Την Κυριακή 28 Ιουλίου, μαζί με «Το Βήμα της Κυριακής» διαβάζουμε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ηγέτες της Μεταπολίτευσης» για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεφυλλίζουμε το μεγαλύτερο περιοδικό υγείας και ευεξίας, Vita. Μαζί, όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑgazino με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο ανακαινισμένο μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη.

«Ηγέτες της Μεταπολίτευσης»

O Β’ τόμος της σειράς βιβλίων «Ηγέτες της Μεταπολίτευσης» είναι αφιερωμένος στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η περιπετειώδης διαδρομή μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, από το πανεπιστημιακό περιβάλλον της Αμερικής, στην ελληνική πολιτική και την πρωθυπουργία.

Τη ζωή, τις πτυχές της προσωπικότητάς του καθώς και τις εσωτερικές του συγκρούσεις αλλά και τις πολιτικές του φιλοδοξίες περιγράφει σε ένα συναρπαστικό βιβλίο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μοντήγκλ Στερνς.

Ο Στερνς έζησε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε όλες τις περιόδους της ζωής του και σκιαγραφεί το πορτρέτο του πρώτου Έλληνα σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Στον πρόλογο του βιβλίου η σύζυγος του Μοντήγκλ Στερνς, η Αντόνια Ρ. Στερνς η οποία βοήθησε τον σύζυγό της στη συγγραφή όταν εκείνος ήταν σε προχωρημένη ηλικία και δεν έβλεπε να δακτυλογραφεί, κάνει μια πιο ρεαλιστική και γλαφυρή αποτύπωση της σχέσης που είχαν αναπτύξει οι δύο άνδρες και μέσω κοινωνικών συναναστροφών.

«…Το βιβλίο «Ανδρέας Παπανδρέου: Το Αίνιγμα» είναι ένα πολύ πιο προσωπικό βιβλίο. Αναμνήσεις και προσωπογραφική μελέτη του πρώτου Έλληνα σοσιαλιστή πρωθυπουργού, του οποίου τη μεταμόρφωση, από προσηνή Αμερικανό οικονομολόγο σε παθιασμένο αντι-Αμερικανό πολιτικό, ο Μόντυ παρακολούθησε από κοντά κατά τις τρεις του θητείες στην Αθήνα – την τελευταία ως Αμερικανός πρέσβης.

Το βιβλίο αντικατοπτρίζει επίσης την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τον αντίκτυπό του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ιδιαίτερα την επίδρασή του στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο γνωρίσαμε στην Αθήνα το 1959. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, αν και πολιτογραφημένος Αμερικανός από το 1945, ο Ανδρέας ήταν ήδη πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας. Προσκεκλημένος από την ελληνική κυβέρνηση, περνούσε έναν χρόνο εκπαιδευτικής άδειας (sabbatical) στην Αθήνα, για να μελετήσει την οπισθοδρομική ελληνική οικονομία και να ετοιμάσει μια εργασία για το πώς αυτή μπορούσε να βελτιωθεί.

Ως συμπατριώτες Αμερικανοί που μέναμε κατά σύμπτωση στον ίδιο δρόμο, γίναμε γρήγορα καλοί φίλοι με τον «Άντι και τη Μάγκι» –όπως λέγονταν ακόμη ο Ανδρέας και η Μάργκαρετ, η σύζυγός του από τη Μέση Αμερική– ανταλλάσσοντας δανεικά «φλιτζάνια ζάχαρη» και παρεμφερείς εντυπώσεις γύρω από την Ελλάδα. Ήταν εύκολο να θαυμάζεις τις φυσικές της ομορφιές και τον ευχάριστο τρόπο ζωής.

Όμως ήταν δύσκολο να πεις έναν καλό λόγο για τη δυσλειτουργική της γραφειοκρατία και το σκοτεινό της πολιτικό σύστημα. Ο Ανδρέας, που είχε να κάνει και με τα δύο, μας διασκέδαζε με ιστορίες για χαμένα αρχεία, μαγειρεμένους αριθμούς και ανίκανους αξιωματούχους – ήταν σε δίλημμα για το αν θα έπρεπε να τελειώσει την έρευνά του και να γυρίσει στην Καλιφόρνια ή να παραμείνει και να πιέσει, ώστε να υλοποιηθούν οι οικονομικές του μεταρρυθμίσεις…».

