθνικής ασφαλείας».

Λίγες ημέρες μετά, στις 9 Ιουνίου 2020, θα γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών και της δημοσιογράφου Τίνας Μεσσαροπούλου, η οποία τυγχάνει να είναι σύζυγος του Γιώργου Μυλωνάκη. Η νόμιμη επισύνδεσή της ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και έναν μήνα μετά πήρε το πρώτο μολυσμένο μήνυμα με Predator.

Η επισύνδεση του Γιώργου Μυλωνάκη ολοκληρώθηκε σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξή της, στις 24 Δεκεμβρίου 2020. Μέσα στο 2021, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο, οι χειριστές του Predator επιχείρησαν 11 φορές να μολύνουν τη συσκευή του, χωρίς να αποκλείεται να υπήρξαν απόπειρες και το 2020, αφού η έρευνα της ΑΠΔΠΧ έχει εντοπίσει, όπως γράφουμε παραπάνω, μόνο μηνύματα που απεστάλησαν το 2021.

Η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη μέσω νόμιμης επισύνδεσης ολοκληρώθηκε εσπευσμένα τον Αύγουστο του 2020, την ίδια ημέρα που πήγε στην ΑΔΑΕ για να υποβάλει καταγγελία, ζητώντας από την αρχή να ελέγξει αν είχε γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του. Ωστόσο οι χειριστές του Predator του είχαν ήδη στείλει μολυσμένο μήνυμα στις 31 Ιουλίου 2020 και τελικά κατάφεραν να τον μολύνουν, με μήνυμα που έστειλαν σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 12 Ιουλίου 2021. Για τουλάχιστον 10 εβδομάδες το κινητό του είχε μετατραπεί στον απόλυτο κοριό.

Μία περίεργη σύμπτωση

Αρκετούς μήνες μετά την καταγγελία Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, στις 10 Μαρτίου 2021, η Αρχή απευθύνεται στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ με το ερώτημα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την ενημέρωση του δημοσιογράφου σχετικά με την άρση του απορρήτου του. Στις 31 Μαρτίου, δηλαδή μόλις 20 μέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ, η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο νόμος και απαγορεύεται πλέον στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει στη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων στον πολίτη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και άρα καλύπτει τις υποκλοπές Κουκάκη.

Η άρση του απορρήτου του επικοινωνιών του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, αν εξαιρέσουμε μια ολιγοήμερη παύση από τις 31 Μαρτίου 2021 έως τις 11 Απριλίου 2021, κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια, από την 1η Ιουνίου του 2020 έως και την 12 Ιουνίου του 2022.

Στα μέσα Ιουλίου 2020 αίρεται το απόρρητο των επικοινωνιών του Γιάννη Ολύμπιου και του Θωμά Βαρβιτσιώτη, των δύο ιδρυτών της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων V+O. Η ΕΥΠ τους άκουγε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου 2022, δηλαδή επί δύο χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν και απόπειρες εγκατάστασης Predator στα κινητά τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκινά η επισύνδεση στο τηλέφωνο της Αργυρώς Ξαγοράρη, η οποία στο παρελθόν είχε υπάρξει επί χρόνια στενή συνεργάτιδα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Αργυρώ Ξαγοράρη δέχθηκε τουλάχιστον τρία μηνύματα μολυσμένα με Predator το 2021.

Βρισκόμαστε ακόμη στο 2020 και στις 10 Νοεμβρίου εκείνου του έτους ξεκινάει η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Λίγο πριν διακοπεί η νόμιμη επισύνδεση και λίγο μετά, ο υπουργός λαμβάνει δύο μολυσμένα μηνύματα στο κινητό του. Συνολικά έγιναν τουλάχιστον έξι απόπειρες εγκατάστασης Predator στο τηλέφωνό του.

Με λίγες ημέρες διαφορά, σε νόμιμη επισύνδεση μπαίνουν και τα τηλέφωνα δύο συνεργατών του Κωστή Χατζηδάκη. Στις 18 Νοεμβρίου 2020 η ΕΥΠ ξεκινά να ακούει τον σύμβουλο επικοινωνίας Νίκο Σιγάλα (έως και τις 2 Αυγούστου 2021) και στις 26 Νοεμβρίου αρχίζει η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Κωστή Μουσουρούλη (έως και τις 22/3/2021), τον οποίον επέλεξε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 η Διυπουργική Επιτροπή για την Απολιγνιτοποίηση ως Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Και οι δύο συνεργάτες του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, Νίκος Σιγάλας και Κωστής Μουσουρούλης, έλαβαν μολυσμένα με Predator μηνύματα ενόσω τους άκουγε η ΕΥΠ.

Τέλη Δεκεμβρίου 2020 (και μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2022) ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (παρέμενε μέχρι πρόσφατα), μπαίνει σε επισύνδεση από την ΕΥΠ. Μέσα στο διάστημα αυτό λαμβάνει τουλάχιστον ένα μολυσμένο μήνυμα με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

2021

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2021 ξεκινά η επισύνδεση της συσκευής του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ενώ τον ακούει η ΕΥΠ, οι χειριστές του Predator στέλνουν μολυσμένο sms στο κινητό του.

Δύο ημέρες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, η ΕΥΠ ανοίγει τον διακόπτη στην τηλεφωνική γραμμή του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου. Μετά από διαδοχικές ανανεώσεις η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του σταματά στις 17 Αυγούστου 2022. Στο μεταξύ έχει γίνει στόχος και του Predator.

Στις 2 Απριλίου 2021 μπαίνει στο στόχαστρο της ΕΥΠ με το πρόσχημα της εθνικής ασφαλείας το τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, Φωτεινή Ιωάννου. Από τον Μάιο του 2019 ήταν Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η επισύνδεσή της θα κρατήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, δηλαδή για 14 μήνες. Τον Απρίλιο του 2021 δέχεται τρεις διαδοχικές απόπειρες μόλυνσης του κινητού της με το κατασκοπευτικό λογισμικό της Intellexa.

