Έμοιαζε περισσότερο ως κοινωνική συνάντηση, παρά συγκέντρωση πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους, στη δεξίωση που παρέθεσε χθες βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ήταν επίσης η πρώτη φορά που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης ( οποίος λίγη ώρα νωρίτερα μάθαινε πως αποχώρησε η Μιλένα Αποστολάκη από την κούρσα για την ηγεσία), ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και βεβαίως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ουδείς περίμενε από μια τέτοια σύναξη πολιτικών αρχηγών ότι θα γινόταν πολιτική συζήτηση στο κιόσκι του Προεδρικού αφού έως τώρα εκείνο που έγινε έθιμο είναι ότι περισσότερο οι πολιτικοί αρχηγοί (οι νυν και οι προηγούμενοι) έκαναν κουβέντες για διακοπές, για άδειες, για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Μια παράδοση που φαίνεται πως σεβάστηκε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σε κάποια στιγμή ρώτησε τον Κασσελάκη πότε θα γίνει ο γάμος με τον Τάιλερ στην Κρήτη και ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αμέσως, λέγοντας πως «οι ετοιμασίες για τον γάμο βαίνουν καλώς» και ότι οι περισσότεροι καλεσμένοι θα είναι ξένοι. Και ξαφνικά στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Στην Ανατολική Κρήτη οι γάμοι πάνε περίφημα στη δυτική έχουμε πρόβλημα» εννοώντας τους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων που παρέμειναν μπλε στον χάρτη των ευρωεκλογών…
Πάντως τόσο ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε σε πολιτική συζήτηση και ωσάν να έκανε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ρώτησε για την Γυάρο και το Μουσείο της ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί . Ενώ τέθηκε και το ερώτημα προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα της Υγείας και τίς δύο ψυχιατρικές κλινικές που κλείνουν..
Διάλογο για την αγορά ενέργειας είχαν ο Αλέξης Χαρίτσης με τον πρωθυπουργό. «Η αγορά ενέργειας είναι ρηχή, στρεβλή και ολιγοπωλιακή», είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. «Σε όλη την Ευρώπη έτσι είναι», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ. Χαρίτση να τονίζει πως «η Ελλάδα είναι εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη».
***
Η χώρα θα έχει έναν επίτροπο
Στο θέμα του επόμενου Έλληνα Επιτρόπου της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της δεξίωσης: Δεν βγήκαμε όμως σοφότεροι, αφού είπε πως «η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο».
Μας ταλαιπώρησαν οι φίλοι μας
Μιλώντας με τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική πρόκληση για την Κάσο λέγοντας «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας (σ.σ. εννοώντας προφανώς τους Τούρκους), αλλά τελικά όλα καλά».
***
Νέα τουρκική πρόκληση για τη Θράκη
Μπορεί να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθηνών- Αγκύρας, μπορεί να λειτουργούν μηχανισμοί αποκλιμάκωση κρίσεων, πλην όμως η Άγκυρα επιμένει να προκαλεί. Δεν είναι μόνον η πρόκληση της Κάσου ή η πρόκληση με τα πανηγύρια της ντροπής στην κατεχόμενη Κύπρο, είναι και οι αναρτήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο υποτίθεται ενεργοποιεί τους μηχανισμούς εκτόνωσης της κρίσης. Για την «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» κάνει προκλητικά λόγο στον λογαριασμό του στο X το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονάς με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ.
Και μετά το υπουργείο Εξωτερικών έρχεται να συμπληρώσει την πρόκληση ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν που κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη: Μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη μειονότητα στη Θράκη «τουρκική».
Για να ξέρετε, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν: «Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».
