Την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Κοινωνικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανου Γκίκα. Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με Δημάρχους των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Την προεδρία της συνεδρίασης είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ενώ την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της, Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο Υφυπουργός, απευθυνόμενος στους Δημάρχους, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, θα λειτουργήσει ως συνδιαμορφωτής της νησιωτικής στρατηγικής. Οι πολιτικές θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές.

Ο κ. Γκίκας ανέφερε τις ενέργειες που έχει αναλάβει το Υπουργείο, ιδίως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τις συνεργασίες με άλλα Υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ΟΟΣΑ. Στόχος είναι η διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων και ειδικών πολιτικών για σημαντικές παρεμβάσεις στα νησιά.

«Ήδη υλοποιούμε και δρομολογούμε έργα στον τομέα των νησιωτικών λιμένων και της ολοκληρωμένης διαχείρισης του νερού, ενώ συμμετέχουμε στην εξειδίκευση πρόσθετων πόρων και ανάπτυξη ειδικών εργαλείων για όλα τα νησιά, με έμφαση στα μικρότερα», ανέφερε ο Υφυπουργός. Πρόσθεσε πως η βελτίωση των υποδομών και τα κίνητρα στους κατοίκους των μικρότερων νησιών θα μπορούσαν να αναστρέψουν τη συρρίκνωση των πληθυσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για τη στήριξη των οικογενειών στα μικρά νησιά μέσω προγραμμάτων, καθώς και την επιδότηση στέγης για δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στα νησιά. Ζήτησε επίσης τη συνδρομή των Δημάρχων για την ολοκληρωμένη χαρτογράφηση χώρων και προτάσεων στον τομέα της στέγασης δημοσίων υπαλλήλων.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γκίκας δήλωσε πως το Υπουργείο διαθέτει τα εργαλεία, τις γνώσεις και το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσει πολιτικές που θα βελτιώσουν την κατάσταση στα νησιά.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, παρουσίασε τις πρόσφατες δράσεις της Γενικής Γραμματείας, τονίζοντας την ανάγκη εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη Γαλάζια Οικονομία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.