Τρεπεκλής: Σε αναμονή πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό για την ύδρευση της Κέρκυρας

Οι τοπικοί παράγοντες περιμένουν άμεσες πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό για την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης του νησιού, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση βρίσκεται «στο κόκκινο».

Ο κ. Τρεπεκλής συγκεκριμένα δήλωσε: «Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό ότι είμαστε στο κόκκινο. Αυτή ήταν η αποστολή μου, να ενημερωθεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα βρεθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή πότε κάποιος ιδιώτης θα ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ. Σήμερα, αν δεν έχουμε πρωτοβουλίες για τη δημοπράτηση των φραγμάτων και τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού, θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απαντήσει η κεντρική κυβέρνηση και όχι η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Κέρκυρα σήμερα χρειάζεται 17 εκατομμύρια τόνους νερού το χρόνο για όλο το νησί. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης, η απαιτούμενη ποσότητα σε λίγα χρόνια θα ξεπεράσει τους 25 εκατομμύρια τόνους. Η πρόβλεψη του έργου των φραγμάτων είναι για ταμιευτήρα των 4 εκατομμυρίων τόνων. Ο κ. Τρεπεκλής τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν συμπληρωματικές λύσεις για την επάρκεια του νερού. Επισήμανε ότι «τα συνοδά έργα των φραγμάτων, που αφορούσαν τις τρεις μονάδες αποσκλήρυνσης για τους τρεις Δήμους, δεν έγιναν ποτέ». Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης απόδοσης έργων, όπως αποσκλήρυνση, ταμιευτήρες νερού και γεωτρήσεις.

Το έργο των φραγμάτων παραμένει στην επικαιρότητα, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις με την τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Ταχιάου.

Ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έκανε αναφορά στο ιστορικό του έργου των φραγμάτων και στους αγώνες που είχαν δώσει όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς. Δεν αρνήθηκε τη σημασία του έργου των φραγμάτων, αλλά ζήτησε εγγυήσεις για την προώθησή του.

Αναφορικά με την απάντηση του Υφυπουργού κ. Ταχιάου, ο κ. Τρεπεκλής τόνισε ότι προτιμά να επικοινωνεί άμεσα με τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η λύση του προβλήματος είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.