5 το πρωί: Η Μεταπολίτευση γιόρτασε 50 χρόνια – Φουρτούνες στην Κεντροαριστερά – Ποδοσφαιρικές ευρωπρεμιέρες

Το Ιωβηλαίο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο εν μέσω φρέσκων πολιτικών αναταράξεων σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠαΣοΚ και επιστροφής στην ποδοσφαιρική δράση μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

1

Η επέτειος για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης

  • Η μεγάλη δημοσκόπηση: Τον λόγο στους πολίτες έδωσαν το Βήμα και η εταιρία ερευνών Good Affairs, ζητώντας την άποψή τους για όλα εκείνα που σημάδεψαν τις πέντε δεκαετίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πώς βίωσαν εν τέλει οι Έλληνες όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποιο το συμπέρασμα για όσα έχουν συμβεί στη χώρα. Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ο πιο επιδραστικός πολιτικός και ποιο γεγονός επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο τη καθημερινότητά τους; Ορισμένες από τις απαντήσεις ήταν σίγουρα αναπάντεχες.
  • Το μήνυμα της Προέδρου: «Οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες», αλλά την ίδια στιγμή «οφείλουμε στις επόμενες γενιές μια συνέχεια αντάξια και ακόμη καλύτερη» επεσήμανε η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δεξίωση που παρέθεσε χθες Τετάρτη για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Παράλληλα η ΠτΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη της δημοκρατίας «να επινοήσει ξανά και να ανανεώσει τον εαυτό της» μέσα από την ανταπόκρισή της στις σύγχρονες προκλήσεις μιας διαφορετικής πλέον Ελλάδας.
  • Οι ξεχωριστές παρουσίες στη δεξίωση: Το βράδυ της Τετάρτης στον περιβάλλοντα χώρο του Προεδρικού Μεγάρου παραβρέθηκαν προσωπικότητες απ’ όλους τους χώρους, γιορτάζοντας όλοι μαζί την ιστορική αυτή συγκυρία. Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, αθλητές, εμβληματικά πρόσωπα από διάφορους τομείς αλλά και απλοί πολίτες που κουβαλούσαν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αποδέχθηκαν την πρόκληση και λάμπρυναν με την παρουσία τους την καθιερωμένη εκδήλωση.
2

Αναταράξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Προφυλακίστηκε ο 41χρονος για τον θάνατο του 64χρονου

  • Του έδειξε τον δρόμο για τη φυλακή: Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η απολογία τόσο του 41χρονου όσο και της 34χρονης για τον προ ημερών θάνατο του 64χρονου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στην Αρκαδία. Ο εισαγγελέας αποφάσισε να προφυλακιστεί ο άνδρας και να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η σύντροφός του.
  • Τι υποστηρίζει ο 41χρονος: Ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος για το θανατηφόρο συμβάν θα υποβάλει αίτημα αντικατάστασης της προφυλάκισης που του επιβλήθηκε. Ο δικηγόρος του επικαλείται το γεγονός πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων του νεκρού.
  • Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής: Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ιατροδικαστής εντόπισε χτυπήματα και τραύματα στο σώμα του 64χρονου, αλλά δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξει ότι αυτά ήταν εν τέλει θανατηφόρα. Συγκεκριμένα ο 64χρονος έφερε πληγές στη δεξιά πλευρά του σώματος του και συγκεκριμένα στον λαιμό, στο κεφάλι, πάνω από το μάτι, όπως επίσης στον ώμο.
4

Στα ύψη τα ενοίκια για τις φοιτητικές κατοικίες

  • Τι δείχνουν οι μέσες τιμές: Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, εκτόξευση της τάξης του 10% καταγράφεται στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίων φοιτητικών κατοικιών σε όλη την επικράτεια κατά τα τέλη Ιουνίου του 2024 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς.
  • Οι τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα για τις δύο μεγαλουπόλεις της χώρας.  Στα 10,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνονται οι τιμές για τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών στην πρωτεύουσα, ενώ στη συμπρωτεύουσα η μέση τιμή εντοπίζεται περίπου στα 8,5€/τ.μ.
  • Αυξήσεις και στις περισσότερες πόλεις: Φοιτητικό σπίτι αναζητούν πολλοί νεαροί με τις οικογένειές τους σε διάφορες φοιτητουπόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών καταγράφηκαν στη Λαμία και στο Αγρίνιο, ενώ οι υψηλότερες σε σημεία έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν πάντως στη Χαλκίδα και στα Τρίκαλα.
5

Προβληματικές οι πρεμιέρες στην Ευρώπη

  • Έσωσε τα προσχήματα: Ο ΠΑΟΚ έβαλε τα χέρια του κι έβγαλε τα μάτια στο πρώτο ματς για τον β’ προκριματικό του Champions League. Τα προσωπικά λάθη των παικτών του δεν επέτρεψαν στον Δικέφαλο του βορρά να εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από το 3-2 επί της Μπόρατς Μπάνια Λούκα κι αναγκαστικά θα πρέπει να διεκδικήσει αποτέλεσμα στη Βοσνία προκειμένου να συνεχίσει στην κορυφαία διοργάνωση.
  • Γλίτωσε το κάζο: Ούτε η ΑΕΚ ήταν αποτελεσματική κόντρα στην άσημη Ίντερ ντ’ Εσκάλδες από την Ανδόρα. Προηγήθηκε μεν 4-0, αλλά εμφανίστηκε εξόχως επιπόλαιη στην άμυνα, δέχθηκε τρία γκολ στο τελευταίο ημίωρο και δεν ξεμπέρδεψε από τον βραχνά, με αποτέλεσμα να απειλείται με πρόωρο αποκλεισμό στο Conference League.
  • Σε θέση μάχης: Τη σκυτάλη παίρνει απόψε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» υποδέχονται στο ΟΑΚΑ την Μπότεβ από τη Βουλγαρία και χρειάζονται ένα καλό αποτέλεσμα αφενός για να κάνουν το πρώτο βήμα πρόκρισης στον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League αφετέρου για να καταπολεμήσουν την εσωστρέφεια που γεννήθηκε από τον κακό σχεδιασμό του καλοκαιριού. Η σέντρα του αγώνα στις 21:00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις