Θα έχει ενδιαφέρον η εικόνα απόψε στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου με τη καθιερωμένη σύναξη των πολιτικών αρχηγών, του Προέδρου της Βουλής και του Αρχιεπισκόπου ή εκπροσώπου της Εκκλησίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ότι για λίγες ώρες και ενώ θα παιανίζουν οι μπάντες τραγούδια του Θεοδωράκη και Χατζηδάκη, οι πολιτικοί αρχηγοί θα παραμερίσουν τις διαφορές τους και θα συζητούν (σε πνεύμα πολιτικού πολιτισμού) για ένα σωρό άσχετα πράγματα, όπως οι διακοπές, ο καύσωνας και πολλά άλλα.

Εκτός εάν αυτό το άτυπο πρωτόκολλο το σπάσει απόψε ο Στέφανος Κασσελάκης, πρωτάρης σε τέτοιες συνάξεις πολιτικών αρχηγών και πει κάτι παραπάνω, ας πούμε για την ακρίβεια, τις τιμές του ρεύματος ή ακόμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Δηλαδή με δυο λόγια, εκτός απροόπτου θα βρίσκονται μαζί στο μικρό κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη (επιτέλους Ανδρουλάκης και Μητσοτάκης θα συναντηθούν και κάτι θα έχουν να πουν), ίσως τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (την τελευταία φορά δεν πήγε στη δεξίωση) και θα είναι, όπως έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια ταινία «μια ωραία ατμόσφαιρα».

Από αυτήν την εικόνα θα απουσιάζουν οι Σπαρτιάτες (δεν τους προσκάλεσαν), αλλά και ο Πρόεδρος της Νίκης που αρνείται να πάει στη δεξίωση γιατί τη θεωρεί μεταξύ άλλων ως ένα «lifestyle κοσμικό γεγονός».

***

Το πρωθυπουργικό ζεύγος στο Παρίσι στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων

Η πρόσκληση ήρθε κατευθείαν από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Προσκάλεσε το πρωθυπουργικό ζεύγος να παραστεί στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Κάτι που ήθελε πολύ ο κ. Μητσοτάκης αφού θα είναι για πρώτη φορά, μετά το 2004 (των Ολυμπιακών της Αθήνας) που Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί σε τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μου λένε, λοιπόν, από το Μαξίμου ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος είναι πολύ πιθανόν να παρακολουθήσει και αγωνίσματα, αφού ακολουθεί ένα χαλαρό, καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, χωρίς κυβερνητικές υποχρεώσεις.

Και κάτι άλλο. Μην ξαφνιαστείτε εάν τον δείτε και στη Λιλ για να παρακολουθήσει και ένα αγώνα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ. Εάν βεβαίως δεν συμβεί τίποτα το απρόοπτο στην Αθήνα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι στο ΣΕΦ, στον νικηφόρο αγώνα πρόκρισης της εθνικής ομάδας μπάσκετ, βρισκόταν στις κερκίδες και η Μαρέβα.

***

Γιατί οι Τούρκοι ασχολούνται με τον Άδωνη;

Πάρτε χαρτί και μολύβι και μετρείστε με ποιους είναι… οργισμένη η Άγκυρα. Πρώτα απ΄όλα με τον Νίκο Δένδια (που εξόργισε ταυτόχρονα Ερντογάν και Μπαχτσελί), εν συνεχεία με τη Δέσποινα Βανδή (που εξόργισε διάφορα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και τον Μπαχτσελί– συγκυβερνήτη του Ερντογάν στην εξουσία και αρχηγό των Γκρίζων Λύκων) και τώρα τελευταία με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Θα πείτε γιατί τον Άδωνη;

Ο Άδωνις σίγουρα δεν μπορούσε να ακούει ακόμα και σήμερα το προκλητικό των Τούρκων σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», το οποίο επανέλαβαν και τώρα με ευκαιρία της 50’ης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και είπε σε τηλεοπτική εκπομπή «με τα F-35 μπορούμε εμείς να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Τουρκία».

Για «υπέρβαση ορίων από τον Έλληνα υπουργό» κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Milliyet. «Ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετείχε, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι μηδέν στην αεροπορία και είπε τα εξής: ‘’Με τα F-35 μπορούμε εμείς να πάμε ξαφνικά μια νύχτα στην Τουρκία’’» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο που παραπέμπει στη δέκατη σελίδα της εφημερίδας.

