Αν και διαπιστώνει πρόοδο, η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας περιλαμβάνει τέσσερις βασικές συστάσεις μεταξύ των οποίων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων.

Επισημαίνονται ακόμη οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και η πλημμελής συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης συνέπεσε με μια λαμπρή επέτειο για τη χώρα μας, την συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Αλλά και με ένα γεγονός που συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά: την καταστροφή cd, το οποίο περιείχε γραπτές συνομιλίες του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο ίδιος ελέγχεται για καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, τις λεγόμενες slapp: «Εχουμε ξεχάσει το όνομά του γιατί όποιος το λέει τρώει αγωγές» κατήγγειλε σχετικά στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος για να επισημάνει ακόμη πως «όταν αυτή η Πολιτεία δεν μπορεί να διασφαλίσει πως θα φτάσει στο δικαστήριο ένα cd, τότε αυτή η χώρα έχει παραδοθεί στο οργανωμένο έγκλημα».

Βασικοί πυλώνες του κράτους δικαίου είναι η ισονομία και η απόδοση ευθυνών σε εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες του. Η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας και άλλες συμπεριφορές του είδους δεν μπορεί να προστατεύονται από ένα δίκτυ ατιμωρησίας.

Εκτίθεται και πληγώνεται και έτσι η ίδια η δημοκρατία.

Πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση του πολιτεύματος, η κατάσταση του κράτους δικαίου δεν μπορεί, όπως θα έλεγε και ο παλιός αγωνιστής της δημοκρατίας, Μίμης Αποστολίδης, να «βελτιούται επιδεινούμενη».