Οι αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται για το τέλος της έκρηξης των «ταξιδιών της εκδίκησης», μειώνοντας τις τιμές των εισιτηρίων για να γεμίσουν την πλεονάζουσα χωρητικότητα θέσεων, καθώς η διετής μετα-πανδημική άνοδος δίνει τη θέση της σε μια πιο αβέβαιη προοπτική, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Οι αεροπορικές εταιρείες από τη Ryanair έως την Emirates ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ πέρυσι, χάρη στην ισχυρή ζήτηση των επιβατών και τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων που συνέβαλαν στην αντιστάθμιση των υψηλότερων δαπανών για καύσιμα, εργατικό δυναμικό και αεροσκάφη.

Ωστόσο, η Ryanair προκάλεσε σοκ στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές τη Δευτέρα, όταν προειδοποίησε ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα είναι «σημαντικά χαμηλότερες» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά την πτώση κατά 15% σε ετήσια βάση την άνοιξη.

αεροπορικές εταιρείες

Ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’Leary δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των επιβατών είχε να αντιμετωπίσει την ασθενέστερη από την αναμενόμενη καταναλωτική δαπάνη και ότι οι πρόσφατες προσπάθειες για αύξηση των τιμών είχαν «συναντήσει αντίσταση» από τους επιβάτες.

Αεροπορικές εταιρείες: Μειώσεις τιμών στα εισιτήρια

Πολλοί αερομεταφορείς έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων για να γεμίσουν τα αεροσκάφη τους τους τελευταίους μήνες, σε μια απότομη μεταστροφή από μια περίοδο υψηλών αυξήσεων των ναύλων μετά το τέλος των lockdown λόγω πανδημίας, όταν οι επιβάτες ήταν απεγνωσμένοι να ταξιδέψουν και ο κλάδος υπέφερε από έλλειψη αεροσκαφών.

«Οι πελάτες επιστρέφουν στα βασικά», δήλωσε ο Güliz Öztürk, διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus, στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια περίοδο «εξομάλυνσης», καθώς το μεταπανδημικό φαινόμενο των «ταξιδιών της εκδίκησης» θα εκτονώνεται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Air India Campbell Wilson συμφώνησε ότι τα πρότυπα ζήτησης «πάντα θα εξομαλυνθούν» μετά την « κραυγαλέα ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μετά τον Covid».

Ξεπέρασε τις άλλες αεροπορικές εταιρείες η EasyJet

Τα ισχυρότερα αποτελέσματα την Τετάρτη από τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, την EasyJet, η οποία ανακοίνωσε απότομη αύξηση των κερδών και ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα είναι σταθερές αυτό το καλοκαίρι, δείχνουν ότι η κατήφεια δεν είναι ενιαία σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αλλά είναι τέτοια η κυριαρχία της Ryanair στην ευρωπαϊκή αγορά – εκτελεί περίπου διπλάσιο αριθμό πτήσεων από την EasyJet – που οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι μεγάλες εκπτώσεις του ιρλανδικού αερομεταφορέα πιθανόν να αναγκάσουν τους άλλους στην αγορά μικρών αποστάσεων να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

αεροπορικές εταιρείες

Οι επιδόσεις της EasyJet δημιούργησαν «περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις: ένα χάσμα αυτού του μεγέθους μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης από σημείο σε σημείο είναι ασυνήθιστο», ανέφεραν οι αναλυτές της Bernstein.
Η προειδοποίηση της Ryanair ήρθε μετά την ανακοίνωση της Lufthansa ότι θα δυσκολευτεί να βγάλει τα έξοδά της φέτος εν μέσω πιέσεων στις αποδόσεις, ένα μέτρο των μέσων τιμών των εισιτηρίων που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των επιβατών και την απόσταση που διανύεται.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής έχουν επίσης μειώσει τις τιμές για να γεμίσουν τα αεροπλάνα τους, αφού προσέφεραν πάρα πολλές θέσεις στην εγχώρια αγορά αυτό το καλοκαίρι.

Η Air Canada μείωσε την Τρίτη τις προβλέψεις για τα κέρδη της, επικαλούμενη ένα «περιβάλλον χαμηλότερων αποδόσεων». Ο αμερικανικός οικονομικός αερομεταφορέας Spirit Airlines προειδοποίησε τον Μάιο ότι η «σημαντική πίεση» στις αποδόσεις θα συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο μετά την αύξηση της χωρητικότητας στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ.

