Φορολογικές δηλώσεις: Κορυφώνεται η αγωνία για την προθεσμία

Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις φορολογικές δηλώσεις - Πότε θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών την απόφασή του για την παράταση – Πόσες δεν έχουν υποβληθεί.

Σε αγωνία κρατά φορολογούμενους και λογιστές το υπουργείο Οικονομικών καθώς στο παρά ένα της αυλαίας των φορολογικών δηλώσεων θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν θα παρατείνει και για πόσες ημέρες την προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη ο χρόνος εκπνέει αύριο  26 Ιουλίου και όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών «η υποβολή των δηλώσεων εξελίσσεται ομαλά» καθώς από την αρχή της εβδομάδας έχει ανεβάσει ταχύτητα ο  ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων. Τη Δευτέρα υποβλήθηκαν 130.050 Ε1 και τη Τρίτη 151.112 δηλώσεις.

Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός της κανονικής προθεσμίας της 26ης Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν σήμερα και αύριο περίπου 700.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και πάνω από 60.000 δηλώσεις νομικών προσώπων, κάτι που όπως λένε οι λογιστές είναι αδύνατον καθώς τις ημέρες αυτές υποβάλλονται και χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις.

Σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, λίγες ώρες πριν εκπνοή της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα σταθμιστούν εκ νέου τα δεδομένα με το παράθυρο της ολιγοήμερης παράτασης έως τις 31 Ιουλίου να παραμένει ανοιχτό.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατ. δηλώσεις και  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο, περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν προσωρινά αποθηκευτεί στο σύστημα και επομένως η υποβολή τους συνιστά γρήγορη διαδικασία. Αν δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου, οι χρόνοι βγαίνουν.

Η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής  δείχνει τα εξής:

Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί υπερβαίνει τα 3,31 δις. ευρώ με το μέσο φόρο να έχει σκαρφαλώσει στα 1.713 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου με τους φορολογούμενους να κερδίζουν έκπτωση φόρου 3% ή σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.

  • Δυο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου να ανέρχεται στα 381,15 εκατ. ευρώ ή 331,5 ευρώ κατά μέσο όρο.
  • Σχεδόν το 46% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.