Ο ΣΥΡΙΖΑ, η «εσωστρέφεια που δεν αντέχει» κι η άμυνα Κασσελάκη

Τα σχόλια του Διονύση Τεμπονέρα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της νέας εσωκομματικής κόντρας και η έμμεση απάντηση της Κουμουνδούρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πάψει να κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Παρότι στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ την Τρίτη (23/7) προέτρεψε όποιον διαφωνεί να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκ των υστέρων επικοινωνία του με στελέχη της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» (μπλοκ Τσίπρα) φανέρωσε μια διάθεση άμβλυνσης του οξυμένου κλίματος.

Όσα διαλυτικά ακούστηκαν στη διάρκεια της διαδικτυακής κουβέντας, με συνέπεια την απότομη διακοπή της, προκάλεσαν αν μη τι άλλο έκπληξη και έναν νέο κύκλο αρνητικών σχολίων εντός ή εκτός Κουμουνδούρου. Ιδίως από τη στιγμή που δεν ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα κάποια προθυμία κριτικής και οι όποιες μικρές ενστάσεις είχαν εκφραστεί αφορούσαν κυρίως την προετοιμασία του Συνεδρίου (ημερομηνία, προσυνεδριακό διάλογο).

Εξ αρχής έγινε απόπειρα από «τρίτα» στελέχη ν’ ανακαλέσει τα λεγόμενά του ο Στ. Κασσελάκης προκειμένου να συνεχιστεί άνευ εμποδίων η συζήτηση. Αναγκαστικά εν τέλει ο αρχηγός της παράταξης φρόντισε να κάνει αυτό το βήμα πίσω και να λειάνει κάποιες από τις κοφτερές γωνίες.

Εξασφάλισε μάλιστα πως τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θα παραστούν στο νέο ραντεβού που ορίστηκε για την προσεχή Παρασκευή (26/7) προκειμένου να μην προκύψει άλλη καθυστέρηση στα διαδικαστικά ζητήματα. Κατάλαβε, όπως άφησε να φανεί, κι ο ίδιος, ενόψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προηγηθεί την Πέμπτη, ότι είναι προτιμότερο να έχει κατευνάσει τα πνεύματα. Έτσι τα μαχαίρια επέστρεψαν, για την ώρα κι ως την επόμενη φορά, στα θηκάρια τους.

Τεμπονέρας: «Ευθύνη της ηγεσίας η εσωστρέφεια»

Πάντως, ούτε η πρώτη είναι, -πιθανόν δε- ούτε η τελευταία που ο Στέφανος Κασσελάκης δρα με τρόπο αμφιλεγόμενο και τις περισσότερες φορές παρεξηγήσιμο. Είναι κι αυτή μια επιλογή άσκησης εξουσίας. Κρατώντας όμως τόσο το καρότο όσο και το μαστίγιο ανά χείρας, παλεύει να ελέγξει τα γκέμια σ’ ένα κόμμα που, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική παρέμβασή του (Attica TV), «παράγει περισσότερη εσωστρέφεια απ’ όση μπορεί ν’ αντέξει».

Κι αυτό, κατά τον Πατρινό εργατολόγο, που παραμένει μεν μέλος αλλά έχει παραιτηθεί από όλα τα κατευθυντήρια όργανα του κόμματος, «γίνεται κυρίως με ευθύνη της ηγεσίας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά τον ίδιο, ο χειρισμός της πρόσφατης αποχώρησης του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έμεινα εμβρόντητος όχι από την αποχώρηση αλλά από την απάντηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αχαιός πολιτικός, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τις υπόνοιες που αφέθηκαν στον αέρα.

Γι’ αυτό και ο Διονύσης Τεμπονέρας προανήγγειλε πως το Συνέδριο του Οκτωβρίου, μολονότι «λανθασμένα επικεντρώνεται σε ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα όταν το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο πρέπει να μας απασχολεί» είναι αναμφίβολα κομβικής καμπής με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται ολοκληρωτικά πια σε «μια πορεία μετάλλαξης του κόμματος». Θα είναι η συγκυρία, κατά το πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, που «όλοι θα κληθούμε να τοποθετηθούμε και να υπερασπιστούμε ιδέες, αξίες και αρχές», θα είναι η συγκυρία κατά τη διάρκεια της οποίας «θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Κεχαγιά: «Η ηγεσία δεν επιθυμεί να φύγουν στελέχη»

Από την πλευρά της βέβαια η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε σε δική της παρέμβαση (ΣΚΑΪ) ότι «δεν υπάρχουν στελέχη που ψάχνονται να φύγουν, ούτε η ηγεσία επιθυμεί να φύγουν στελέχη». Άρα δεν ελλοχεύει κίνδυνος νέας διάσπασης, ούτε την ίδια στιγμή ρευστοποίησης του κόμματος.

Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε, «ο Στέφανος Κασσελάκης και τα κορυφαία στελέχη θέλουν όλοι μαζί να συμπορευτούν», καθώς «δεν έχουμε να μοιράσουμε κάτι». Απλώς, όπως συμπλήρωσε σχετικά, «σε ένα κόμμα είναι λογικό να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες». Ακόμη κι αν αυτές συνοδεύονται από «μια ένταση που καταγράφηκε». Σαν αυτή ακριβώς που έλαβε χώρα στην ΚΟΕΣ την Τρίτη.

Μόνο που, εκ των πραγμάτων πια, πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη συνθήκη από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ν’ απαγκιστρώνεται σύντομα όσο κι αν παλεύει με νύχια και με δόντια να μεταβιβάσει σε άλλα πεδία την κουβέντα (επίθεση σε Π. Μαρινάκη, οικονομία, τραπεζικό, εξωτερική πολιτική, ελληνοτουρκικά κ.α).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.