Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί τις επικοινωνίες – Πόσο θα διαρκέσει

Προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα από το κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού - Τι είναι το φαινόμενο - Τι θα συβεί με τις επικοινωνίες

Νέα, ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2 που μπορεί να διαταράξει τις ραδιοεπικοινωνίες, την αεροπορία και τους δορυφόρους έρχεται προειδοποιεί το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για αύριο 24 Ιουλίου 2024.

Αυτή η ειδοποίηση αυξάνει την πιθανότητα να δούμε το Βόρειο Σέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η γεωμαγνητική καταιγίδα που ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου θα διαρκέσει συνολικά τρεις ημέρες, με κορύφωση να αναμένεται στις 24 Ιουλίου.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επόμενο έτος η Γη αναμένεται να αντιμετωπίσει όλο και πιο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι τον Ιούλιο του 2025 θα είναι το ισχυρότερο πλήγμα που θα δεχθούμε.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες που κατηγοριοποιούνται από G1 έως G5, ανάλογα με την ένταση μπορούν να υπερφορτώσουν τα δίκτυα ισχύος, προκαλώντας διακοπές ρεύματος.

Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Σύμφωνα με ΝΟΑΑ και το Κέντρο πρόβλεψης διαστημικού καιρού: Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μια σημαντική διαταραχή της γήινης μαγνητόσφαιρας που συμβαίνει όταν υπάρχει μια πολύ αποτελεσματική ανταλλαγή ενέργειας από τον ηλιακό άνεμο στο διαστημικό περιβάλλον που περιβάλλει τη Γη. Οι καταιγίδες αυτές προκύπτουν από μεταβολές του ηλιακού ανέμου που προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα ρεύματα, τα πλάσματα και τα πεδία της γήινης μαγνητόσφαιρας. Οι συνθήκες του ηλιακού ανέμου που είναι αποτελεσματικές για τη δημιουργία γεωμαγνητικών καταιγίδων είναι συνεχείς (για αρκετές έως πολλές ώρες) περίοδοι ηλιακού ανέμου υψηλής ταχύτητας και, κυρίως, ένα μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου με νότια κατεύθυνση (αντίθετη προς τη διεύθυνση του γήινου πεδίου) στην πλευρά της ημέρας της μαγνητόσφαιρας. Αυτή η κατάσταση είναι αποτελεσματική για τη μεταφορά ενέργειας από τον ηλιακό άνεμο στη γήινη μαγνητόσφαιρα.

Οι μεγαλύτερες καταιγίδες που προκύπτουν από αυτές τις συνθήκες σχετίζονται με τις ηλιακές στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME), όπου ένα δισεκατομμύριο τόνοι πλάσματος από τον ήλιο, με το ενσωματωμένο μαγνητικό πεδίο του, φτάνουν στη Γη.

Οι CMEs συνήθως χρειάζονται αρκετές ημέρες για να φτάσουν στη Γη, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι, για ορισμένες από τις πιο έντονες καταιγίδες, φτάνουν σε μόλις 18 ώρες.Μια άλλη διαταραχή του ηλιακού ανέμου που δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι ένα ρεύμα ηλιακού ανέμου υψηλής ταχύτητας (HSS).Τα HSS οργώνουν τον πιο αργό ηλιακό άνεμο μπροστά τους και δημιουργούν περιοχές αλληλεπίδρασης με ταυτόχρονη περιστροφή ή CIR. Οι περιοχές αυτές συχνά σχετίζονται με γεωμαγνητικές καταιγίδες που, αν και λιγότερο έντονες από τις καταιγίδες CME, συχνά μπορούν να εναποθέσουν περισσότερη ενέργεια στη γήινη μαγνητόσφαιρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι καταιγίδες προκαλούν επίσης έντονα ρεύματα στη μαγνητόσφαιρα, αλλαγές στις ζώνες ακτινοβολίας και αλλαγές στην ιονόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένης της θέρμανσης της ιονόσφαιρας και της περιοχής της ανώτερης ατμόσφαιρας που ονομάζεται θερμόσφαιρα. Στο διάστημα, ένας δακτύλιος δυτικού ρεύματος γύρω από τη Γη παράγει μαγνητικές διαταραχές στο έδαφος. Ένα μέτρο αυτού του ρεύματος, ο δείκτης χρόνου διαταραχής καταιγίδας (Dst), έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να χαρακτηρίσει το μέγεθος μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας. Επιπλέον, στη μαγνητόσφαιρα παράγονται ρεύματα που ακολουθούν το μαγνητικό πεδίο, τα οποία ονομάζονται ρεύματα ευθυγραμμισμένα με το πεδίο, και αυτά συνδέονται με έντονα ρεύματα στην ιονόσφαιρα του σέλαος. Αυτά τα ρεύματα του σέλαος, που ονομάζονται auroral electrojets, παράγουν επίσης μεγάλες μαγνητικές διαταραχές. Μαζί, όλα αυτά τα ρεύματα και οι μαγνητικές αποκλίσεις που παράγουν στο έδαφος χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός πλανητικού δείκτη γεωμαγνητικών διαταραχών που ονομάζεται Kp. Αυτός ο δείκτης αποτελεί τη βάση για μία από τις τρεις κλίμακες διαστημικού καιρού της NOAA, τη γεωμαγνητική καταιγίδα ή κλίμακα G, που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του διαστημικού καιρού που μπορεί να διαταράξει τα συστήματα στη Γη.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδων, τα ρεύματα στην ιονόσφαιρα, καθώς και τα ενεργητικά σωματίδια που κατακρημνίζονται στην ιονόσφαιρα προσθέτουν ενέργεια με τη μορφή θερμότητας που μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα και την κατανομή της πυκνότητας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, προκαλώντας επιπλέον αντίσταση στους δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η τοπική θέρμανση δημιουργεί επίσης έντονες οριζόντιες διακυμάνσεις στην πυκνότητα της ιονόσφαιρας που μπορούν να τροποποιήσουν την πορεία των ραδιοσημάτων και να δημιουργήσουν σφάλματα στις πληροφορίες εντοπισμού θέσης που παρέχει το GPS. Ενώ οι καταιγίδες δημιουργούν όμορφο σέλας, μπορούν επίσης να διαταράξουν τα συστήματα πλοήγησης, όπως το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης (GNSS) και να δημιουργήσουν επιβλαβή γεωμαγνητικά επαγόμενα ρεύματα (GIC) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και στους αγωγούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.