Ένα δωμάτιο χρώματος κροκί. Κροκί τοίχοι, κροκί μοκέτα και μια λιτή επίπλωση στην ίδια αυτή απόχρωση που κανονικά κουράζει, αλλά εδώ επικρατεί. Ένα ρομπότ εν εξάλλω χτυπά ξανά και ξανά έναν άνδρα ασιατικής καταγωγής με μια καρέκλα. Άλικο αίμα πιτσιλά τον κροκί διάκοσμο. Κάποιοι γύρω φωνάζουν, τρέχουν έντρομοι να γλιτώσουν. Ακούγεται επανειλημμένα η εν προκειμένω αταίριαστη φράση «Σ’ αγαπώ».

Το ρομπότ τους αγνοεί. Ώσπου μια φωνή το διατάσσει να κοιμηθεί κι αυτό πέφτει αυτόματα στην αγκαλιά του Μορφέα. «Κανείς δεν θα το μάθει», ακούγεται ξανά η φωνή και στην οθόνη εμφανίζονται οι εμπνευσμένοι από την ιαπωνική κουλτούρα τίτλοι αρχής του «Sunny», της νέας σειράς θρίλερ μυστηρίου της Apple Tv+.

Η Ρασίντα Τζόουνς υποδύεται την Σούζι Σακαμότο στην νέα σειρά θρίλερ-μυστηρίου της Apple Tv+ «Sunny»./ Φωτ.: Apple Tv+

Αμερικανίδα αλλά μόνιμη κάτοικος του Κιότο, η Σούζι Σακαμότο (Ρασίντα Τζόουνς) περνά τα χειρότερα Χριστούγεννα της ζωής της. Ο σύζυγος της και ο γιος τους αγνοούνται. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι και οι δύο νεκροί, μιας και ήταν μεταξύ των επιβατών ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Ωστόσο, οι σωροί τους ακόμα δεν έχουν βρεθεί, ενώ το κινητό του συζύγου της, Μάσα (Χιντετόσι Νισιτζίμα), χτυπά ακόμα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα για την Σούζι όταν ένας συνάδελφος του Μάσα εμφανίζεται στο κατώφλι του σπιτιού της με ένα απρόσμενο δώρο: ένα – όλο χαρά και τσαχπινιά – οικιακό ρομπότ ονόματι Sunny, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Μάσα για εκείνη. Η Σούζι, απερίφραστα τεχνοφοβική αλλά και καχύποπτη γενικότερα απέναντι σχεδόν στο κάθε τι, προβληματίζεται. Απορεί. Αρχίζει να υποψιάζεται, να διερωτάται τι διάβολο έχει συμβεί. Αφού ο άντρας της μια ζωή έφτιαχνε ψυγεία! Ή τουλάχιστον, αυτό της είχε πει.

Το ασυνήθιστο πρωταγωνιστικό δίδυμο του «Sunny» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού της σειράς./ Φωτ.: Apple Tv+

Η αποκάλυψη ότι ο Μάσα, ο μοναδικός άνθρωπος που εμπιστεύτηκε ποτέ, δεν ήταν ακριβώς αυτός που ισχυριζόταν ότι ήταν, σε συνδυασμό με την είσοδο ενός ρομπότ στη ζωή της πυροδοτούν την Σούζι, που ρίχνεται σε ένα κυνήγι για να ανακαλύψει την αλήθεια. Θα μπορούσε η μυστική καριέρα του Μάσα στη ρομποτική να έχει κάποια σχέση με την εξαφάνισή του; Μήπως αυτός και ο γιος τους, Ζεν (Φάρες Μπελκίρ), είναι ακόμα ζωντανοί;

Η αναζήτηση της Σούζι την αναγκάζει να βγει στον έξω κόσμο, να βρει έναν τρόπο να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους, παρά την ακραία εσωστρέφεια που την χαρακτηρίζει και το γεγονός πως μετά από μια δεκαετία μόνιμης διαμονής στην Ιαπωνία ακόμα δεν μιλά τη γλώσσα ούτε στο ελάχιστο. Ακόμη περισσότερο, αναγκάζεται να εμπιστευτεί τόσο κάποιους από τους ανθρώπους που συναντά στο δρόμο της όσο και τη Sunny, το εκνευριστικά χαρωπό ρομπότ που δεν την αφήνει λεπτό σε ησυχία.

Έχοντας όμως την εικόνα ενός ανατριχιαστικά παρόμοιου με τη Sunny ανδροειδούς που δολοφονεί έναν άνδρα με μια καρέκλα νωπή ακόμα στη μνήμη του το κοινό, το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί η Σούζι συγκεκριμένα – αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα – να εμπιστευτεί την τεχνητή νοημοσύνη στοιχειώνει κάθε επεισόδιο. Ώσπου το ερώτημα τελικά γίνεται σχεδόν φιλοσοφικό. Μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ποτέ κανέναν;

Η σκηνή της δολοφονίας ενός άνδρα από ένα ρομπότ στοιχειώνει ολόκληρη τη σειρά. / Φωτ.: Apple Tv+

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κόλιν Ο’ Σάλιβαν «The Dark Manual» (2018), το οποίο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά, η σειρά διαδραματίζεται σε μια ελαφρώς φουτουριστική Ιαπωνία του κοντινού μέλλοντος όπου μια γυναίκα που πενθεί κι ένα ρομπότ αναπτύσσουν μίαν αναπάντεχη φιλία παρά την κάθετη άρνηση της πρώτης αρχικά. Αυτό το ασυνήθιστο ντουέτο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα ατού του «Sunny» που διαφορετικά θα ήταν άλλο ένα συνηθισμένο θρίλερ. Ωστόσο, η έξτρα sci-fi διάστασή της εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την ελεύθερη βούληση.

Όσο για την Ρασίντα Τζόουνς, γνωστή από τα «The Office» και «Parks and Recreation», στον ρόλο της Σούζι βρίσκει επιτέλους τον χώρο να εξερευνήσει υποκριτικά πιο λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις. Εκεί που η Τζόουνς πραγματικά πετυχαίνει τα μέγιστα είναι στις σκηνές όπου η θλίψη αρχίζει να διαταράσσει τη μνήμη της Σούζι, ενώ τα κωμικά στοιχεία που παρεμβάλλονται επιτρέπουν όχι μόνο στο κοινό, αλλά και στην ίδια να αναπνεύσει.

Η Σούζι και η Sunny αναπτύσσουν μίαν αναπάντεχη φιλία./ Φωτ.: Apple Tv+

Μπορεί το «Sunny» να καταπιάνεται με αρκετά θέματα όμως με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να λειτουργούν σχεδόν όλα. Από τις δυνατές ερμηνείες μέχρι την υπέροχη φωτογραφία, είναι σαφές ότι η δημιουργός της σειράς Κέιτι Ρόμπινς είχε εξαρχής πολύ ξεκάθαρο όραμα. Όσο για την Apple Tv+, που πίστεψε σε αυτό το όραμα και συνέβαλε στην υλοποίησή του με μια υψηλής αξίας παραγωγή, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εξελίσσεται σιγά σιγά σε μία από τις καλύτερες υπηρεσίες streaming. Κάτι που καταλαβαίνει κανείς αμέσως παρακολουθώντας σειρές όπως το «Severance», το «Silo» και τώρα και το «Sunny».

Τα δύο πρώτα επεισόδια του «Sunny» είναι διαθέσιμα μέσω Apple Tv+. Νέο επεισόδιο κάθε Τετάρτη.