Porsche: Συστήνει νέες, αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις του πολυτελούς, αυθεντικά σπορ Macan

Τα νέα μοντέλα που με τις τεχνολογίες τους επαναπροσδιορίζουν την κατηγορία των ηλεκτρικών SUV

Έχει περάσει μία δεκαετία από όταν η Porsche παρουσίασε στο κοινό την εμβληματική Porsche Macan, το μεσαίο crossover SUV που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τις υψηλές επιδόσεις, την ασύγκριτη πολυτέλεια και την πρακτικότητα που προσφέρει στους οδηγούς, αποτελώντας μέχρι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για όσους αναζητούν ένα κορυφαίο όχημα, το οποίο θα συνδυάζει την άνεση με την ευελιξία και την αυθεντική σπορ αισθητική.

Ακριβώς για αυτό, η Porsche αποφάσισε να εξελίξει το συγκεκριμένο μοντέλο, δημιουργώντας νέες εκδόσεις, αμιγώς ηλεκτρικές, οι οποίες έρχονται να θέσουν νέα πρότυπα και να επαναπροσδιορίσουν την κατηγορία των ηλεκτρικών SUV. Συγκεκριμένα, στην αρχή της χρονιάς η εταιρεία παρουσίασε το μοντέλα Macan 4 και Macan Turbo, δηλαδή τη δεύτερη γενιά μοντέλων της, ενώ τώρα μας συστήνει το νέα Macan 4S, το οποίο έχει ενισχυμένη ισχύ έως 516 ίππους (380 kW), κορυφαία ηλεκτρική απόδοση, δυναμική και επιβλητική εμφάνιση που χαρακτηρίζει εν γένει την πολυτελή σειρά.

Τεχνολογίες που διαμορφώνουν το πιο σπορ μοντέλο στην κατηγορία του

Στόχος της Porsche με την κυκλοφορία των Macan 4 και Macan Turbo ήταν να προσφέρει στους λάτρεις των SUV, μοντέλα που θα έχουν μεγάλη αυτονομία, κορυφαίες, βελτιωμένες αποδόσεις και πρακτικότητα στην καθημερινή χρήση. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην τεχνολογία Premium Platform Electric (PPE) με αρχιτεκτονική στα 800 V, η οποία προσφέρει υψηλή απόδοση και γρήγορη φόρτιση, καθώς και στο σύστημα Integrated Power Box (IPB) το οποίο βελτιώνει την αποδοτικότητα, μειώνει το βάρος και εξοικονομεί χώρο, συνδυάζοντας τον φορτιστή AC επί του οχήματος, τον θερμαντήρα υψηλής τάσης και τον μετατροπέα DC/DC. Μιλώντας με αριθμούς και σύμφωνα με το πρότυπο WLTP, η Macan 4 έχει αυτονομία έως 613 χιλιόμετρα, ενώ η Macan Turbo έως 591 χιλιόμετρα.

Μία ακόμη σημαντική τεχνολογία που ξεχώρισε τα οχήματα Macan 4 και Macan Turbo είναι η Porsche Active Aerodynamics (PAA) με στοιχεία ενεργητικής και παθητικής αεροδυναμικής και συντελεστή οπισθέλκουσας 0,25, κάνοντας τα νέα Macan τα πλέον αεροδυναμικά SUV στην αγορά, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτονομία και την κατανάλωση ενέργειας των οχημάτων. Το συγκεκριμένο σύστημα περιλαμβάνει το ενεργό πίσω spoiler, τα ενεργά πτερύγια ψύξης στις μπροστινές εισαγωγές αέρα και τα εύκαμπτα καλύμματα στο πλήρως στεγανοποιημένο κάτω μέρος του αμαξώματος. Οι αεραγωγοί κάτω από τη μονάδα προβολέων σε συνδυασμό με το χαμηλωμένο μπροστινό βελτιώνουν τη ροή του αέρα. Στο πίσω μέρος, οι εκλεπτυσμένες άκρες και ο διαχύτης με τα πτερύγια εγγυώνται μία καλύτερη αεροδυναμική.

Πιο υψηλή απόδοση και ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία για τo νέo Macan 4S

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το νέο μοντέλο Macan 4S ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε ανάμεσα στα προηγούμενα δύο μοντέλα, ενώ ξεχωρίζει κυρίως για την κίνηση στους πίσω τροχούς που προσφέρει κορυφαία αποδοτικότητα. Αυτό οφείλεται στον νέο κινητήρα που βρίσκεται στον πίσω άξονα, αλλά και στον ισχυρό αναστροφέα παλμών SiC 600 Α.

Πιο αναλυτικά, ο ηλεκτροκινητήρας έχει διάμετρο 230 mm και ενεργό μήκος 150 mm. Μαζί με τον κινητήρα του μπροστινού άξονα φτάνει μία απόδοση συστήματος 448 ίππων (330 kW), ενώ με ένα μικρής διάρκειας overboost, δηλαδή με ενισχυμένη ισχύ, φτάνει τους 516 ίππους (380 kW). Με το σύστημα Launch Control, η μέγιστη ροπή φτάνει 820 Nm.

Βέβαια, οι τιμές των επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακές, αφού με το σύστημα Launch Control, το όχημα ολοκληρώνει την τυπική επιτάχυνση από τα 0 στα 100 km/h σε μόλις 4,1 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 240 χλμ./ώρα. Όσο για την αυτονομία του Macan 4S, χάρη στη συνδυασμένη αυτονομία κατά WLTP φτάνει ακόμη και τα 606 χιλιόμετρα.

Επίσης, το Macan 4S είναι εξοπλισμένπ με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου απόσβεσης Porsche Active Suspension Management (PASM). Κάπως έτσι, η προσαρμοζόμενη αερανάρτηση με σύστημα διατήρησης κλίσεων και ρύθμιση ύψους, το σύστημα κατανομής ροπής Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) και το σύστημα τετραδιεύθυνσης, επιτρέπουν την περαιτέρω βελτιστοποίηση του πλαισίου για αυξημένες επιδόσεις και άνεση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παρουσίαση των νέων, αμιγώς ηλεκτρικών εκδόσεων της Porsche Macan αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εταιρεία, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Με τις τεχνολογίες αιχμής και τις επιδόσεις που χαρακτηρίζουν τα νέα μοντέλα, η Porsche δεν προσφέρει απλώς πολυτελή οχήματα, αλλά αλλάζει το «τοπίο» στην κατηγορία των ηλεκτρικών SUV. Τα Macan 4, Macan Turbo και Macan 4S συνδυάζουν αρμονικά την σπορ, μοντέρνα και δυναμική εμφάνιση της Macan με την κορυφαία ηλεκτρική απόδοση, προσφέροντας ακόμη και στους πιο απαιτητικούς οδηγούς μία μοναδική, πρωτόγνωρη εμπειρία οδήγησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.