Υπερπροσφορά θέσεων για τις αεροπορικές εταιρείες

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες επηρεάζονται επίσης, αν και τα στελέχη λένε ότι η υπερπροσφορά θέσεων θα μειωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Andrew Nocella, εμπορικός διευθυντής της United Airlines, δήλωσε στους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ η ζήτηση ήταν ισχυρή, «η αύξηση της χωρητικότητας ήταν τόσο σημαντική που πίεσε την απόδοση».

Τα αποτελέσματα της Ryanair προκάλεσαν ένα ξεπούλημα στις μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών καθώς ξεκίνησε η μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση στον κόσμο στο Φάρνμπορο κοντά στο Λονδίνο τη Δευτέρα, αν και μια μερική ανάκαμψη ακολούθησε τα κέρδη της EasyJet την Τετάρτη.

Θα απαορροφηθεί το…πλήγμα

Πολλά διευθυντικά στελέχη αεροπορικών εταιρειών στο Φάρνμπορο ήταν βέβαιοι ότι θα απορροφήσουν οποιοδήποτε χτύπημα στους ναύλους και δήλωσαν ότι οι ταλαντεύσεις στη ζήτηση δεν είχαν ευρεία βάση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, Shai Weiss, δήλωσε ότι η ζήτηση στα δρομολόγια του αερομεταφορέα σε όλο τον Ατλαντικό παραμένει ισχυρή, ιδίως στις premium καμπίνες και από πελάτες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Βλέπω μια μικρή αδυναμία το τρίτο τρίμηνο, στους καταναλωτές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν από εμάς που ζει σε αυτή τη χώρα: κόστος ζωής, αβεβαιότητα, αλλαγή κυβέρνησης και ούτω καθεξής».

Ο Luis Gallego, διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της British Airways, IAG, δήλωσε ότι ακόμη και όπου υπήρξε εξασθένηση των αποδόσεων σε άκρως ανταγωνιστικά δρομολόγια, όπως αυτά μεταξύ ευρωπαϊκών προορισμών, αυτές εξακολουθούν να είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οι ρωγμές

Οι ρωγμές εμφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αγορά μικρών αποστάσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στην οικονομική θέση, ενώ τα μεγαλύτερα ταξίδια και οι ακριβότερες πτήσεις στην επιχειρηματική ή την πρώτη θέση επηρεάστηκαν λιγότερο. Οι αεροπορικές εταιρείες παραμένουν βέβαιες ότι η ζήτηση για ταξίδια εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διατηρήσει τους αεροπορικούς ναύλους πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019 και να διατηρήσει τα κέρδη.

Ο Christian Scherer, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών της Airbus, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, αναγνώρισε ότι η εταιρεία έχει δει «κάποια σημάδια μείωσης των αποδόσεων», αλλά τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε αν πρόκειται για επιβράδυνση, αν είναι περιστασιακή ή δομική».

«Στις ΗΠΑ, έχουμε δει τα πρώτα σημάδια», πρόσθεσε, αλλά σημείωσε ότι οι πελάτες της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται η EasyJet και η Wizz Air, «επιθυμούν να έχουν αεροπλάνα πιο γρήγορα».

Οικονομική εικόνα

Ένα στέλεχος επεσήμανε την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ενδείξεις ότι ο κλάδος αντανακλά μια ευρύτερη οικονομική εικόνα, καθώς η εποχή του υψηλού πληθωρισμού πλησιάζει στο τέλος της.

Η ταξιδιωτική έκρηξη των δύο τελευταίων ετών οδήγησε τις αεροπορικές εταιρείες να παραγγείλουν αεροσκάφη με ταχύτητα, οδηγώντας σε ένα ρεκόρ ανεκτέλεστων παραλαβών νέων αεροσκαφών, εγείροντας ανησυχίες ότι αυτά θα μπορούσαν να κατακλύσουν την αγορά ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση για ταξίδια μειώνεται.

Ο Tufan Erginbilgiç, διευθύνων σύμβουλος της αεροδιαστημικής και της εταιρείας άμυνας Rolls-Royce, υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι οι κατασκευαστές θα αύξαναν την παραγωγή ακριβώς τη στιγμή που οι αποδόσεις των αερογραμμών άρχισαν να μειώνονται, προβλέποντας ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού θα διαρκέσουν τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.

Πηγή: ot.gr