Vita: Mε την Ευαγγελία Πλατανιώτη

Στο VITA που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 28 Ιουλίου με το ΒΗΜΑ θα διαβάσουμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα για την υγεία, τις καλοκαιρινές συμβουλές ευεξίας και ομορφιάς και συνεντεύξεις με αγαπημένα πρόσωπα τα οποία μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία ζωής τους.

Θέματα:

  • Για την αξία των διακοπών και την επίδρασή τους στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
  • Για το κολύμπι και τα οφέλη του στη συνολική μας ευεξία.
  • Για τις αλλεργίες που μας απειλούν το καλοκαίρι, και που τελικά δεν είναι τόσο σπάνιες όσο νομίζουμε.
  • Για τις καλοκαιρινές λοιμώξεις και για όλα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να τις προλάβουμε, και αν όχι, τουλάχιστον να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
  • Για όσα βοηθούν το ευερέθιστο έντερο.
  • Για το πότε τελειώνει μια δίαιτα ώστε να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.

Συνεντεύξεις:

  • Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του VITA και μιλά για τη ζωή της, το πείσμα της να συνεχίσει τον πρωταθλητισμό ακόμα και όταν έβλεπε ότι η στήριξη από την Πολιτεία ήταν ελλιπής αλλά και τους στόχους της για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.
  • Η Λένα Παπαληγούρα μιλά για τη μητρότητα και τις συγκινήσεις που τις δίνει και που ούτε είχε τολμήσει να ονειρευτεί, την σκέψη που μέχρι σήμερα κάνει για το αν αμφισβητείται η δουλειά της λόγω της καταγωγής της από πολιτική οικογένεια αλλά και τη δύσκολη – πριν χρόνια – περίοδο που βίωσε εξαιτίας του διαζυγίου των γονιών της.
  • Ο Νίκος Ψαράς δηλώνει στο VITA ότι μετά τα 50 αρχίζει σιγά σιγά να ανεβαίνει η καμπύλη της ευφορίας και της ευτυχίας, μιλά για τα επαγγελματικά του σχέδια, για συνεργασία με τη σύζυγό του στη σκηνή και στο σπίτι αλλά και για τρία βασικά στοιχεία που αποζητά σε μια σχέση.

Στο VITA αυτής της Κυριακής 28 Ιουλίου που κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ θα βρείτε όπως πάντα τον πληρέστερο και πιο ενημερωμένο οδηγό για να ζούμε καλύτερα, να απολαμβάνουμε τα οφέλη μιας ισορροπημένης καθημερινότητας, να αναζητούμε λύσεις και διεξόδους και να παραδειγματιζόμαστε από ανθρώπους που τα έχουν καταφέρει.

Τo «BHMAGAZINO» στο ανακαινισμένο μουσείο Καζαντζάκη στην Κρήτη

Το «BHMAGAZINO» ταξίδεψε στην Κρήτη και επισκέφθηκε τους πλήρως ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου Καζαντζάκη. Φωτογράφησε αποκλειστικά τη μοντέρνα αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμισή του σε ένα μοντέρνο μουσείο αξιώσεων που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή.

Το ένθετο περιοδικό της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» συνομίλησε με τους επικεφαλής του ανακαινισμένου μουσείου για το παρελθόν, το παρόν, κυρίως όμως το μέλλον του σημαντικού πολιτιστικού οργανισμού που βρίσκεται στην περιοχή Μυρτιά, μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά, από την πόλη του Ηρακλείου.

Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ θα ξεναγηθούμε στους χώρους του εμβληματικού μουσείου και θα διαβάσουμε για την ιστορία αλλά και τα σημαντικά εκθέματα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Το ταξίδι όμως συνεχίζεται με το «BHMAGAZINO» να μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο των εικαστικών τεχνών με αφιέρωμα στα νέα πρόσωπα και τις τάσεις της υψηλής τέχνης.  Ενδιαφέροντα θέματα για το περιβάλλον, τα βιβλία και την τεχνολογία συμπληρώνουν το νέο τεύχος του αγαπημένου ένθετου περιοδικού του ΒΗΜΑΤΟΣ». Φιλοτεχνούμε το πορτρέτο του μοναδικού Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος μετράει τον χρόνο για super νίκες με την Εθνική μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25

(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «Aνδρέας Παπανδρέου»: €1,65 )