Μητσοτάκης για Μεταπολίτευση: Να απαλλαγούμε από τα φρένα που μας κράτησαν πίσω

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική συνεδρίαση με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθώ στο Κοινοβούλιο, στο χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε για 7 χρόνια», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός είπε πώς είναι ευκαιρία αναστοχασμού, με τη Μεταπολίτευση να αναδεικνύεται σε κομβικό σταθμό που σφράγισε την ιστορία του τόπου. «Πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από τη μπότα της χούντας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανθεκτικότητα του λαού ο οποίος κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά και στην τόλμη και σοφία όσων υλοποίησαν τη μετάβαση, με κορυφαίο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Τον ηγέτη που ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να ανατάξει τη χώρα και να διαχειριστεί την τραγωδία της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνη την περίοδο. Για το σύνταγμα του 1975 είπε ότι ήταν εξαιρετικά καινοτόμο κείμενο, με διατάξεις προχωρημένες, με πρωτοπόρες ρυθμίσεις.

«Καθόλου τυχαία τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Πυξίδα της παράταξης που δείχνει κατεύθυνση μόνο μπροστά. Αυτή τη θεμελιακή εντολή ακολουθούμε εδώ και πέντε δεκαετίες βαδίζοντας δίπλα- δίπλα με την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πάλι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», συνέχισε.

«Πέτυχε να μεταπείσει πολλούς και να αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό εθνικό κεκτημένο. Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών δυνάμεων. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε. Διαφορετικά κόμματα μπορούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Ο πατριωτισμός παρά τις όποιες ακραίες φωνές επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του. Η οικονομία αναπτύχθηκε, με τη συνδρομή της Ευρώπης κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε για την ένταξη στην ΟΝΕ και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη ενώ η χώρα συναντήθηκε ξανά με τον πολιτισμό της. «Η Ελλάδα προχώρησε αναμφισβήτητα. Όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι οι οποίοι προοριζόντουσαν για παραγωγικές επενδύσεις. Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ. «Πρόκειται για μία μάχη τολμηρών μεταρρυθμίσεων που ήδη δίνει η Ελλάδα για να απαλλαγεί από τα φρένα που την κράτησαν πίσω εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μιλάει για προβλήματα που απαιτούν χρόνο καθώς η λύση τους υπερβαίνει και τους εκλογικούς κύκλους ενώ απαιτούν και επιμονή. «Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία 15 χρόνια ο τόπος απέδειξε ότι έχει αστείρευτες δυνάμεις», τόνισε. «Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία στο μεταπολιτευτικό τόξο το οποίο τέμνει το στίγμα της χρεοκοπίας. Τα 50 χρόνια χωρίζονται σε 40 συν 10», συμπλήρωσε.

«Στις μέρες μας φαίνεται να ενώνεται ξανά το νήμα των κεντρικών εθνικών στόχων», επαναλαμβάνοντας το ζητούμενο της γρήγορης ευρωπαϊκής σύγκλισης.
«Αυτή την προοπτική διεκδικούμε σήμερα αντλώντας συμπεράσματα από το χθες. Και όπως το 2023 η χώρα ήταν καλύτερη από το 2019 έτσι και το 2027 θα είναι καλύτερη από σήμερα. Σε αυτή την τελευταία φάση σημειώθηκαν κατακτήσεις καθόλου εύκολες και αυτονόητες», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε μία σειρά από πολιτικές σε όλους τους τομείς και μίλησε για τις ανάγκες του σήμερα.

«Ένα πολύπλοκο παρόν μας καλεί να κλείσουμε λογαριασμούς από το παρελθόν και να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Με νομιμότητα παντού», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί μονόδρομο και πως αυτό το συνειδητοποιούν αθόρυβα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που διαπιστώνουν ότι πολλά από τα δόγματα της μεταπολίτευσης ήταν σκιάχτρα εναντίον της προόδου.

«Πρόκειται για πρόοδο που διατρέχει τους θεσμούς και τη στάση των ψηφοφόρων. Θυμίζω ότι τα προγράμματα των κομμάτων επιβάλλεται πλέον να κοστολογούνται και η κοινή γνώμη αφήνει πίσω ιδεολογήματα αναζητώντας χειροπιαστά αποτελέσματα», επισήμανε.

«Συνιστούν βήματα ωριμότητας που μας δίνει πρόσθετη αισιοδοξία για το αύριο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχει έρθει ο καιρός της αναμέτρησης με όσα υπονόμευαν την πορεία μας. Σε αυτό το σταυροδρόμι των 50 ετών το ισοζύγιο κατακτήσεων και αδυναμιών πρέπει να είναι δίκαιο», συνέχισε.
«Θα ήταν λάθος τη σημερινή ημέρα οι επιμέρους σκιές να κρύψουν τη συνολική εικόνα μιας συγκεκριμένης διαδρομής. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Το πολίτευμα μας βάθυνε και αυτό στρέφοντας περισσότερο στην προστασία των πιο ευάλωτων. Ομάδες που ζούσαν στο περιθώριο έχουν πια όλα τα δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες μεταξύ των 27 με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Είπε επίσης ότι η Βουλή λειτουργεί καλά επί πέντε δεκαετίες και ότι έδειξε ότι ξέρει και μπορεί να περιφρουρεί τις διαδικασίες του και ανοίχτηκε στους πολίτες δίνοντας έμπρακτο παρόν.

«Η κυβέρνηση ήδη προωθεί μια σειρά από αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια μέρα που ενδείκνυται για άγονες αντιπαραθέσεις. Αυτό ωστόσο δεν με εμποδίζει να απευθυνθώ στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ζητώντας πάντα σαφείς προτάσεις. Η μεταπολίτευση μπορεί να μοιάζει με μια περίοδο σχετικά μικρή σε σχέση με τον ιστορικό χρόνο, όμως παράλληλα δεν παυει να αποτελεί το ¼ της ζωής του ελεύθερου κράτους», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι μεγάλες εθνικές επιλογές συμπίπτουν με τις διαχρονικές θέσεις της ΝΔ.

«Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Υποδεχόμαστε το μισό αιώνα της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Κρατώντας στέρεους τους δεσμούς μας με τη κοινωνία. Παρακολουθούμε τις μεταβολές, αυξάνουμε τις ταχύτητες του έργου μας. Η εποχή που έρχεται θα είναι δύσκολη. Καθώς πληρώσαμε την αχρείαστη πόλωση, έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι ναι, είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε «χρόνια πολλά στη Δημοκρατία μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.