Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, την Τρίτη 23 Ιουλίου, το ζήτημα της παραβατικότητας από ορισμένους Ρομά αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης. Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Κορίνθου, καθώς και στους επαγγελματίες της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου, αλλά και φορείς όπως το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εντεινόμενη παρουσία των Ρομά στην πόλη.

Ο δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης ανέφερε ότι οι ομάδες αυτές δεν σχετίζονται με τον υπάρχοντα καταυλισμό στα Εξαμίλια, αλλά πρόκειται για περιφερόμενους που εμφανίζονται κατά διαστήματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Σημείωσε επίσης ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης. Σύμφωνα με επιστολές επιχειρηματιών και του Λαογραφικού Μουσείου, οι εν λόγω ομάδες εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες όπως επαιτεία και αυθαίρετη κατασκήνωση, ενώ υποβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και την εικόνα της πόλης.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας έχουν περιορισμένη διάρκεια, καθώς οι Ρομά συχνά μετακινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη και επιστρέφουν. Στη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες δράσης:

  1. Έκφραση διαμαρτυρίας για την υπάρχουσα κατάσταση.
  2. Αίτημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας.
  3. Δίωξη όσων παρανομούν με παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου.
  4. Στήριξη της απόφασης από τους δύο Κορίνθιους Υπουργούς, Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά, τους βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη και Γιώργο Ψυχογιό, τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, καθώς και από άλλους θεσμικούς φορείς.

Η συζήτηση και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντανακλούν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, καθώς και την ανάγκη για ουσιαστική δράση και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών. «Αυτό είναι αίτημα σύσσωμης της κορινθιακής κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Σταυρέλης.