Τζο Μπάιντεν: Αποσύρομαι στο όνομα της Δημοκρατίας – Σκληρή, ικανή η Κάμαλα

Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του έκανε απολογισμό του έργου του και εξήγησε γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα - «H επιλογή εναπόκειται σε εσάς» είπε για την Κάμαλα Χάρις.

Η διάσωση της Δημοκρατίας και η παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά ήταν οι λόγοι που επικαλέστηκε ο Τζο Μπάιντεν για την απόσυρσή του από την προεδρική κούρσα.

Το διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο σηματοδότησε την έναρξη του τελευταίου κεφαλαίου της προεδρίας του 81χρονου Μπάιντεν και την ολοκλήρωση 50 χρόνων στην υπηρεσία των Αμερικανών. Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η ενοποίηση του κόμματος των Δημοκρατικών απαιτούσε τη θυσία των προσωπικών του φιλοδοξιών και το μεγαλύτερο καλό που θα μπορούσε να κάνει στη χώρα του.

«Σέβομαι το αξίωμα. Αλλά αγαπώ τη χώρα μου περισσότερο» είπε ο πρόεδρος. «Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Όμως η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η οποία διακυβεύεται είναι πιο σημαντική από οποιονδήποτε τίτλο. Αντλώ δύναμη και χαίρομαι να εργάζομαι για τον αμερικανικό λαό», είπε.

Αν και ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να δείξει πόσο αντίθετοι είναι. «Το σπουδαίο με την Αμερική είναι ότι εδώ δεν κυβερνούν βασιλιάδες και δικτάτορες» είπε «Ο λαός κυβερνά. Η ιστορία βρίσκεται στα χέρια σας, η ιδέα της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια σας».

«Τις τελευταίες εβδομάδες μού ήταν σαφές» τόνισε «ότι πρέπει να ενώσω το κόμμα μου σε αυτή την κρίσιμη προσπάθεια. Πιστεύω ότι η ιστορία μου ως πρόεδρος, η ηγετική μου θέση στον κόσμο, το όραμά μου για το μέλλον της Αμερικής, όλα αυτά άξιζαν μια δεύτερη θητεία» δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Αλλά τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στη διάσωση της δημοκρατίας μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωπική φιλοδοξία. Έτσι, αποφάσισα ότι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να δώσω τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενώσουμε το έθνος μας» συμπλήρωσε.

Το διάγγελμά του του αποτέλεσε την πρώτη εκτεταμένη τοποθέτησή του μετά την ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που πολλοί Αμερικανοί τον είδαν από τότε που βρέθηκε θετικός στο Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

Στη διάρκεια των δηλώσεών του, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 11 λεπτά, ο Μπάιντεν προσπάθησε να διαμορφώσει το σχέδιο της δικής του κληρονομιάς, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της πρώτης θητείας του.

Αναφέρθηκε  στους στόχους που ελπίζει να επιτύχει κατά τους υπόλοιπους μήνες της θητείας του, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου, του τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, της διατήρησης των αμερικανικών συμμαχιών και της προσπάθειάς του να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Η σκυτάλη στην Κάμαλα

Υποστήριξε επίσης την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, η οποία παίρνει τη θέση του στο ψηφοδέλτιο.

«Η Χάρις» είπε ο Μπάιντεν, «είναι έμπειρη. Είναι σκληρή. Είναι ικανή. Ήταν ένας απίστευτος συνεργάτης για μένα και ένας ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα η επιλογή εναπόκειται σε εσάς, τον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε.

Οι ομιλίες από το Οβάλ Γραφείο αποτελούν ιστορικά σοβαρές στιγμές για τους προέδρους που απευθύνονται στον αμερικανικό λαό σε περιόδους εθνικής κρίσης ή για να προβούν σε σημαντικές πολιτικές ανακοινώσεις.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στο έθνος από το βήμα ως πρόεδρος και η δεύτερη μέσα σε μόλις 10 ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει το Οβάλ Γραφείο για να μιλήσει για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πέρσι και για να επαινέσει την έγκριση μιας διακομματικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.

«Ήταν το προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω αυτό το έθνος για πάνω από 50 χρόνια. Πουθενά αλλού δεν θα μπορούσε ένα παιδί με τραυλισμό, με ταπεινές καταβολές από το Σκράντον της Πενσιλβάνια και το Κλέιμοντ του Ντέλαγουερ, να καθίσει μια μέρα στο Οβάλ Γραφείο ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». «Εδώ είμαι», πρόσθεσε. «Γι΄αυτό ξεχωρίζει η Αμερική».

Η νέα δημοσκόπηση

Μια δημοσκόπηση του CNN, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δεν έδειξε σαφή ηγέτη στην κούρσα μεταξύ της Χάρις και του Τραμπ. Έδειξε όμως μια πιο στενή αναμέτρηση σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του CNN για την αναμέτρηση Μπάιντεν-Τραμπ.

Η νέα δημοσκόπηση βρίσκει τους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν ευρέως τόσο την απόφαση του Μπάιντεν να παραιτηθεί όσο και την επιλογή του να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το τέλος της θητείας του.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και όσοι προσανατολίζονται να τους ψηφίσουν είναι διχασμένοι ως προς το αν ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να συνεχίσει τις πολιτικές του Μπάιντεν (53%) ή να οδηγήσει τη χώρα σε νέα κατεύθυνση (47%). Η επιθυμία για μια νέα κατεύθυνση συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων και των έγχρωμων ψηφοφόρων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.