Έλενα Βάκα: Λέμε όχι στην κατασκευή της Μ.Ε.Α στην Αυλίδα

Η Δήμαρχος Χαλκίδας επεσήμανε: "Συμμετέχω στο Δ.Σ. του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και έχουμε κοινή γραμμή ενάντια στην κατασκευή της Μ.Ε.Α στην Αυλίδα. Λέμε όχι και έχουμε πολλούς τρόπους να αποτρέψουμε την κατασκευή της".

Βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν οι προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για τις χρήσεις γης στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Τσιμέντου Χαλκίδας και η κατασκευή ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α) στην Αυλίδα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων και πολίτες.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενη στο ΓΠΣ της Δ.Ε. Αυλίδας, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που αυτό επιφέρει. «Το Γ.Π.Σ. της Αυλίδας είναι ξεκάθαρο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Το στηρίζουμε και λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής,» δήλωσε η Δήμαρχος.

Σχετικά με τη χρήση του πρώην εργοστασίου τσιμέντου, η κ. Βάκα τόνισε: «Το παλιό Τσιμεντάδικο, ιδιοκτησίας της ΑΓΕΤ, έχει κλείσει από το 2013. Ακούγονται φήμες ότι θα γίνει σκουπιδότοπος, όμως το ΓΠΣ απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια χρήση. Η ΑΓΕΤ εξέδωσε Δελτίο Τύπου στις 23/1/2024, διαψεύδοντας οποιοδήποτε σχεδιασμό για μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Γνωρίζουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για να βρεθεί επενδυτής και να μετατραπεί ο χώρος σε εμπορικές αποθήκες και Logistics. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Κ.Α.Σ., τρία σιλό και ένα κτίριο του Τσιμεντάδικου κρίνονται διατηρητέα και η ΑΓΕΤ οφείλει να τα διατηρήσει.»

Η Δήμαρχος δήλωσε την υποστήριξή της στη χρήση του χώρου για Logistics, συνδέοντας το με το master plan του ΟΛ.ΝΕ που προβλέπει τη μεταφορά του εμπορικού λιμένα Χαλκίδας εκεί. «Αυτό θα συμβάλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση,» σημείωσε.

Όσον αφορά την κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα, η Δήμαρχος ήταν κατηγορηματική: «Δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε την κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην περιοχή της Αυλίδας. Η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η Μ.Ε.Α στο Π.Ε.Ι. Δοκού Χαλκίδας, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής της.»

Η κ. Βάκα τόνισε ότι σε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του Αντιπροέδρου του Φ.Ο.Δ.Σ.Α, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα.

Ολοκληρώνοντας, η Δήμαρχος επεσήμανε: «Συμμετέχω στο Δ.Σ. του Φ.Ο.Δ.Σ.Α και έχουμε κοινή γραμμή ενάντια στην κατασκευή της Μ.Ε.Α στην Αυλίδα. Λέμε όχι και έχουμε πολλούς τρόπους να αποτρέψουμε την κατασκευή της.»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.