F-35: Το «αόρατο» υπερόπλο στη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας – Τι μπορεί να κάνει

Ποιες είναι οι επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών F-35 που έρχονται στην Ελλάδα - Ενθουσιασμένοι οι Αμερικανοί από την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.»

«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας υπέγραψε την επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance – LoA) για 20 αεροπλάνα F-35 και την απέστειλε στους Αμερικάνους. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας μπαίνει στη «λέσχη» των κρατών, που έχουν αποκτήσει ή πρόκειται να προμηθευθούν τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, τη δεδομένη χρονική στιγμή στην υφήλιο, όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι νέοι πιλότοι μας που ορκίστηκαν προ μηνός, θα κάθονται σύντομα (το 2028) στη θέση αυτών των αεροπλάνων. Μου λένε ότι δεν είναι μόνο ένα αεροσκάφος «αόρατο» από τα ραντάρ, αλλά μια πλατφόρμα με πολλούς αισθητήρες συλλογής πληροφοριών, με τεράστιες δυνατότητες, ουσιαστικά ένα «υπερόπλο». Αποδείχθηκε πρόσφατα κατά τη χρήση του από τους Ισραηλινούς εναντίον των Χούθι της Υεμένης, την περασμένη εβδομάδα.

Πόσο θα κοστίσει θα μου πείτε; Αρκετά, από ότι πληροφορούμαι γύρω στα 3,5 δισεκατομμύρια Ευρώ. Η εθνική κυριαρχία και ασφάλεια χρειάζεται θυσίες. Με τέτοιους γείτονες δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.