Την έκδοσή του 54χρονου Ali Yesildag στην Τουρκία αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακολουθώντας τη θέση που είχε διατυπώσει και ο Άρειος Πάγος.

Ο 54χρονος εκζητούμενος με βάση απόφαση Τουρκικού Δικαστηρίου είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή, κατά συγχώνευση, 19 ετών και 23 μηνών για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, αρπαγή, αγορά μεταφορά και κατοχή όπλων και σφαιρών.

Ο Ali Yeşildağ. (Στιγμιότυθπο από βίντεο/ Χ)

Υπέρ της έκδοσης του Ali Yesildag στην γείτονα χώρα τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, η απόφαση του οποίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέστη αμετάκλητη από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Στην συνέχεια ο 54χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης με την οποία επικυρώθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία.

Ενώπιον του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι με την έκδοσή του στην Τουρκία υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις για άλλα αδικήματα αλλά και να έχει σκληρή απάνθρωπη μεταχείριση.

Και αυτό, γιατί είχε στο παρελθόν προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία, μετά τη διάρρηξη των σχέσεων αυτών, με δημόσιες αποκαλύψεις του είχε εμπλέξει το όνομά του σε οικονομικά σκάνδαλα .

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη, απέρριψε ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς του 54χρονου και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για έκδοσή του στην Τουρκία.