Πανελλήνιες 2024: Η σχολή του μέλλοντος – Οι εκτιμήσεις των βάσεων

Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση των βάσεων εισαγωγής (πίνακες)

Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου (29 ή 30) θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την αγωνία των υποψηφίων να λαμβάνει τέλος.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης παρουσίασε στην εκπομπή «Νewsroom» του EΡΤΝews αναλυτικούς πίνακες με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις στις 100 δημοφιλέστερες σχολές.

«Οι εκτιμήσεις δεν είναι βάσεις. Να μην πάει κανείς να νοικιάσει σπίτι αν δεν τις δει» τόνισε ο κ. Στρατηγάκης ζητώντας από τους υποψηφίους των πανελληνίων να περιμένουν λίγα εικοσιτετράωρα ακόμη.

«Την Δευτέρα με Τρίτη βγαίνουν οι βάσεις» σημείωσε. Όπως είπε οι γονείς δεν θα πρέπει να αγωνιούν πώς θα βρουν σπίτι για τα παιδιά τους καθώς υπάρχουν 40.000 χιλιάδες κενές θέσεις στις σχολές.

Η σχολή του μέλλοντος

Ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι οι σχολές με τις μεγαλύτερες πτώσεις και αυξήσεις βάσεων επηρεάζονται από τις επιδόσεις των φοιτητών και τη ζήτηση.

«Υπάρχουν σχολές που γίνονται δημοφιλείς ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας» σχολίασε υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαγγελμάτων του μέλλοντος, όπως η νοσηλευτική και η πληροφορική.

«Η νοσηλευτική ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο» δήλωσε.

Για τους μηχανολόγους μηχανικούς τόνισε ότι έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη δυνατότητα τηλεργασίας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Οι εκτιμήσεις

1ο πεδίο

Σχολιάζοντας τις σημαντικές αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο δήλωσε για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ότι «αναμένουμε πτώση από 40 έως 130 μόρια, λόγω κακών επιδόσεων στην Ιστορία και μειωμένων αριστούχων στα Αρχαία».

2ο πεδίο – Θετικές Επιστήμες

Στα 500 – 600 μόρια η πτώση των βάσεων

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπου οι δυσκολίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων έως και 500-600 μόρια.

«Είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση στο 2ο πεδίο λόγω της Φυσικής και των Μαθηματικών» επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης.

3ο πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Αναμένεται μικρή άνοδος

Στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, αναμένεται μικρή άνοδος, παρά τις δυσκολίες στη Φυσική.

«Στην Χημεία και τη Βιολογία οι υποψήφιοι είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, οπότε αντέστρεψαν την κακή πορεία στη Φυσική», σημείωσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Ιατρική Αθήνας θα ανέβει κατά περίπου 50 μόρια.

4ο πεδίο

Από 100 – 300 μόρια η άνοδος των βάσεων

Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών, η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 250 μόρια λόγω καλύτερων επιδόσεων στην Οικονομία. «Σε κάποια τμήματα μπορεί η άνοδος να φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια ανάλογα με τη ζήτηση», επισήμανε ο γνωστός μαθηματικός.

Κοινές σχολές

Mιλώντας για τον τελευταίο πίνακα που αφορά τις κοινές σχολές ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι τα μαθήματα είναι τελείως διαφορετικά με τελείως διαφορετικού βαθμού δυσκολίας για τους υποψηφίους.

«Οι κοινές σχολές είναι το μεγάλο πρόβλημα των Πανελλαδικών εξετάσεων» σχολίασε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.