Ο δημοσιογράφος του Βήματος Χρήστος Παπαχρήστος στη στήλη του «Βηματοδότης» συνδέει εμμέσως τη στόχευσή της με τα χρέη μεγάλης βιομηχανίας προς την Εθνική Τράπεζα.

Στις 10 Μαΐου 2021 αρχίζει η πολύμηνη επισύνδεση του τηλεφώνου της Πηνελόπης Μηνιάτη, τότε υποστρατήγου και διευθύντριας της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην υποδιεύθυνση αυτή είχε βρεθεί το κινητό του δολοφονημένου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που είχε πέσει νεκρός έξω από το σπίτι του τον Απρίλιο του 2021. Μόλις 18 ημέρες μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της, η Πηνελόπη Μηνιάτη δέχεται στο κινητό της μολυσμένο sms.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η ΕΥΠ ξεκινά να ακούει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Π.Ζ., ενός συντηρητή έργων τέχνης με εξειδίκευση στην αποκατάσταση θρησκευτικών εικόνων και ο οποίος λόγω επαγγέλματος έχει επαφές με τον εκκλησιαστικό χώρο. Η επισύνδεση θα διατηρηθεί έως και τις αρχές Μαρτίου 2022, ενώ ήδη από τις 29 Ιουνίου 2021 έχουν προσπαθήσει να τον μολύνουν και με Predator.

Στις 22 Ιουνίου 2021 ξεκινά η επισύνδεση της δικηγόρου Τόνιας Πρίμπα, η οποία είναι επί χρόνια νομική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του δικηγόρου Αθηνών Ιωάννη Φυτίλη, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Στέφανου Χίου για μικρό χρονικό διάστημα το 2021. Τρεις ημέρες μετά, στις 25 Ιουνίου 2021, και οι δύο λαμβάνουν μήνυμα για παγίδευση με Predator. Η ΕΥΠ άκουγε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Τόνιας Πρίμπα έως και τα μέσα Αυγούστου 2022 και του Ιωάννη Φυτίλη έως τις αρχές Απριλίου του 2022.

Στις 23 Ιουλίου 2021 στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπαίνει η Eλληνοαμερικανίδα υπήκοος και τότε στέλεχος της Facebook (META), Άρτεμις Σίφορντ. Λίγους μήνες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 το κινητό της μολύνθηκε με μήνυμα που προσομοίαζε σε αυτό του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Η επισύνδεση του τηλεφώνου της κράτησε για πάρα πολλούς μήνες, έως και τις 2 Ιουνίου 2022.

Για ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με την Άρτεμις Σίφορντ, η ΕΥΠ άκουγε και την υπάλληλο του Μαξίμου, Μαίη Ζαννή. Το κινητό της επίσης είχε παγιδευτεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator όταν έλαβε κακόβουλο μήνυμα στις 2 Αυγούστου 2021, δηλαδή λίγο μετά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της από την ΕΥΠ.

Από τις 30 Ιουλίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 η ΕΥΠ άκουγε τις συνομιλίες ενός συνταξιούχου ταχυδρόμου και κατοίκου Χανίων. Ο Σ.Φ. έλαβε επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (όπως και όλοι όσοι αναφέρονται στο παρόν ρεπορτάζ) που τον ενημέρωνε ότι στις 2 Αυγούστου 2021 είχε λάβει και μήνυμα Predator.

Επόμενος στη λίστα των νομότυπων παρακολουθήσεων μέσω άρσης απορρήτου των επικοινωνιών είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (τότε ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος) Νίκος Ανδρουλάκης. Η επισύνδεση ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021 και παύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ακρόασης των συνομιλιών του από την ΕΥΠ, έλαβε το πρώτο μήνυμα Predator.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινά η επισύνδεση της Μαρίας Διαμαντή, τότε εργαζόμενης στο Μαξίμου, η οποία αποχώρησε από τη θέση της μετά την παραίτηση Γρηγόρη Δημητριάδη στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές. Η ΕΥΠ άκουγε την Μαρία Διαμαντή μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, ενώ τρεις ημέρες πριν την επίσημη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών της η υπάλληλος του Μαξίμου (και νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας) έλαβε SMS στο κινητό της με σκοπό να επιμολυνθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Στις 15 Οκτωβρίου του 2021 στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπαίνει ο εφοριακός Σπύρος Κουσουνής, που τότε υπηρετούσε ως στέλεχος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Η ΥΕΔΔΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, είχε προχωρήσει το 2021 στη δέσμευση των λογαριασμών του Γιάννη Λαβράνου – του επιχειρηματία δηλαδή που μέσω της εταιρείας Krikel συμφερόντων του έχει υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με την Ελληνική Αστυνομία για τους ασυρμάτους TETRA και επίσης συνδέεται με το Predator.

2022

Η χρονιά ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη και στους δύο αριθμούς κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσε. Η επισύνδεση θα λήξει στις 28 Ιουλίου 2022. Ο παρουσιαστής είχε στοχευθεί και με Predator το 2021, όπως προκύπτει από τα τουλάχιστον τρία μηνύματα που έλαβε.

Τον Μάρτιο του 2022 ξεκινά η επισύνδεση στο κινητό του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Και αυτός είχε στοχευθεί το 2021 με Predator.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι πραγματογνώμονες που διόρισε με μεγάλη καθυστέρηση ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, όταν είδαν όλα τα παραπάνω στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για συμπτώσεις και πως οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης, δηλαδή το Predator και η νομότυπη άρση απορρήτου, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.