5 το πρωί: Τέλος ο Πολάκης από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώθηκαν οι Βάσεις – Απόψε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση να τον θέσει εκτός ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Τέλος στην αγωνία μαθητών και γονιών μπήκε το απόγευμα της Πέμπτης αφού ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής.

1

Ο Κασσελάκης διέγραψε τον Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

  • Η απαράδεκτη συμπεριφορά: Η λεκτική επίθεση του Παύλου Πολάκη προς παριστάμενη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη επειδή δεν του άρεσε η έκφρασή της προκάλεσε την έντονη ενόχληση όσων ήταν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το ψυχιατρικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, η Αθηνά Λινού έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και ξέσπασε σε κλάματα.
  • Τον τελείωσε ο Κασσελάκης: Τούτη τη φορά η συμπεριφορά του Χανιώτη Βουλευτή δεν πέρασε άνευ συνεπειών. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην δικαιολογήσει την απρεπή στάση του Χανιώτη βουλευτή απέναντι σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας ο ίδιος συγγνώμη, αλλά να τον τιμωρήσει και να τον αποκλείσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Κατακραυγή για την υβριστική στάση: Απαράδεκτη, αποτρόπαια και προσβλητική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ανακοινώνοντας σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους την εξάντληση του Κανονισμού της Βουλής στην περίπτωσή του με την επιβολή μομφής για απρεπή συμπεριφορά με λόγια και έργα, κάτι που συνιστά περικοπή του ½ της βουλευτικής αποζημίωσής του.
2

Δόθηκε νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

  • Η παράταση: Την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έπειτα από συνεννόηση με τη διοίκηση της ΑΑΔΕ. Η απόφαση λήφθηκε καθώς υπήρξαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές.
  • Οι προθεσμίες: Η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μετατίθεται στις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 9 Αυγούστου για τα νομικά. Αντιστοίχως μετατίθεται και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου, με τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα να παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.
  • Οι αριθμοί: Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων (που αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου) και από την 1η Μαΐου έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων (81,8% του συνόλου).

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πού κινήθηκαν οι φετινές βάσεις των Πανελληνίων

  • Οι υψηλότερες βάσεις: Ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την υψηλότερη να σημειώνεται στην Αρχιτεκτονική Αθηνών με 19.335 μόρια. Ακολουθεί η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Θεσσαλονίκης με 18.895 μόρια και η Ιατρική Αθήνας με 18.775.
  • Η μεγαλύτερη άνοδος: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, καταγράφεται άνοδος στο 38% των τμημάτων με τις βάσεις σε 215 σχολές να ανεβαίνουν έως και 4.500 μόρια. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση στις βάσεις σημειώθηκε στις Σχολές Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (+4.500 μόρια), των Ιωαννίνων (+3.460 μόρια) και του ΕΚΠΑ (+3.380 μόρια).
  • Πού σημειώθηκε πτώση: Σημαντική πτώση σε αριθμό μορίων κατέγραψαν οι στρατιωτικές σχολές και συγκεκριμένα η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (-3.160 μόρια) και η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Σώματα (-3.140 μόρια). Πτώση κατά 2.900 μόρια σημειώθηκε και στη σχολή Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στις Οικονομικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου.
4

Οι αμφιβολίες του FBI για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

  • Το ερώτημα: Τις αμφιβολίες του σχετικά με το τι προκάλεσε το τραύμα στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την την απόπειρα δολοφονίας του, εξέφρασε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρει. «Mε σεβασμό στον πρώην πρόεδρο Τραμπ, υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για σφαίρα ή θραύσμα που χτύπησε το αυτί του», δήλωσε.
  • Τραμπ κατά Δημοκρατικών: Τη «βάναυση στάση» των Δημοκρατικών απέναντι στον Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του ο Ντόναλντ Τραμπ. «Τους έβλεπα στην τηλεόραση, ήταν τόσο ευγενικοί. Αλλά στο παρασκήνιο ξέρω πολύ καλά ότι ήταν βάναυσοι απέναντί του. Τον ανάγκασαν να φύγει» είπε ο υποψήφιος πρόεδρος κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς πως «προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα».
  • Η σεξιστική δήλωση Βανς: Για «άτεκνες αξιοθρήνητες γατοκυρίες» έκανε λόγο ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Τζέι Ντι Βανς, αναφερόμενος στις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, ενώ τάχθηκε κατά της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Τζένιφερ Άνιστον που δήλωσε πως «ελπίζω να μην χρειαστεί η κόρη σας να στραφεί στην εξωσωματική, γιατί προσπαθείτε να της το στερήσετε και αυτό.»
5

Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι

  • Τελετή έναρξης στο Παρίσι 2024: Την Παρασκευή στις 20:30 ώρα Ελλάδος, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ και κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παρέλαση των αθλητών, την οποία θα οδηγήσει η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, θα διεξαχθεί μάλιστα πάνω σε 100 σκάφη.
  • Επέστρεψε και αποθεώθηκε ο Βεζένκοφ: Παίκτης του Ολυμπιακού είναι ξανά και τυπικά από την Πέμπτη ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος παρουσιάστηκε επίσημα από τους ερυθρόλευκους και αποθεώθηκε από χιλιάδες φιλάθλους. «Ο στόχος είναι πάντα η κορυφή. Χαίρομαι που επέστρεψα, που θα ξαναπαίξω με τους συμπαίκτες μου και τα νέα παιδιά. Να δεθούμε γρήγορα και να φτάσουμε τους στόχους μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
  • Ισχνό προβάδισμα για Παναθηναϊκό: Τα εύκολα δύσκολα έκαναν οι πράσινοι, οι οποίοι επιβλήθηκαν 2-1 κόντρα στην Μπότεφ για τα προκριματικά του Europa League. Οι παίκτες του Αλόνσο ήταν καλύτεροι, είχαν ευκαιρίες και για άλλα τέρματα, όμως ένα λάθος του Βιλένα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Βούλγαροι άφησε ανοικτή την πρόκριση για την ρεβάνς. Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε και αποθεώθηκε το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Τετέ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις