Παραδιασιακη συνταγή για τζαλέτια με κυρκυραϊκή προέλευση
Τα τζαλέτια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συχνά παρασκευάζεται και προσφέρεται σε εορταστικές περιστάσεις. Η απλότητα των υλικών τους και η πλούσια γεύση τους τα κάνουν αγαπημένα τόσο στους κατοίκους της Κέρκυρας όσο και στους επισκέπτες του νησιού.
Τα τζαλέτια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συχνά παρασκευάζεται και προσφέρεται σε εορταστικές περιστάσεις. Η απλότητα των υλικών τους και η πλούσια γεύση τους τα κάνουν αγαπημένα τόσο στους κατοίκους της Κέρκυρας όσο και στους επισκέπτες του νησιού.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
40λΧρόνος Μαγειρέματος:
10λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 30 τμχ.
- 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι καλαμποκάλευρο
- 2 κ.γ. ξερή μαγιά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1¾ ποτηριού χλιαρό νερό
- Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- Μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
- Λάδι για το τηγάνισμα
- Ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι (και τα δύο είδη), τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος, όπου ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό.
Σιγά σιγά, παίρνουμε αλεύρι από τα πλάγια φέρνοντάς το προς το κέντρο και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι μέχρι να κάψει. Κόβουμε τη ζύμη με κουτάλι ή με τα χέρια σε μακρόστενα ή στρογγυλά κομμάτια, τα αλείφουμε με λάδι και τα ακουμπάμε στο τηγάνι. Τα τηγανίζουμε 2-3 λεπτά να ροδίσουν από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
Βγάζουμε τα τζαλέτια σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική και σερβίρουμε.
Μικρά Μυστικά
Καλό είναι να αφήσετε τα τζαλέτια να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρετε ή τα αποθηκεύσετε.