Περιφέρεια Ηπείρου: Ξεκινά τη δημιουργία Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας

Η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά άμεσα στη συγκρότηση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς και οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, η εξέλιξη αυτή δρομολογείται μετά την παρουσίαση του προγράμματος «Απόλλων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας με την παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρας Σδούκου, και του Προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, καθώς και Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης καλωσόρισε την Υφυπουργό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.

Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» διευρύνει τους δικαιούχους, συμπεριλαμβάνοντας πλέον ευάλωτες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, Δήμους και ΔΕΥΑ. Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε αναλυτικός διάλογος και ενημέρωση για την συγκρότηση της Ενεργειακής Κοινότητας σε περιφερειακό επίπεδο.

Έργα ΑΠΕ από την Περιφέρεια

Η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε: «Το πρόγραμμα “Απόλλων” είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που στοχεύει στην απόδοση των ωφελειών από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην τοπική κοινωνία. Η Τοπική Κοινωνία περιλαμβάνει την Περιφερειακή Αρχή, τις Δημοτικές Αρχές, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι για τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας προτάθηκε η υλοποίηση έργων ΑΠΕ για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. «Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση με τους Δημάρχους. Λύθηκαν πολλές απορίες και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί. Πρακτικά, η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να δημιουργήσει μια Ενεργειακή Κοινότητα και ζητήσαμε τη συμμετοχή όλων των Δημοτικών Αρχών. Η Πολιτεία θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για την κατασκευή αυτών των έργων ΑΠΕ, που θα καλύψουν ένα ποσοστό των ενεργειακών αναγκών».

Η Υφυπουργός εξήγησε ότι το πρόγραμμα θα καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» και την αντικατάσταση λαμπτήρων με LED.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις της Υφυπουργού και έκανε έκκληση στους αγρότες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» για σταθερές τιμές ενέργειας. Ανέφερε ότι οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα και τους κάλεσε να υπογράψουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ μέχρι τον Οκτώβριο με τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε επίσης ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η Υφυπουργός είναι εξαιρετικά χρήσιμα για όλη την Ήπειρο, τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ, παρέχοντας λύση στο 50% της ενέργειας για όλους και δίνοντας επιπλέον στήριξη στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Αυτά τα μέτρα κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.