Με καθυστέρηση μιας ώρας, εξαιτίας των όσων επεισοδιακών μεσολάβησαν με τον Παύλο Πολάκη, άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης (25/7) η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντί για τις 18:30, που ήταν προγραμματισμένο από την Τετάρτη, εν τέλει ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα κατά τις 19:30 και παρότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στον Σφακιανό βουλευτή ήταν εμφανής η αμηχανία που επικρατούσε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Είχε προηγηθεί άλλωστε ο διάλογος του Σωκράτη Φάμελλου με τον πρώην πλέον τομεάρχη Διαφάνειας στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η συμπεριφορά του.
Στην ομιλία – εισήγησή του ο πρόεδρος της παράταξης προσπάθησε να εμφανιστεί ενωτικός, ζητώντας από όσους βουλευτές ήταν παρόντες στην αίθουσα (κι όσους άκουγαν εξ αποστάσεως προφανώς) να συσπειρωθούν απέναντι στο «γαλάζιο» επιτελικό κράτος που τελεί πλέον υπό κατάρρευση.
«Ιστορική παραποίηση» από Μητσοτάκη
Αρχικά ο Στ. Κασσελάκης σχολίασε τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την ομιλία του «ομιλία ιστορικού αναθεωρητισμού».
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα «με την αληθινή ιστορία ο πρωθυπουργός έχει ασυμβίβαστο», κατηγορώντας τον ότι μίλησε «κυρίως εκ μέρους της παραταξιακής και οικογενειακής του παράδοσης» και μ’ έναν «βολικό υποκειμενισμό», ο οποίος οδήγησε εκ των υστέρων σε «ιστορική παραποίηση» των γεγονότων.
Σε αυτό το σημείο της εισήγησής του συμπεριέλαβε και τον Άδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο χρέωσε «ψευτοπατριωτικές αμετροέπειες».
«Κορύφωση κυβερνητικού αδιεξόδου»
Από εκεί ο κ. Κασσελάκης πέρασε στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σε νέα περίοδο κλιμάκωσης», την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί «να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την αντιμετώπιση του αφηγήματος της γαλάζιας πατρίδας».
Περιέγραψε δε αυτή τη στάση ως «ΙΧ εξωτερική πολιτική υπό το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας».
Κατόπιν ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «κορύφωση του κυβερνητικού αδιεξόδου», το οποίο σταδιακά θα οδηγήσει στην «κατάρρευση του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη», φέρνοντας ως παράδειγμα τους τομείς της υγείας, της εργασίας και του τουρισμού.
«Η ιστορία μάς φέρνει αντιμέτωπους έτσι ώστε για άλλη μια φορά να δείξουμε την διέξοδο στα αδιέξοδα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει «να μην είναι θεατής, αλλά πλοηγός» των ζυμώσεων. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τις εξελίξεις στο περιβάλλον μας» σχολίασε χαρακτηριστικά, λοξοκοιτώντας προς το ΠαΣοΚ και τις δικές του εσωκομματικές διεργασίες για την προεδρία.
«Να με μισούν οι δολοπλόκοι»
Καυτηρίασε επίσης ως «σκανδαλώδη» την τραπεζική συνένωση Attica και Παγκρήτιας, κατηγορώντας όλο το σύστημα για «ασύλληπτα μεγάλη κερδοφορία συγκριτικά με τα παγκόσμια δεδομένα».
«Θέλω να δω όλοι αυτοί που με κατηγορούν τι θα λένε όταν αυτό καρτέλ των τραπεζών καταπιεί την κοινωνία» υπογράμμισε και διάλεξε για τον ίδιο «να με μισούν οι δολοπλόκοι παρά να με κατηγορούν ως συνένοχο τα θύματα της διαπλοκής».
Γι’ αυτό και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε το έργο των βουλευτών του υποστηρίζοντας πως «για κανέναν μας δεν έκανε λάθος ο λαός». Τους κάλεσε μάλιστα άπαντες «να σταθούμε ασπίδα προστασίας» των Ελλήνων, καθώς «όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελπίδα παραμένει ζωντανή για μια μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση. Όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και περισσότεροι εκεί έξω θα περπατούν με το κεφάλι ψηλά».
Ούτως ή άλλως είναι προτιμότερο «να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα μικρά γιατί τα επουσιώδη διαιρούν κι αφαιρούν. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια και το δικαίωμα να ξεχάσουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό». «Δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες», συμπλήρωσε, καθώς «εκεί έξω υπάρχουν δέκα εκατομμύρια ζευγάρια μάτια που μας παρακολουθούν και μας κρίνουν καθημερινά».
«Ανάμεσά μας δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει και κανένας δόλιος», κατέληξε, συμπεραίνοντας ότι «ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για το κόμμα μας αλλά έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε σαν 156. Και αυτό να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι η κοινωνία θα μας το ξεπληρώσει».