Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην δεξίωση της Τετάρτης 24 Ιουλίου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, εκτός από τους καθιερωμένους προσκεκλημένους, έχουν επίσης προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκατοντάδες άτομα: Από πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, και εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από το Μάτι, συγγενείς πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας έως τα μέλη της εθνικής ομάδας που κέρδισε το 2004 το Euro, οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν εφέτος ευρωπαϊκά τρόπαια, Ολυμπιονίκες, όπως επίσης η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη και πολλοί άλλοι όπως θα δείτε παρακάτω:

Συγκεκριμένα: Δήμαρχοι περιοχών, μεταξύ των οποίων ακριτικές, όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, η Χάλκη και η Κάσος, και μαρτυρικές, όπως τα Καλάβρυτα, που έχει επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, που έσωσε ζωές με τη βάρκα του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας. Οι γονείς της Εριέττας, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του. Εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Κάτοικοι χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διέσωσαν ζώα στο δάσος της Δαδιάς.

Επίσης: Ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή από το Διδυμότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία της περιοχής τους. Συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη. Συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον (ασκήσεις, αεροπυρόσβεση).Συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που κέρδισε το 2004 και οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, που κέρδισαν με την εθνική μας ομάδα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1987.Οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν φέτος ευρωπαϊκά τρόπαια.

Οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου. Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη. Άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού (συνθέτες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κλπ.), οι οποίοι κατά την περίοδο της χούντας εξέφρασαν με τα έργα τους την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς και σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση. Εκπρόσωπος της τηλεφωνικής γραμμής 15900 για κακοποιημένες γυναίκες. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες. Φοιτητές Ρομά.

Τέλος: Η οικογένεια της Ευστρατίας Κατίκα, τα όργανα της οποίας, μετά τον θάνατό της, χάρισαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας. Ο Μανώλης Σελεγγίδης και η Ήλιδα Δήμητρα Βάββα, μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλήνιες. Ομάδα κωφών και βαρήκοων μαθητών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι» που κέρδισε το βραβείο για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από τις τεχνικές και τα υλικά δόμησης. Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα.

Η πολύτεκνη οικογένεια του Πέτρου Χουντάλα και της Ιωάννας Φωτοπούλου, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων. Η Άδα Σταματάτου με τον γιο της Γιάννη, παιδί με αυτισμό. Εκπρόσωποι φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Εκπρόσωπος του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Σεφ που μαγείρεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο για ξένους ηγέτες.

***

Ο Γεραπετρίτης ενημέρωσε επιβάτες εν πτήσει για το Κυπριακό

Η κυριακάτικη πτήση από Λάρνακα για Αθήνα επιφύλασσε σε επιβάτες της οικονομικής θέσης μια έκπληξη: τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για την επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εισβολής του Αττίλα. Άλλωστε, η συνήθης πρακτική του υπουργού να μην επιλέγει για τις μετακινήσεις του κρατικό αεροσκάφος αλλά τις τακτικές πτήσεις των επιβατικών αερογραμμών, και μάλιστα όχι σε θέσεις business, έχει αυτά τα τυχερά.

Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά ήταν η ειλικρινής διάθεσή του να ακούσει τους επιβάτες που τον προσέγγισαν και να μην αποφύγει τη συζήτηση. Οι ερωτήσεις τους είχαν κυρίως να κάνουν με την εκτίμηση του υπουργού για το αν μπορεί να υπάρξει επανένωση του νησιού. Η απάντηση του είχε ενδιαφέρον. «Αν δεν συζητήσεις, δεν μπορείς να καταλήξεις», τους είπε. Γνωρίζοντας την καλή σχέση του υπουργού με τα ανώτερα κλιμάκια του ΟΗΕ, μάλλον να περιμένουμε εξελίξεις.

***

Μέγα πλοίο μέγιστος στόχος

Επειδή οι προκλήσεις των Τούρκων με το «Ανατολού», ισπανικής σχεδίασης, το οποίο προοριζόταν για αεροπλανοφόρο, εν συνεχεία έγινε ελικοπτεροφόρο και βάση για drones, συνεχίζονται, θα σας περιγράψω τι λένε για αυτό στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους οι Έλληνες επιτελείς: «Μέγα πλοίο, μέγιστος στόχος», αναφέρουν.

