«Στην Κάσο δεν υπήρξε καμιά υποχωρητική στάση, δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η συζήτηση που θα λάβει χώρα έχει στόχο την επανένωση. Η Κύπρος οφείλει να είναι ενωμένη και το λέει το Διεθνές Δίκαιο».
«Καμία υποχωρητική στάση στην Κάσο»
«Η Ελλάδα έχει να εκπονήσει ένα έργο το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας θα μου επιτρέψετε να πω πρωτίστως για την Κύπρο και γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτό λοιπόν το έργο περιλαμβάνει ένα στάδιο ερευνητικό και στη συνέχεια είναι η πόντιση του καλωδίου. Για την έρευνα απαιτείτο να υπάρξει ένα σχέδιο από την πλευρά του ιταλικού πλοίου και των αναδόχων του έργου. Η έρευνα έλαβε χώρα όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και άρα αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι εμείς με το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου
🔗https://t.co/iTLjXEuwqC pic.twitter.com/8WhB8J02F9
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 25, 2024
«Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου»
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο – το προ τετραετίας τουρκολιβυκό μνημόνιο – είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση, μια κρίση η οποία οδήγησε τους δύο στόλους να βρεθούν στο σύνολό τους στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:
«Μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του εικοσιτετραώρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα. Αν μου επιτρέπετε, όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική στάση αυτή, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας. Και επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη. Δυστυχώς, υπάρχει και μια μερίδα του Τύπου, η οποία δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψεύδη».
«Η Ελλάδα βεβαίως βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία. Θέλει να έχει έναν ωφέλιμο και παραγωγικό διάλογο. Η Ελλάδα έχει το μυαλό της στην ειρήνη και την ευημερία και όχι στον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία και ιδίως τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας στην Κύπρο. Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε και να κάνουμε παραχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία μας και στα οποία υπάρχουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης.
Κυπριακό: «Όλοι εργαζόμαστε σκληρά για την επανεκκίνηση των συζητήσεων»
«Αν δεν υπάρξει η συζήτηση δεν θα υπάρξει λύση. Εγώ πάντοτε λέω ότι εκείνο το οποίο είναι κρίσιμο είναι να μπορούμε να είμαστε διαβουλευτικοί, να μπορούμε να συζητούμε. Το ίδιο πράττουμε με την Τουρκία. Και νομίζω ότι είναι καλό ότι έχουν βελτιωθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό. Και αυτό το αναγνωρίζει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η συζήτηση η οποία θα λάβει χώρα για το Κυπριακό, ελπίζουμε, έχει ένα και μόνο στόχο, την επανένωση της Κύπρου. Η Κύπρος οφείλει να είναι ενωμένη. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο. Ανεξαρτήτως των δηλώσεων ή των επιχειρήσεων που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μια λύση η οποία θα είναι βιώσιμη, θα είναι ωφέλιμη και αμοιβαία αποδεκτή.
«Το διπλωματικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευθεί σήμερα στη χώρα είναι πραγματικά πάρα πολύ ισχυρό»
«Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία δεν είναι από τις ισχυρότερες του κόσμου, ούτε πληθυσμιακά ούτε από την άποψη της διαχρονικής άσκησης επιρροής στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας, εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι να έχει ένα μεγάλο διεθνές κεφάλαιο. Και αυτό το έχουμε και με το παραπάνω. Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είμαστε παρόντες, έχουμε τεράστιας σημασίας στρατηγικές σχέσεις με μεγάλους εταίρους, έχουμε διμερείς σχέσεις με όλους.
Από αυτό όμως ξεκινάει και μια άλλη ισχύς, η οποία είναι παράπλευρη, αλλά απολύτως ενισχυτική της διπλωματίας μας. Είναι η οικονομική ισχύς και η αμυντική ισχύς. Σήμερα βρισκόμαστε νομίζω σε μια θέση πολύ μεγάλης αμυντικής ισχύος, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε και μια αρκετά σημαντική οικονομική αναβάθμιση. Υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή δεν λογιζόμαστε ο παρίας της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά λογιζόμαστε μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και η οποία αν μη τι άλλο είναι σταθεροποιημένη και βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία. Άρα αυτή τη στιγμή, όταν μιλούμε για ένα ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο, για οικονομική ισχύ και για αμυντική δύναμη, μιλάμε από θέση ισχύος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή ΕΡΤ