Τέλος, όταν κάνει δηλώσεις ο Μπαχτσελί πάντοτε θέτει θέμα κυριότητας των νησιών και δύο κράτη στην Κύπρο. Εδώ και χρόνια προκλητικός, αλλά τις περισσότερες φορές η Αθήνα δεν τον λαμβάνει υπόψη…

***

Και νέα παράβαση από τουρκικό drone

Δεύτερη ημέρα χθες που οι Τούρκοι έστειλαν στο Αιγαίο ακόμα ένα drone (UAV), θυμίζοντας τον καιρό της συνεχούς έντασης στο Αιγαίο. Και αυτή τη φορά πέταξε στο FIR Αθηνών, χωρίς να υποβάλει σχέδια πτήσεως, την ώρα που στην Κάσο τουρκικά πολεμικά (που είχαν επιστρέψει από την κατεχόμενη Κερύνεια) προσπαθούσαν να εμποδίσουν ιταλικό πλοίο να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Το τουρκικό drone πραγματοποίησε παράβαση κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς,

***

Ραντεβού Στουρνάρα με Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε ραντεβού με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας θα τον συναντήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Θα είναι η πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κεντρικό τραπεζίτη και είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί το θέμα της Αττικής. Κάτι μου λέει ότι από σήμερα θα πέσουν οι τόνοι.

***

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών ο Φρέντης Μπελέρης

Δεύτερος αντιπρόσωπος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξελέγη ο Έλληνας ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Φρέντης Μπελέρης. Ο κ. Μπελέρης κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου με τη διακομματική στήριξη των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής, αλλά και την καθοριστική συμβολή της Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ, Ελίζας Βόζεμπεργκ.

H Ελίζα Βόζεμπεργκ θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έλαβε 33 ψήφους. Η κυρία Βόζεμπεργκ στην ομιλία της μετά την εκλογή της αφενός ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, αφετέρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά συμφέρονται και δη στη ναυτιλία.

***

Τσίπρας: Μισός αιώνας αντιπολίτευση

Σε άρθρο του με τίτλο «Μισός Αιώνας Μεταπολίτευση – Επιτεύγματα και Χαμένες Ευκαιρίες», που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι η ανασκόπηση των σημαντικότερων σταθμών της σύγχρονης ιστορίας μας δεν είναι μια απλή παρελθοντολογία, αλλά μια «αναδρομή στο μέλλον».

Επίσης κάνει σαφές ότι η οπτική του σε μια τέτοια αναδρομή δεν είναι ουδέτερη, αλλά διέπεται, θέλοντας και μη, από μια συγκεκριμένη πολιτική και ιδεολογική γωνία. Τονίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Μεταπολίτευσης: το γεγονός ότι οδήγησε σε μια μακρά περίοδο σταθερότητας και πολιτικής ομαλότητας – την πιο μακρόχρονη που έζησε ποτέ η Ελλάδα.

***

Σάμυ Μοντιάνο, ο τελευταίος Έλληνας επιζών στο Άουσβιτς

Στις 21 Ιουλίου του 1944, περίπου 1.800 Ρόδιοι και Κώοι Εβραίοι, εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Επέζησαν μόλις 151. Ένας από αυτούς ο Σάμυ Μοντιάνο. Σήμερα, στα 94 χρόνια της ηλικίας του, παρέστη στη συγκινητική επιμνημόσυνη δέηση, στην πανέμορφη Συναγωγή της Ρόδου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την φρικτή εκείνη περίοδο της ιστορίας.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών διεσώθη, ενώ δεν είχαν την ίδια τύχη ο πατέρας του και η αδελφή του αλλά και πολλοί άλλοι συγγενείς του. Η ομιλία του άμεση, με στοιχεία και τεράστια ευαισθησία, κατασυγκίνησε τους παριστάμενους στις εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Σε ένδειξη τιμής ο Κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης, με σεβασμό αναφέρθηκε στη θυσία των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων, θυμάτων του ναζισμού, συνδέοντας μάλιστα το γεγονός αυτό και με όλες τις άλλες στη σύγχρονη ιστορία θυσίες του Ελληνισμού, από την Γενοκτονία των Ποντίων έως τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Μεγαλονήσου. Ευχόμενος ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει παρόμοιες φρικιαστικές και κτηνώδεις καταστάσεις και να πρυτανεύουν οι αρχές του διεθνούς δικαίου, προέβη στην συγκινητική και βαθύτατα συμβολική πράξη ευγνωμοσύνης, να φιλήσει με σεβασμό το χέρι του Σάμυ Μοντιάνο.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Αντρέας Κιντλ, που γνωρίζει αρχαία και νέα ελληνικά, καθώς επίσης και Α’ Σύμβουλος της Πρεσβείας του Κράτους του Ισραήλ στην Αθήνα.

***

Κακός χαμός στην επιτροπή Άμυνας

Ευτυχώς που η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν έβλεπε ο ελληνικός λαός την «απίστευτη απρέπεια» (όπως την χαρακτηρισαν βουλευτές της ΝΔ) της αντιπολίτευσης να καταψηφίζεται ανήμερα της επετείου της καταστροφής στο Μάτι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο κακός χαμός έμαθα πως έγινε μόλις βουλευτής της συμπολίτευσης έθιξε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ·και της Νέας Αριστεράς που τότε… συγκυβερνούσε στην αρμόδια επιτροπή Εθνικής Άμυνας όταν δια του εισηγητή τους Ευάγγελου Αποστολάκη ανακοίνωσαν πως θα καταψηφίσουν τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων. Ακούστηκε, μάλιστα, πως πρόκειται για ευθεία προσβολή μνήμης νεκρών με τη στάση τους.