Αναταράξεις και αλλαγή ισορροπιών στο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η χθεσινή διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο Παύλος Πολάκης είναι από χθες ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αυτό που πολλές φορές κλήθηκε αλλά δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διέγραψε τον Παύλο Πολάκη μετά το τελευταίο δείγμα συμπεριφορά τους που «ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στη διαγραφή του. Αιτία η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε σε συνεργάτιδα του υπουργού υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Η απόφαση Κασσελάκη ήταν μονόδρομος καθώς για μια ακόμη φορά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν απολογούμενα για τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως δεν επιχείρησε να αξιοποιήσει το θέμα ως επίδειξη «προεδρικής πυγμής», όπως έκανε στο παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την αρχική, δημόσια ομιλία του στη χθεσινή Κ.Ο δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός.

Την ίδια ώρα αμετανόητος, εμφανίζεται ο Πολάκης. Σε ανάρτησή του λέει ότι παραμένει ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί ότι… δεν τον σταματά τίποτα, αφήνοντας εμμέσως απειλές προς πάσα κατεύθυνση και δηλώνει ότι η διαγραφή του ήταν «στήσιμο κανονικό».

Το χρονικό της επίθεσης

Χθες, στη Βουλή, τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα των εξελίξεων που θα ακολουθούσε, μέχρι τη στιγμή που ο κ. Πολάκης έλαβε το λόγο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επιτιθέμενος απρόκλητα στη συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων είπε απευθυνόμενος προς τη συνεργάτιδα του υπουργού, κυρία Πετρούλια πως «μη στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω».

Δείτε μετά το 10ο λεπτό

Δάκρυα Λινού για τη συμπεριφορά του Πολάκη

Το να παρακολουθείς μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακό να δακρύζει από το βήμα της Βουλής δεν είναι κάποια συνηθισμένη εικόνα. Ανατριχιάζεις πώς να το κάνουμε, κυρίως όταν γνωρίζεις ότι η Αθηνά Λινού του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην δύσκολη θέση να απολογείται για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το ψυχιατρικό νομοσχέδιο.

Και ανατριχιάζει κανείς πολύ περισσότερο όταν αντιλαμβάνεται γιατί η κυρία Λινού δάκρυσε στη Βουλή. Είχε προηγηθεί η λεκτική επίθεση του βουλευτή Χανίων προς παριστάμενη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη επειδή δεν του άρεσε η έκφρασή της: «Μην στρίβετε τη μούρη σας κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω», είπε ο «αψύς Σφακιανός», κάτι που προκάλεσε ενόχληση καθώς θεωρήθηκε άδικη και απρόκλητη επίθεση στα όρια του κατά της συνεργάτιδος του κ. Γεωργιάδη.

Δεν άντεξε η κυρία Λινού και ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί για λογαριασμό του Πολάκη, λέγοντας: «Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας». Μάλιστα στο σημείο εκείνο «λύγισε» και έβαλε τα κλάματα. «Και νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο», πρόσθεσε εμφανώς δυσαρεστημένη για την στάση του συναδέλφου της, την συμπεριφορά του οποίου στηλιτεύσαν και βουλευτές από τα άλλα κόμματα.

Μάλιστα την ώρα που κλαίγοντας απολογείτο η κυρία Λινού, ο φακός «συνέλαβε» συγκινημένη και τη συνεργάτη του υπουργού Υγείας, η οποία έχει δεχθεί και στο παρελθόν φραστική επίθεση από τον κ. Πολάκη στην Ολομέλεια.

Ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνους αρκετούς βουλευτές, που εμφανίζονται έξαλλοι με τον Παύλο Πολάκη, με το νέο περιστατικό να έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα από απρεπείς συμπεριφορές, που έχουν φέρει το κόμμα σε δύσκολη θέση πολλές φορές.

Οργή Τασούλα

Ο Πολάκης εξόργισε, όπως ήταν αναμενόμενο και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα που τον χαρακτήρισε «χυδαίο ζήτουλα προσοχής» και του έκοψε αμέσως τη μισή βουλευτική αποζημίωση.

Την συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη υπερασπίστηκαν όσοι ήταν στην αίθουσα – μάλιστα, ο κ. Βαρτζόπουλος του φώναζε ότι η γυναίκα έχει πρόβλημα υγείας. Ο Θανάσης Παπαθανάσης από την πλευρά του σχολίασε ότι «δεν συνάδει με το χώρο που βρισκόμαστε αυτή η συμπεριφορά. Πολιτικά μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά πάνω από όλα είναι ο σεβασμός στον άλλον». Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας επενέβη επίσης λέγοντας: «Απαράδεκτο να προσβάλλεται μια κυρία κατ΄αυτόν τον τρόπο , δεν θέλουμε να περάσει αυτή τη γραμμή στη Βουλή, έχει γίνει επανειλημμένως και γι’ αυτό απογοητεύομαι, να έχουν προσβληθεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, η κ. Ακρίτα, εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας διαφωνούμε δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να προσβάλλει κάποιον ιδιαίτερα όταν είναι γυναίκα. Δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι ευπρεπές».

Αμετανόητος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος

«Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαγραφή του κ. Πολάκη.

Παρά τούτο ο Παύλος Πολάκης πήγε και στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο να αντιδρά όταν τον είδε. «Δεν είσαι μέλος της ΚΟ, δεν μπορείς να συμμετέχεις στη διαδικασία», του είπε ο κ. Φάμελλος, με τον κ. Πολάκη, να του απαντά: «Εγώ ΣΥΡΙΖΑ είμαι και θα είμαι όσο ο λαός θέλει να είμαι».

«Δεν είσαι μέλος της ΚΟ, δεν μπορείς να συμμετέχεις στη διαδικασία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στον Παύλο Πολάκη

O Παύλος Πολάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά το περιστατικό υπενθυμίζεται πως ανέφερε ότι, «παίρνω την ευθύνη όλων όσων έχω πει», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την Αθηνά Λινού να «ζητά συγγνώμη από τον εαυτό της». Παράλληλα έκανε λόγο για μια υποτιμητική συμπεριφορά που δέχτηκε από μέρους της συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη.

Λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, ο κ. Πολάκης έκανε και ανάρτηση στο Facebook υποστηρίζοντας ότι μόνο «ο λαός διαγράφει».

«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον χαρίζω σε κανέναν»

«Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον χαρίζω σε κανέναν», έγραψε ο βουλευτής, που τέθηκε εκτός ΚΟ. «Ο λαός αποφασίζει ποιον διαγράφει από βουλευτή και τα μέλη του κόμματος από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ! Κανείς άλλος», προσθέτει εξαπολύοντας πυρά κατά της Αθηνάς Λινού την οποία κατηγορεί για ψεύτικα δάκρυα καθώς και ότι «έδωσε την πάσα εκτός και εντός».

Στο τέλος της ανάρτησης υπόσχεται ότι σήμερα θα κάνει μια αποκάλυψη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.