Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιωτικοί καθετοποιημένοι όμιλοι στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας διατηρώντας αμετάβλητες τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρώτη η Protergia εταιρεία μέλος της Metlen ανακοίνωσε επίσημα χθες 24 Ιουλίου ότι θα απορροφήσει τις αυξήσεις που επωμίζεται από τη χονδρεμπορική αγορά και θα διατηρήσει αμετάβλητα για τον Αύγουστο τα κυμαινόμενα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Πρόκειται για κίνηση η οποία πρώτη φορά γίνεται από ιδιώτη παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας κι έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκαν απότομα από εξωγενείς παράγοντες, ενώ έχουν προηγηθεί και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας περί «ουρανοκατέβατων κερδών» ή «υπερεσόδων» καθώς και της επιβολής έκτακτου τέλους για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί.

Για την ακρίβεια, πρώτη φορά ιδιωτικός όμιλος φέρεται με την ανακοίνωση αυτή να επιδιώκει να δώσει έναν τόνο ως προς την τιμολογιακή πολιτική του ανταγωνισμού.

Ιδιωτικοί όμιλοι

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και οι υπόλοιποι ιδιωτικοί όμιλοι της ενέργειας.

Πηγές θέλουν την Elpedison και την ΗΡΩΝ, εκ των μεγάλων ομίλων στο ηλεκτρικό ρεύμα να συγκρατούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια και αν όχι, να απορροφούν μεγάλο μέρος των αυξήσεων.

Η ΔΕΗ

Σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος όμιλος στην ενέργεια, τους προηγούμενους δύο μήνες είχε προχωρήσει σε συγκράτηση των τιμών απορροφώντας αυξήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Οι κινήσεις της ΔΕΗ ήταν μάλιστα σε αντίθεση με την τακτική των ανεξάρτητων εταιρειών με ορισμένες εξ αυτών να ανεβάζουν τις τιμές.

Η δημόσια εταιρεία έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια, περί τα 7 εκατομμύρια πελάτες πάντα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες έβαζε πλάτη… Και δεν αποκλείεται, λένε εκτιμήσεις, αντίστοιχη κίνηση να εκδηλώσει και για τον Αύγουστο.

Τα κλειστά χαρτιά…

Η απάντηση των ιδιωτών παρόχων, όμως, δεν είναι τυχαία και με τον σχεδιαζόμενο έκτακτο φόρο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Το γεγονός πώς δεν έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα το ύψος του παρά μόνο το ό,τι θα είναι εκφρασμένος σε απόλυτο νούμερο και όχι σε ποσοστό, φανερώνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πως είναι μέρος της στρατηγικής για τη συγκράτηση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σαν να είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακά ένα πόκερ… ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και την αγορά. Με τους παίκτες να δείχνουν τα χαρτιά τους επιδιώκοντας να ανοίξει τα φύλλα της και η πολιτική ηγεσία.

Πάντως, τον άσσο… φαίνεται, λένε πηγές της αγοράς, να έχει στο μανίκι της η ΔΕΗ. Ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς όταν αναρτήσει στα 2 Αυγούστου τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο θα σηματοδοτήσει και τις ανάγκες σε επιδότηση. Συνεπώς αν η δημόσια εταιρεία ακολουθήσει χαμηλή τιμολογιακή πολιτική τότε οι επιδοτήσεις που θα απαιτηθούν θα είναι λιγότερες και ο φόρος που θα επιβληθεί επίσης χαμηλότερος.

Το έκτακτο τέλος

Πάντως, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Με δεδομένο το ό,τι το έκτακτο τέλος θα επιβληθεί στο φυσικό αέριο, τους οδηγεί σε επιβαρύνσεις. Πέραν αυτών το έκτακτο τέλος θα επιβαρύνει όπως και να χει τα κόστη λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής διατηρώντας τις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: ot.gr