Σύμφωνα με πληροφορίες του cityhub, οι νέες οδηγίες θα βασιστούν στους πόρους της προηγούμενης χρονιάς. Αν και η ΚΕΔΕ φαίνεται να συμφωνεί με το σχέδιο της ΚΥΑ, θα καταθέσει σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) από τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ το 2022, έχει εκτιμηθεί θετικά από την Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, οι αυξήσεις στους ΚΑΠ απορροφήθηκαν από τη μηνιαία παρακράτηση του τέλους ταφής και του μισθολογικού κόστους. Η ΚΕΔΕ, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της και τη συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων, αναγνωρίζει την ανάγκη αύξησης των μισθών των υπαλλήλων, αλλά προτείνει την κατάργηση του τέλους ταφής και την επιστροφή των παρακρατήσεων.

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ προγραμματίζει να θέσει το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο παραμένει ανησυχητικά υψηλό παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να καλυφθεί το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος για τους δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα και τις ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε το κόστος να μην επιβαρύνει τους δημότες. Η ΚΕΔΕ θα προτείνει επίσης χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης για την άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους.

Επιπρόσθετα, η ΚΕΔΕ θα προτείνει την επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων στο 2% από το 0,5% που ισχύει σήμερα, την επαναφορά του τέλους ζήθου, των τελών σύνδεσης φυσικού αερίου, καθώς και νομοθετικές ρυθμίσεις για τα τέλη υπεδάφους. Θα κατατεθεί επίσης αίτημα για την απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή απευθείας στους δήμους.

Πάγια θέση επίσης της ΚΕΔΕ εδώ και καιρό, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στις παρατηρήσεις επί της ΚΥΑ, είναι η καταβολή 2 επιπλέον δόσεις ΚΑΠ στους Δήμους εντός του 2024, προκειμένου να «αναπνεύσουν» οικονομικά οι δήμοι. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε ένα από τα τελευταία ΔΣ της ΚΕΔΕ, περιέγραψε την δυσχερή κατάσταση κάποιων δήμων όσο πιο ξεκάθαρα γίνονταν. Είπε πως Δήμοι της χώρας λόγω της έλλειψης των αναγκαίων πόρων αλλά και του ενεργειακού κόστους και του τέλους ταφής – μεταξύ άλλων αιτίων – θα «κοκκινίσουν». Κάποιοι Δήμοι, έχουν μεγάλα προβλήματα και κάποιοι κατάφεραν να συντάξουν προϋπολογισμό μόλις το τελευταίο διάστημα. Όπως ο Δήμος Άργους Μυκηνών. Επίσης, για κάποιους άλλους δήμους ο δανεισμός δεν αποφεύγεται. Η ΚΕΔΕ θέλει οι δυο έξτρα ΚΑΠ να είναι ύψους 140 εκατ. Ευρώ έκαστη.