Και ακόμα λένε ότι εάν βρεθεί επί του πεδίου και ισχύσουν οι κανόνες εμπλοκής «τότε θα μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο υποβρύχιο πάρκο». Αυτά λένε οι Έλληνες στρατιωτικοί και τα επανέλαβαν όταν είδαν το «Ανατολού» να πηγαίνει στην κατεχόμενή Κερύνεια, ως… ναυαρχίδα 50 τουρκικών πολεμικών πλοίων.

***

Και παράβαση τώρα με… drone στο Αιγαίο

Ακριβώς την επομένη του σόου της ντροπής στα κατεχόμενα, οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι να αποστέλλουν τα drones στο Αιγαίο. Μετά από πολλούς μήνες έστειλαν ένα drone στο Αιγαίο, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να υποβάλουν, ως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, σχέδια πτήσεως, προφανώς για να μην ξεχάσουν την επιμονή τους με τα UAV.

Πραγματοποίησε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Ενώ την ίδια ώρα δύο τουρκικά ελικόπτερα εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πραγματοποίησαν άλλες τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Το drone και τα ελικόπτερα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και την πάγια τακτική.

***

Οι Αθάνατοι του Canadair

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τον Δήμο Κιλκίς και τον Δήμο Αποκορώνου Χανίων τίμησαν σε σεμνές τελετές τους δύο πιλότους μας, τον Αντιπτέραρχο (Ι) Περικλή Στεφανίδη και τον Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Μουλά. Σας θυμίζω ότι ήταν οι κυβερνήτης – συγκυβερνήτης του πυροσβεστικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στις 25 Ιουλίου 2023, στην Κάρυστο.

Ενώ έκαναν την τελευταία διέλευση πάνω από την πυρκαγιά, προσέκρουσε το φτερό του Canadair σε δένδρο, με συνέπεια τη βύθιση και την τραγική πτώση τους. Παρόντες στα αποκαλυπτήρια των προτομών των δύο πεσόντων ήταν όπως μαθαίνω βουλευτές (η Σεβαστή Βολουδάκη της ΝΔ, ο Πέτρος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Παραστατίδης του ΠΑΣΟΚ), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιπεριφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπροσωπείες και φυσικά οι γονείς και συγγενείς των δύο παλικαριών μας. Αιωνία τους η μνήμη! Αθάνατοι!

***

Όταν ο Μητσοτάκης γνώρισε την Καμάλα Χάρις

Τον Μάϊο του 2022 ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτή την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο. Εκεί συνάντησε, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία μάλιστα προέδρευσε της συνεδρίασης. Αμέσως μετά η Καμάλα ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό αυτό το μήνυμα: «Σήμερα προήδρευσα μιας κοινής συνεδρίασης στο Κογκρέσο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ισχυροί και γίνονται ακόμα ισχυρότεροι κάθε ημέρα».

Η πρώτη όμως τους συνάντηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Μόναχο στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της Ουκρανίας και η ανησυχία για πόλεμο με τη Ρωσία. Και οι δυο τους φορούσαν μάσκες, λόγω της πανδημίας. Στις συνομιλίες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενημέρωσε την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για την πρόθεσή του να φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και κατέληξε: «Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους». Η Καμάλα έδειξε ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

***

Το παράπονο της Καμάλα για την ελληνική Δικαιοσύνη

Αλλά η Καμάλα είχε τότε και κάποια παράπονα από τον ελληνική κυβέρνηση: Ποια ήταν αυτά; Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, είχαν απασχολήσει με αρνητικό πρόσημο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠA Kαμάλα Χάρις στο Μόναχο. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη παραμένουν.

***

Γιατί καθυστερούσε η παράσταση στην Επίδαυρο

Η ώρα έφτασε 9 το βράδυ αλλά η παράσταση στην Επίδαυρο δεν ξεκινούσε. Κάπου 17.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο θέατρο, μέσα σε μια ζέστη αφόρητη και περίμεναν να αρχίσει η παράσταση. Κοίταζαν τα ρολόγια τους: Πήγε 9.10, αλλά τίποτε δεν φαινόταν ότι η παράσταση θα άρχιζε. Πέρασε ένα τέταρτο, τίποτε.

Και τότε, κατά τις 9.20 (δηλαδή με καθυστέρηση 20 λεπτών) ακούστηκαν επιφωνήματα και όλοι πρόσεξαν ότι έφθανε, χαμογελαστός στις εξέδρες του αρχαίου θεάτρου ο… Στέφανος Κασσελάκης με τον σύζυγο Τάιλερ. Και ξέρετε τί έκανε για να δικαιολογηθεί; ‘Εστειλε την προσωπική του ασφάλεια να ενημερώσει για την καθυστερημένη άφιξή του, προφανώς για να μην ξεκινήσει η παράσταση.