Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με καταγγελίες ζώα με πανώλη θάφτηκαν «στην ουσία ζωντανά», χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τη σχετική νομοθεσία, προκαλώντας έντονη δυσοσμία στην περιοχή και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων. Επιπλέον θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Τρικάλων για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών, ενώ θα ξεκινήσει και εσωτερική πειθαρχική και διοικητική έρευνα σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Τρικάλων και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της σωστής διαχείρισης της θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δύο νέα κρούσματα

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα πανώλης των μηρυκαστικών, σε κτηνοτροφική μονάδα στο Συκούριο του Δήμου Τεμπών και σε σφαγείο στην Οιχαλία Τρικάλων. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες και την ανάγκη για άμεση δράση.

Η υπόθεση έχει ήδη κινητοποιήσει τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η προέλευση των μολυσμένων ζώων και οι συνθήκες εισαγωγής τους στη χώρα.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε επίσης τη συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας «Prognosis Biotech» για την ανάπτυξη ενός rapid test για τον ιό της πανώλης και άλλων ζωονόσων, που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.