***
Ο πρώην τραπεζίτης Κασσελάκης και ο νυν τραπεζίτης Στουρνάρας
«Πρέπει να είμαι ο πρώτος πρώην τραπεζίτης που συναντάτε….» είπε ο Στέφανος Κασσελακης στον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τον περίμενε στην αίθουσα συσκέψεων στον 2ο όροφο
– Ναι, μάλλον, σίγουρα ο πρώτος με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης… αντέτεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Η συνάντησε κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα κι ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις με κύριο θέμα την Τράπεζα Αττικής. Ο κεντρικός τραπεζίτης αμέσως μετά πήγε στη Βουλή στην ακρόαση των φορέων για τη συγχώνευση Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας. Η συζήτηση, υπενθυμίζω, έγινε έπειτα από αίτημα του κυρίου Κασσελάκη ώστε να ενημερωθεί για την τράπεζα Αττικής …
Ο κ. Στουρνάρας εκμυστηρεύτηκε στον κ. Κασσελάκη πως πίνει ξινό νερό λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει με πέτρες στα νεφρά και κατόπιν σχετικής συμβουλής που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης, κι ο σύμβουλός του επί οικονομικών θεμάτων, Κυριάκος Αντωνάκος. Από πλευράς ΤτΕ ήταν εκτός του διοικητή, η Υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός διευθυντής Γιάννης Τσικριπής και ο εκπρόσωπος της ΤτΕ στο ΤΧΣ κ Βασίλης Σπηλιωτόπουλος
***
‘Οταν ο Ορμπάν κάνει άνω κάτω μια υπουργική σύνοδο
Στην Βουδαπέστη διεξάγεται η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Δικαιοσύνης. Στη Σύνοδο αυτή οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπροσωπούνται από Υπουργούς η Υφυπουργούς με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και άλλες τέως «ανατολικές» χώρες λόγω των γνωστών πρωτοβουλιών του Ορμπάν να συναντηθεί με τον Πούτιν και να αυτοπροσδιορίζεται στην εξωτερική ευρωπαϊκή πολιτική.
Η Κύπρος βαθύτατα θιγμένη από τις σχέσεις του Ορμπάν με του τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος εκπροσωπείται στο κατώτατο δυνατό επίπεδο από την κυρία Νίκη Ιωάννου Ανώτατη Δικηγόρο στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή.
***
Γιατί δεν έχουν βάλει ακόμα κλιματιστικά στα στρατόπεδα
Η είδηση έρχεται από την Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση δια του υπουργού Άμυνας Βασίλης Πάλμα, αποφάσισε να εγκαταστήσει όλα τα απαιτούμενα κλιματιστικά στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, με προτεραιότητα εγκατάστασης στους θαλάμους οπλιτών. Η κλιματική αλλαγή, οι καύσωνες του καλοκαιριού, ο κίνδυνος θερμοπληξίας από τη ζέστη και ηλίαση από τον ήλιο (ήδη δύο εθνοφρουροί είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο) ανάγκασε τους Κυπρίους αδελφούς μας να εγκαταστήσουν κλιματιστικά στα στρατόπεδα.
Ρώτησα τον υφυπουργό Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη εάν προτίθεται να εγκαταστήσει κλιματιστικά και στα στρατόπεδα στην Ελλάδα, με δεδομένο τον παρατεταμένο καύσωνα και σίγουρα την αφόρητη ζέστη που υπάρχει ημέρα και νύχτα στους θαλάμους οπλιτών. Η απάντηση ήταν «θα το εξετάσουμε». Είναι κρίμα να μην γίνει κάτι τέτοιο γιατί οι φαντάροι μας υποφέρουν χειμώνα καλοκαίρι. Και όσο για τα χρήματα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσε να αναζητήσει χορηγούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές ακόμα και απλούς πολίτες.
***
Τι έκαναν τα Ελληνικά Phantom και F-16 στο Royal International Air Tattoo;
Πληροφορούμαι ότι την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο (19 – 20 Ιουλίου 2024) η Πολεμική μας Αεροπορία έλαβε μέρος στη διεθνούς φήμης έκθεση Royal International Air Tattoo (RIAT), στο Ηνωμένο Βασίλειο. H συγκεκριμένη αεροπορική δράση λαμβάνει χώρα κάθε έτος στο αεροδρόμιο Φαίρφοντ της RAF, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αεροσκαφών (τουλάχιστον από 25 χώρες). Φέτος που λέτε, εκπροσωπηθήκαμε τόσο από τους « γερόλυκους» τα F-4E Phantom II, όσο και από τα πιο άρτια αεροπλάνα της Αεροπορίας μας, τα F-16 Block 52+ Advanced. Από ότι μου λένε το κοινό ενθουσιάσθηκε τόσο από τα αεροσκάφη μας, όσο και από τους πιλότους μας.
Τις εντυπώσεις όμως έκλεψαν τα Phantom, αφού είναι πια από τα λίγα εναπομείναντα που πετούν ακόμη στον κόσμο. Εξάλλου για μας τους Έλληνες έχουν και συναισθηματική αξία, καθόσον υπεράσπισαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας για 50 συναπτά έτη, ενώ η ενδεχόμενη χρησιμοποίησή τους στην Κύπρο (τον Ιούλιο του 1974) θα άλλαζε πιθανώς τη μοίρα της μαρτυρικής Κύπρου μας και τον ρου της ιστορίας…